Percepția facială se dezvoltă la bebeluși mult mai repede decât se credea

©

Autor: Redacția ROmedic

Percepția facială se dezvoltă la bebeluși mult mai repede decât se credea
Un studiu recent publicat în jurnalul științific eLife și realizat de cercetătorii de la Universitatea din Louvain (Belgia) aduce noi informații despre dezvoltarea neurologică la bebeluși. Dacă inițial se considera că modul în care percepem fețele se dezvoltă pe măsură ce învățăm să citim, autorii acestui studiu au ajuns la o concluzie impresionantă: această capacitate este deja extrem de evoluată încă de la 4 luni de viață.

Percepția și recunoașterea facială sunt abilități exclusiv umane, sunt localizate la nivel cerebral în emisfera dreaptă și sunt extrem de importante în dezvoltarea creierului la copii.

15 bebeluși au participat la acest studiu. În timp ce erau ținuți în brațe de mame și urmăreau timp de 20 de secunde imagini care se succedau rapid, copiilor li s-a monitorizat activitatea cerebrală cu ajutorul unei „căști” cu electrozi. Bebelușii au urmărit 248 de imagini, dintre care 48 ilustrau fețe cu  diferite culori, lumini, fundal etc. amestecate cu 200 de imagini cu animale, plante și obiecte.

Fiecare imagine era lăsată 166 de milisecunde pentru a fi vizualizată de copii, aceeași perioadă fiind utilizată în general în studiile pe adulți. S-a observat că atunci când în înșiruirea de imagini apărea un chip, emisfera dreaptă era mai intens stimulată decât în timpul vizualizării de obiecte. În plus, diferența de activare între cele două emisfere a fost mult mai mare decât în cazul adulților participanți la studii similare anterioare. Creierul se dezvoltă mult mai repede în primele luni de viață decât s-a considerat până recent, iar un impediment în a obține aceste informații mai devreme au fost metodele de cercetare limitative.

Capacitatea de a distinge fețele umane este extrem de importantă în viața de zi cu zi pentru că ne ajută să recunoaștem și să facem diferența între indivizi. Pornind de la aceste rezultate și folosindu-se aceeași metodă, viitoarele studii vor putea oferi mai multe informații despre cum se dezvoltă și evoluează această abilitate odată cu vârsta.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 05-04-2020 | creare: 04-06-2015 | Vizite: 1469
Bibliografie
Infant brains develop years faster than we thought, link: www.sciencedaily.com/releases/2015/06/150602075758.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Nevăzătorii pot recunoaște fețele folosindu-se de sunete
  •