Pierderile de memorie pot fi tratate, inclusiv la bolnavii de Alzheimer
Autor: Vasiliu Alina

Descoperirile echipei, publicate în Frontiers in Cellular Neuroscience, au descoperit că tratarea unei celule cerebrale bolnave cu ajutorul unui canal de calciu de tip L a redus numărul ionilor de calciu din celulele creierului.
Cercetătorii au folosit muștele de fructe, iar, cu ajutorul unei molecule fluorescentă numită GCaMP6f, aceștia au reușit să înregistreze cantitatea de ioni de calciu din celulele creierului.
Rezultatele au arătat că celulele bolnave ale creierului devin supraîncărcate cu ioni de calciu. Această suprasolicitare este cauzată de supraproducția genei care codifică un canal, cunoscut sub numele de canal de tip L, care permite ioniilor de calciu să ajungă în creier. Cu cât crește numărul acestor canale, cu atâți mai mulți ioni de calciu vor pătrunde în celule și vor deterioara memoria.
Cercetătorii au observat că atunci când supraproducția canalelor de tip L este corectată, celulele creierului nu mai sunt supraîncărcate cu ioni de calciu, iar calitatea memoriei se îmbunătățește.
„Pierderea de memorie în boala Alzheimer este un simptom chinuitor și dificil de tratat. Vizarea schimbărilor timpurii ale funcției celulelor creierului – înainte de a începe să degenereze – poate fi eficientă în tratarea pierderilor de memorie”, a declarat Dr. James Hodge, autorul studiului,
Sunt necesare studii suplimentare pentru a determina mecanismul care stă la baza recuperării memoriei și validarea acestor rezultate pe subiecți umani.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Acupunctura poate ajuta persoanele care suferă cefalee cronică tensională
- Trombectomia endovasculară, o soluție pentru mai mulți pacienți cu accidente vasculare cerebrale
- Terapia laser îmbunătățește memoria de lucru, capacitatea de a reține anumite gânduri sau fapte în timpul unor activități
- De ce nu ne putem gâdila singuri? Iată explicația științifică
- Oboseala, dureri, pierderi de memorie
- Pierderi zilnice de memorie, afazie, dureri de cap
- Lesin, dureri de cap si pierderea memoriei
- Dupa un accident rutier are pierderi de memorie
- Ce sa fac sa nu mai uit
- Pierderi de memorie
- Probleme cu memoria de scurta durata
- Dureri de cap, pierderi de memorie
- Pierderea memoriei, anxietate, oboseala