Piele rece

Piele rece

Atunci când îți este frig temperatura corpului este mai scăzută decât în mod fiziologic. În general, temperatura normală se situează în jurul valorii de 37 de grade Celsius, corpul uman dispunând de numeroase mecanisme reglatorii care previn suprarăcirea sau supraîncălzirea. (1)

Pielea rece care este prezentă în mod cronic poate fi descrisă ca o intoleranță la frig. De asemenea, poate semnifica o pierdere mai accelerată a căldurii corporale comparativ cu capacitatea de producere. (1)


Simptome asociate cu piele rece

Temperatura optimă pentru menținerea homeostaziei organismului se plasează în jurul valorii de 27 de grade, iar dacă aceasta este depășită în sens negativ, mecanismele de apărare intervin. Stimulii termici vor activa sistemul nervos simpatic ce va încerca să aducă temperatura corporală în limite normale.

Simpaticul va produce vasoconstricție, mai ales la nivel tegumentar, evitându-se astfel pierderea rapidă a căldurii. Vasoconstricția vaselor sangvine va duce la creșterea tensiunii arteriale. În cazuri de frig extrem, această constricție capilară va produce implicarea anastomozelor arterio-venoase care vor încerca să mențină ultima sursă de căldură. (3)

Senzația de frig la nivelul pielii poate fi „depistată” și prin intermediul reflexului pilo-erector (pielea de găină). Mușchii netezi vor ridica firele de păr de la rădăcină și în acest fel se va forma o barieră împotriva temperaturii scăzute.

Pacienții care prezintă piele rece pot de asemenea prezenta:

 • tegument rece indiferent de vreme, chiar când celelalte persoane se simt confortabil;
 • mâinile și picioarele sunt cele mai predispuse la răcirea tegumentelor, întrucât la acest nivel sângele ajunge cu o presiune mai mică față de celelalte regiuni;
 • „răceala” nu trece nici dacă pacientul se îmbracă mai gros decât de obicei;
 • tremurături sau frisoane care la origine reprezintă niște contracții musculare continue și scurte (secuse), produse cu scopul de a crea căldură din ultimile surse de energie;
 • puls slab, ca urmare a bradicardiei apărute prin răcirea nodulului sinusal;
 • slăbiciune. (1)


Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.

Cauzele pielii reci

Termoreglarea este controlată de diferite regiuni: hipotalamus, glandă tiroidă, țesut adipos, vase de sânge și piele, acestea lucrând împreună pentru a asigura temperatura corespunzătoare a corpului. Acest simptom de piele rece poate apărea când unul sau mai multe mecanisme suferă o dereglare sau insuficiență. (1)

Cauze centrale

 • centrul termoreglării, mai exact hipotalamusul, este cel care, în urma semnalelor primite din mediul extern, le transformă în informații pe care le trimite celorlalte organe implicate în menținerea homeostaziei termice, funcționând astfel ca un termostat. Acest sediu poate suferi anumite leziuni care duc treptat la afectarea capacității lui de a menține o temperatură corporală constantă, ceea ce produce apariția pielii reci. (1, 4)

Cauze metabolice

 • hormoni: glanda tiroidă sintetizează hormoni (tiroxina și triiodotironina) care ajută corpul să ardă calorii, producând astfel căldură. O disfuncție prin care tiroida produce o cantitate insuficientă de hormoni, hipotiroidismul, poate duce la această condiție de tegumente reci.
 • țesut adipos: cu funcție de izolare termică. Anorexia, o afecțiune în care acest țesut adipos se pierde într-un ritm accelerat, poate duce la răcirea tegumentelor, întrucât organismul este mai sensibil la schimbările de temperatură, nemaiavând acel „scut” termic. (1)

Apa sau vremea rece

 • pacienții au obiceiul de a subestima puterea nocivă a acestor factori. Apa care are o temperatură mai mică decât cea a organismului poate duce rapid la pierderea de căldură, astfel că fără o pregătire de lungă durată pentru aceste condiții vitrege, nu putem rezista pentru foarte mult timp într-un mediu foarte rece, insuportabil.

Cauze de mediu

 • tegumentele reci asociate factorilor de mediu cum ar fi expunerea la vreme sau apă rece pot reprezenta un semnal de alarmă, întrucât poate perturba procesele naturale de reglare a temperaturii și organismul va fi pus în pericol. Vorbim aici despre hipotermie, o condiție gravă care trebuie tratată la timp.

Ținută inadecvată

 • o îmbrăcăminte care nu se potrivește condițiilor de mediu poate provoca ușor așa numita „piele rece”. Este recomandat ca în această situație, hainele umede sau ude să fie înlocuite rapid cu unele uscate pentru a evita instalarea hipotermei moderate.

Condiții precare de locuire

 • Locuințele care nu dispun de încălzire adecvată în principal pe timpul iernii pot cauza simptomul de piele rece, fiind un factor de risc ce lasă urme pe termen lung mai ales în cazul copiilor și vârstnicilor. (1)


Ce afecțiuni determină piele rece?

Hipotiroidism

Tiroida este incapabilă de a produce hormoni în cantități normale, acest lucru ducând la încetinirea metabolismului. Poate fi o urmare a unei boli autoimune, a unei operații sau radiații la nivelul glandei tiroide, a unor medicamente, a unei sarcini sau a unui consum redus sau ridicat de iod.

