1,25 miliarde de oameni din întreaga lume suferă de dureri de cap

©

Autor:

1,25 miliarde de oameni din întreaga lume suferă de dureri de cap
Durerea de cap sau cefaleea este o afecțiune foarte comună în rândul persoanelor din întreaga lume, cu multiple efecte negative asupra activităților de zi cu zi. Întrucât cefaleea este, în unele cazuri, dificil de diagnosticat și de tratat corespunzător, o echipă de cercetători a publicat recent în revista The Journal of Headache and Pain o lucrare cuprinzătoare, cu informații actualizate despre prevalența cefaleei, factori de risc și modalități de estimare a numărului real de pacienți cu această tulburare.
Datele existente până în acest moment despre prevalența cefaleei au rezultat prin intermediul studiului Global Burden of Disease (GBD), fiind raportate diverse investigații epidemiologice realizate în trecut. Cu toate acestea, anchetele au prezentat rezultate semnificativ diferite între ele pentru estimările prevalenței și pentru metodologiile ideale de identificare a persoanelor afectate. Din acest motiv, autorii noului studiu și-au propus să realizeze o uniformizare a datelor existente și o conturare mult mai bună a metodologiei, identificând și eliminând factorii care pot altera rezultatele.

Pentru studiu, cercetătorii au selectat prin intermediul motorului de căutare PubMed articole publicate până în anul 2020 cu date despre prevalența cefaleei, alături de informații suplimentare despre regiunea persoanelor anchetate, anul de publicare al studiului și metoda de investigare utilizată. În plus, a existat și un criteriu de excludere : nu au fost incluse studii realizate pe un lot de participanți din mediul intraspitalicesc, scopul fiind de a identifica prevalența cefaleei în rândul persoanelor fără boli severe asociate.

Cefaleea a fost definită fie drept prezența durerilor de cap pe o durată mai mare de 15 zile în decursul a 30 de zile, fie drept dureri de cap de tip tensional sau chiar migrene. În urma analizării studiilor selectate, având un total de 357 de rapoarte, majoritar din țări cu venituri mari, au rezultat informații îngrijorătoare: prevalența estimată a cefaleei la nivel mondial a fost de 53%, migrena fiind prezentă în 14% dintre cazuri, iar durerea de cap de tip tensional fiind diagnosticată în procent de 26%. Astfel, 15,8% din populația globală suferă zilnic o durere de cap, indiferent de tipul acesteia.

Factorii care s-au dovedit a fi importanți atunci când se realizează o investigație epidemiologică au fost: dimensiunea eșantionului selectat, anul de publicare al studiului, selectarea unei sub-populații care ar putea fi mult mai predispusă la cefalee, cum ar fi personalul medical, utilizarea unui singur tip de durere de cap drept diagnostic și tehnica de eșantionare, care poate fi aleatorie sau țintită.

Din punctul de vedere al evoluției cazurilor de cefalee, datele studiului au arătat cum numărul persoanelor cu migrenă a crescut semnificativ de-a lungul anilor, în timp ce estimările pentru alte tipuri de cefalee au fost diferite în funcție de regiunea de pe glob și de formarea profesională. Cele mai multe cazuri de migrenă au fost identificate în rândul profesioniștilor din domeniul medical.

Cu toate acestea, cercetătorii au subliniat necesitatea investigațiilor suplimentare pentru a identifica în mod corect populații aflate la risc, mai ales pentru țările cu venituri medii și mici. Analizele viitoare ar trebui să includă, de asemenea, date care să permită calcularea timpului de la apariția durerii și până la remiterea acesteia, în special pentru mai multe subgrupuri de vârstă și de sex.

sursa: News Medical
foto: Artem Furman / Shutterstock.com

Data actualizare: 26-04-2022 | creare: 26-04-2022 | Vizite: 267
Bibliografie
Around the world, 1.25 billion people have headaches today, link: https://www.news-medical.net/news/20220418/Around-the-world-125-billion-people-have-headaches-today.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce apar durerile de cap (migrenele)?
  • Durerea de cap după somn
  • Dieta săracă în carbohidrați ar putea reduce migrenele
  •