Percepția creierului despre dimensiunea corpului se poate modifica în doar două minute
Autor: Airinei Camelia

Participanții la studiu au fost expuși unor imagini ale propriului corp sau alor altor corpuri alterate pentru a fi mai slabe decât în realitate. Ca urmare, mecanismele neuronale ce controlează percepția s-a adaptat în doar două minute pentru a vedea aceste imagini ca fiind reale și astfel imaginea originală, nealterată a corpurilor, li s-a parut apoi ca fiind supraponderală. Și situația opusă a generat aceeași reacție: expunerea la corpurile mai grase i-a facut pe participanți să perceapă imaginea originală ca aparținând unor corpuri slabe.
Percepția propriului corp și percepția celorlalte corpuri reprezintă două mecanisme diferite, care însă se pot influența unul pe celalalt. Spre exemplu, dacă o persoană privește doar imagini cu corpuri slabe, va crede nu doar că propriul său corp este mai gras decât al celorlalți, dar și că este mai gras decât este în realitate.
Rezultatele studiului pot fi de ajutor în tratamentul tulburărilor psihice ca anorexia nervoasă și dismorfia musculară. Pe de altă parte, autorii studiului atrag atenția asupra ușurinței cu care poate fi manipulată percepția noastră legată de imaginea corporală.
Sursa: MedicalXpress
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Bărbații și femeile reacționează diferit în cadrul competițiilor sportive fără audiență
- Cel mai amplu studiu despre fericire și menținerea sănătății. Ce ne face fericiți?
- Femeile de peste 40 de ani care nasc gemeni prezintă un risc crescut de depresie post-partum
- Aceleași gene, responsabile pentru depresie și fericire
intră pe forum