Penisul normal vs penisul anormal - dimensiuni, caracteristici, limite

©

Autor:

Penisul normal vs penisul anormal - dimensiuni, caracteristici, limite

Analizarea organului sexual doar după dimensiunea sa este una dintre greșelile majore comise de către bărbați, altele fiind de regulă motivele pentru care un penis este considerat anormal. Există multiple discuții referitoare la lungimea sau grosimea ideală a organului sexual masculin, însă mult prea puțini sunt cei care sunt atenți și la alte aspecte, precum forma penisului, curbura sau limitele sale.

Situațiile în care un penis poate să fie numit anormal din cauza dimensiunilor sale sunt extrem de rare, majoritatea bărbaților având dimensiunile normale.

Conform studiilor, lungimea medie a unui penis este de 9 centimetri în stare flască și de aproximativ 13 centimetri în stare erectă. În ceea ce privește grosimea (circumferința), media este de 9,29 centimetri în stare flască și de 11,7 centimetri în stare erectă.

Termenul utilizat pentru a descrie penisurile cu o lungime anormal de mică este micropenis. Sub 1% din populația globului se confruntă cu această problemă, penisul celor din această categorie având o lungime de doar 5 centimetri în stare flască și de aproximativ 9 centimetri în stare erectă. (1)

 

Când este un penis anormal și care este forma sa normală?

Penisul poate avea caracteristici anormale încă de la naștere, anumite condiții penile congenitale modificându-i organului sexual forma. Una dintre cele mai studiate afecțiuni ale aparatului genital masculin este boala lui Peyronie, o afecțiune a penisului care poate cauza disfuncții erectile în viața de adult. În cadrul acestei boli, penisul este îndoit mai mult decât în mod firesc, din cauza acestei curburi semnificative sexul devenind uneori imposibil. În funcție de severitate poate fi nevoie de administrarea de medicamente pentru calmarea durerilor din timpul actului sexual sau chiar de o intervenție chirurgicală, pentru remedierea problemei. În mod normal, penisul poate să fie curbat, fie în laterale, în sus sau în jos, însă fără ca această curbură să cauzeze probleme de ordin sexual.

Epispadiasul reprezintă o altă malformație rară, apărută încă de la naștere și care modifică penisul din punct de vedere anatomic. În cadrul acestei afecțiuni uretra nu se dezvoltă în totalitate, astfel că deschiderea uretrei se face într-un alt punct decât în mod firesc. Atunci când apare la persoanele de sex masculin, meatul urinar este localizat în partea superioară a penisului sau pe toată lungimea organului sexual. Forma penisului băieților cu epispadias este anormală, în timp ce principalul simptom al acestei malformații (în viața de adult) este incontinență urinară și refluxul urinei către rinichi. La fel ca și în cazul celor cu boala lui Peyronie, tratamentul chirurgical este singurul care poate remedia problema, intervenția fiind necesară doar atunci când lungimea/forma penisului este una anormală sau în eventualitatea în care forma epispadiasului este una severă.

Extrem de asemănătoare cu malformația anterioară este hipospadiasul. În cadrul acestui defect meatul urinar se dezvoltă în partea inferioară a penisului, fie aproape de capul penisului (hipospadias blând) fie sub scrot (hipospadias sever). Majoritatea bărbaților care se nasc cu acest defect vor avea o viață sexuală normală, de regulă intervenția chirurgicală pentru repoziționarea uretrei efectuându-se în primele luni de viață.

Fimoza reprezintă o afecțiune în cadrul căreia prepuțul este greu retractabil sau uneori imposibil de retractat. Fimoza este de regulă remediată în primii ani de viață dar se poate manifesta și în viața de adult. Deși de cele mai multe ori nu afectează viața sexuală a adultului, fimoza poate da anumite complicații, mult mai grave pentru sănătatea sexuală. Atunci când retragerea prepuțului se face într-un mod forțat, acesta se poate bloca și poate să nu revină la poziția sa normală, blocând astfel fluxul sanguin. Această condiție este cunoscută sub numele de parafimoză și reprezintă o urgență medicală, necesitând un tratament imediat. În mod normal, prepuțul trebuie să fie complet retractabil în adolescență. (2)

Un penis care nu este ferm poate să fie de asemenea anormal, deoarece de regulă cauzele unei disfuncții erectile sunt problemele de circulație sau lipsa de testosteron. Atunci când obținerea unei erecții este dificilă nu vor putea fi întreținute relații sexuale, situație considerată de asemenea anormală. Disfuncția erectilă care persistă poate cauza la rândul său anxietate, dar și probleme de cuplu. Atunci când sunt depistate și tratate cauzele impotenței, penisul își reia funcționarea, lucrurile revenind astfel la normal. Anorgasmia reprezintă o condiție medicală oarecum opusă impotenței, deoarece bărbatul poate avea o erecție normală, dar nu va ajunge la orgasm, asta deși stimularea sexuală este adecvată. (3) (4)

Infecțiile cu transmitere sexuală se manifestă adesea în regiunea perineală. Orice umflături, veruci sau pete apărute pe penis sunt considerate anormale și pot fi cauzate de infecții cu anumite bacterii, transmise de la partenerul sexual. Secrețiile urât mirositoare sau însoțite de dureri sunt de asemenea anormale și pot apărea fie din cazul administrării anumitor medicamente, fie din cauza unei infecții. Singurele secreții considerate normale ale organului sexual masculin sunt cele de smegmă (o colecție de ulei și celule moarte ale pielii, cu rol de protecție), lichid ejaculator și lichid pre-ejaculator (apare în timpul excitării sexuale). (5)


Data actualizare: 16-10-2022 | creare: 09-01-2019 | Vizite: 63901
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Mărirea penisului - care metode funcționează, conform studiilor?
  • E penisul meu prea mic? Ce înseamnă un penis ok?
  • Lucruri pe care nu le știai despre penisul tău
  •