Pilulele contraceptive perturbă răspunsul la stres la femei

©

Autor:

Pilulele contraceptive perturbă răspunsul la stres la femei
Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea Aarhus și Statele Unite ale Americii a constatat că pilulele contraceptive au un impact negativ asupra răspunsului la stres al femeilor. Studiul a implicat 131 de femei tinere, dintre care unele utilizau pilule contraceptive, în timp ce altele nu. Cercetătorii au măsurat nivelurile hormonului de stres ACTH din sângele femeilor după ce le-au luat o probă de sânge și s-au angajat în activități sociale.
Studiul a arătat că femeile care nu luau pilule contraceptive au experimentat o reducere a nivelului hormonului de stres după 15 minute de activitate socială după proba de sânge. Cu toate acestea, femeile care luau pilule contraceptive nu au prezentat aceeași reducere a nivelurilor de ACTH. Cercetătorii au folosit hormonul de stres ACTH în loc de cortizol, care este studiat în mod obișnuit, deoarece se modifică mai rapid și permite observarea schimbărilor rapide ale răspunsului la stres.

Se știe că pilulele anticoncepționale afectează axa hipotalamo-hipofizo-suprarenală (HPA), care este responsabilă de răspunsul la stres. Cercetătorii speculează că pilulele anticoncepționale pot suprima producția de progesteron de către organism, care este apoi transformat în hormonul alopregnanolon. Alopregnanolona joacă un rol în efectele calmante și poate influența răspunsul la stres.

De asemenea, studiul a constatat că răspunsul la stres la femeile care nu iau pilule contraceptive depinde de faza ciclului lor menstrual. Femeile aflate în faza proliferativă, imediat după terminarea menstruației, când organismul începe să producă hormoni pentru ovulație, nu au experimentat o scădere a nivelului de ACTH în timpul activităților sociale. Acest lucru se datorează faptului că nivelurile de progesteron sunt scăzute în această fază, ceea ce duce la o conversie minimă în alopregnanolon.

Cercetătorii observă că femeile care folosesc pilule contraceptive au un răspuns la stres „deconectat” care nu poate fi adaptat la o anumită situație. Cu toate acestea, implicațiile exacte ale acestui lucru asupra femeilor nu sunt încă pe deplin înțelese și sunt necesare cercetări suplimentare pentru a explora mecanismele complexe implicate în corelația dintre nivelurile hormonale și răspunsul la stres. În plus, studiul subliniază importanța reproducerii acestor experimente cu un grup mai mare și mai divers de participanți, luând în considerare diferitele generații de pilule contraceptive și diferitele profiluri ale efectelor secundare.

sursa: News Medical

Data actualizare: 11-07-2023 | creare: 11-07-2023 | Vizite: 224
Bibliografie
Birth control pills disrupt women's stress response, study shows, link: https://www.news-medical.net/news/20230707/Birth-control-pills-disrupt-womens-stress-response-study-shows.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tipuri de contraceptive combinate disponibile in Romania
  • Efecte secundare ale contraceptivelor orale combinate
  • Semnele de alarma in administrarea contraceptivelor combinate
  •