Un nou instrument ar putea fi folosit pentru dozarea cu exactitate a litiului, la pacienții cu tulburare bipolară

©

Autor:

Un nou instrument ar putea fi folosit pentru dozarea cu exactitate a litiului, la pacienții cu tulburare bipolară

O nouă metodă de imagistică a litiului, dezvoltată de cercetătorii americani, a arătat că neuronii de la pacienții cu tulburare bipolară acumulează niveluri mai mari de litiu decât neuronii pacienților sănătoși. Descoperirile ar putea ajuta la înțelegerea modului în care tratamentul cu litiu funcționează.
Litiul reprezintă, încă de la jumătatea secolului trecut, un pilon principal pentru tratarea tulburării bipolare, o afecțiune marcată de schimbări extreme de dispoziție. Cu toate acestea, nici până în prezent oamenii de știință nu au înțeles în mod clar felul în care funcționează medicamentul sau de ce unii pacienți răspund mai bine decât alții la tratament. Într-o nouă cercetare, oamenii de știință raportează că au dezvoltat o metodă de imagistică a litiului în celulele vii, care le-a permis să descopere o acumulare mai mare a nivelurilor de litiu în neuronii pacienților cu tulburare bipolară, comparativ cu cei sănătoși.

Potrivit National Institutes of Health, 4, 4% dintre adulții din SUA experimentează simptomele tulburării bipolare la un moment dat în viața lor. Studiile au arătat că medicamentele pe bază de litiu pot ajuta la stabilizarea stării de spirit și la reducerea riscului de sinucidere la persoanele cu tulburare bipolară. Cu toate acestea, doar aproximativ o treime dintre pacienți răspund complet la tratamentul cu litiu, iar restul răspund doar parțial sau deloc. Un motiv ar putea fi faptul că medicamentul are o gamă terapeutică extrem de îngustă: sub un anumit nivel seric de litiu din sânge, majoritatea pacienților nu răspund la tratament, dar la un nivel puțin mai ridicat, pot prezenta reacții adverse severe.

Capacitatea de a măsura concentrațiile de litiu direct în neuronii unui pacient ar putea ajuta oamenii de știință să înțeleagă cum funcționează litiul ca medicament și apoi ar putea folosi aceste cunoștințe pentru a optimiza doza. Pentru a reuși asta, cercetătorii au vrut să dezvolte o metodă pentru a detecta și măsura litiul în celulele vii la concentrații relevante din punct de vedere terapeutic.

Oamenii de știință au folosit selecția in vitro pentru a identifica o enzimă ADN care catalizează eliberarea unei molecule fluorescente dintr-o sondă de ARN, producând astfel un semnal, numai atunci când este prezent litiul. Enzima a fost de 100 de ori mai selectivă pentru litiu față de alți ioni metalici și a fost suficient de sensibilă pentru a detecta litiul la concentrații în intervalul terapeutic. Noul instrument poate ajuta la înțelegerea efectelor pe care litiului le are în tratarea tulburării bipolare, spun cercetătorii.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 05-11-2021 | creare: 05-11-2021 | Vizite: 284
Bibliografie
Lithium imaging method could shine new light on bipolar disorder, treatment, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211103082610.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • BiAffect - aplicația pentru detectarea modificărilor dispoziției în tulburarea bipolară
  • Genele pot indica persoanele care răspund la tratamentul cu litiu
  • Ritmul cardiac ar putea ajuta la diferențierea depresiei de tulburarea bipolară
  •