Simptomele mai includ și oboseala, intoleranța la frig, creșterea în greutate, frecvența scăzută a bătăilor inimii, constipație, probleme menstruale și depresie. Netratate, pot duce la agravare și chiar la comă.

Diagnosticul este pus prin intermediul unui simplu test de sânge.

Medicația este administrată în general pe cale orală, cu rezultate vizibile în câteva săptămâni. (1)

Anemie

Oafecțiune ce apare în principal din cauza unui deficit de globule roșii în sânge (hematii/eritrocite). Acestea sunt „cărăușii” oxigenului, iar în lipsa lor, țesuturile vor fi insuficient oxigenate și va apărea acea senzație de frig care va duce la răcirea tegumentelor. Alte simptome caracteristice anemiei sunt: slăbiciune, amețeli, insuficiență respiratorie, bătăi accelerate ale inimii, paloare, dureri de cap. (5)

Hipotermie moderată

Afecțiune în care temperatura corporală scade sub 35 de grade Celsius, fiind prezentă prin tremurături și ducând chiar la cianoză. (1)

Hipotermie severă

În cazul în care organismul este expus pentru o lungă durată de timp la frig, acesta își poate pierde capacitatea de a produce sau de a menține căldura existentă, ceea ce poate duce la confuzie sau chiar pierderea cunoștinței. Scăderea frecvenței cardiace la mai puțin de 60 bpm și tremur (rețea de contracții numite secuse musculare care ajută organismul să consume ultimele resurse de energie pentru a produce căldură) pot duce treptat la cedarea organelor interne și în final la moarte. (1)

Hipoglicemei diabetică

Reprezintă o cantitate foarte mică de glucoză în sânge, putând să apară atât în cazul diabetului de tip I (insulino-dependent), cât și în cazul diabetului de tip II (insulino-independent).

Această condiție este însoțită de obicei de oboseală, iritabilitate, anxietate, amețeală, bătăi accelerate ale inimii. (1)

Septicemie

Este o boală gravă manifestată ca răspuns al organismului la prezența unei infecții interne ce va produce o reacție inflamatorie generală care, netratată în regim de urgență, va duce la decesul pacientului.

Simptomele definitorii sunt reprezentate de insuficiență respiratorie, febră, confuzie și lipsa coerenței în vorbire, creșterea frecvenței cardiace. (1)

Boala sau Fenomenul Raynaud

Este o tulburare paroxistică a circulației periferice ce are un debut brusc, manifestându-se prin paloare și cianoză la nivelul extremităților (degetele de la mâini și picioare) ca urmare a scăderii masive a temperaturii ambiante sau a stresului. Degetele devin vinete sau albe în urma constricției vaselor sangvine de la acest nivel, iar după îndepărtarea factorului determinant, vor deveni roșii și dureroase. (5)

Tratament pentru piele rece

Tratarea acestui simptom acasă prin utilizarea de calorifere, reșouri sau imbrăcăminte călduroasă nu este mereu eficientă pentru persoanele care suferă de cronicizare. În general, prin tratarea afecțiunii de la care a pornit apariția pielii reci, se poate ameliora și respectiva condiție incomodă. (1, 2)

În cazul anemiei, administrarea de suplimente ce conțin fier poate ameliora sentimentul de piele rece.

Pentru anorexie, tratamentul se va întinde pentru o mai mare perioadă de timp, dar cu siguranță prin creșterea în greutate și acumularea de depozite nutritive, organismul se va adapta mai bine temperaturilor scăzute. (4)

Atât hipotermia moderată cât și cea severă pot fi tratate prin încălzirea treptată a corpului în condiții supravegheate de specialiști, cu administrarea ulterioară de lichide ce vor ajuta rehidratarea. (4)

Bolnavii ce suferă de fenomenul Raynaud vor putea scăpa de efectele pielii reci sau le vor putea ameliora prin băi regulate cu apă termală.


În ceea ce privește dereglarea de la nivel hipotalamic, specialistul poate recomanda anumite metode de tratament în funcție de cauza acesteia:

 • terapie de substituție hormonală;
 • intervenție chirurgicală - în cazul unei mase tumorale, fie ea benignă sau malignă;
 • program de recuperare fizică în cazul anorexiei. (1, 2)


Cum prevenim pielea rece?

Există multe metode de prevenție a pielii reci, însă acestea sunt urmate în funcție de nevoile individului, mediul extern.

 • surmenajul trebuie evitat pe cât posibil, spre exemplu este recomandat să nu se practice activități care duc la supraîncălzire și transpirație (alergări, sărituri) pe timp de ger, întrucât pielea umedă este dispusă mai ușor la hipotermie;
 • îmbrăcămintea adecvată poate reprezenta un mod eficient de a evita risipa de căldură (spre exemplu, sunt recomandate mănușile cu un singur deget pentru a menține pentru mai mult timp căldura la acest nivel) ;
 • materialul/materialele care compun îmbrăcămintea - pentru straturile interne este indicată purtarea unor haine ce conțin lână, mătase sau polipropenă, întrucât sunt bune izolatoare termice;
 • îmbrăcămintea trebuie menținută uscată pe cât posibil, întrucât prezența umidității la nivelul țesăturilor accelerează efectul de piele rece. (1, 2)
Caută un semn/simptom de boală:

 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.