Suplimentele pentru îmbunătățirea memoriei chiar funcționează?

Printre suplimentele cele mai cunoscute pentru îmbunătățirea memoriei se numără uleiul de peÈ™te bogat în acizi graÈ™i Omega-3, vitamine din complexul B inclusiv folatul, B6 È™i B12, iar nu în cele din urmă extractul de Ginkgo biloba.
- Conform unui studiu publicat în 2012 în The Lancet Neurology la care au participat 2,854 adulÈ›i în vârstă ce acuzau tulburări de memorie, nu s-au observant diferenÈ›e semnificative statistic în ceea ce priveÈ™te frecvenÈ›a cazurilor de Alzheimer între participanÈ›ii care au primit placebo È™i cei care au beneficiat de preprate cu extract de Ginkgo biloba administrate de 2 ori pe zi timp de 5 ani.
- De asemenea, s-a constatat o reducere a riscului pentru demență în rândul persoanelor care aveau o dietă bogată în acizi graÈ™i Omega-3 prezent în peÈ™tele gras în special, precum somonul. Aceste beneficii nu sunt însă atribuite suplimentelor de acizi Omega-3 aÈ™a cum se speculează.
- Vitaminele din complexul B aduse din suplimente nu beneficiază nici ele de dovezi solide în ceea ce priveÈ™te eficienÈ›a lor asupra reducerii riscului de declin cognitiv la adulÈ›ii în vârstă sănătoÈ™i, nici nu ameliorează simptomele demenÈ›ei sau progresia degradării funcÈ›iei cognitive.
Piața acestor suplimente este insuficient reglementată din punct de vedere legal, iar unele preparate pot conține ingrediente nedeclarate pe etichetă sau chiar medicamente care se eliberează doar cu prescripție medicală.
Un alt aspect negativ al acestor suplimente este reprezentat de posibilele interacÈ›iuni de tip supliment-medicament, extractul de Ginkgo biloba fiind contraindicat atunci când se administreazăă anticoagulante, medicamente pentru reglarea presiunii arteriale, sau antidepresive de tip SSRI (inhibitorii reabsorbÈ›iei de serotonină).
În schimb s-au dovedit eficiente:
- ExerciÈ›iile pentru consolidarea abilității de a memora, precum învățarea unei limbi noi. CitiÈ›i în articol mai multe despre beneficiile exerciÈ›iilor de memorie È™i cele mai eficiente exemple.
- Combaterea comportamentelor sedentare È™i creÈ™terea gradului de antrenament fizic. CitiÈ›i mai multe despre beneficiile reducerii sedentarismului asupra declinului cognitiv în articol.
- Controlul presiunii arteriale joacă de asemenea un rol cheie în reducerea riscului de boli cardiovasculare È™i accident vascular cerebral, factori de risc majori pentru alterarea funcÈ›iei cognitive.
Sursa: Consumer Reports
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Absența somnului REM este direct asociată cu pofta de alimente dulci și bogate în grăsimi
- Recuperarea funcțională după accidentul vascular cerebral, facilitată de terapia genică
- Modul în care o durere o inhibă pe cealaltă
- Cogniția și viteza de mers se degradează cel mai frecvent în același timp
- Dezvoltare personala
- Nu mai am sentimente
- Medicamentele afecteaza memoria sau au alte reactii adverse?
- Fumatul si memoria
- Ce afectiune am?
- Pierderi de memorie
- Simt ca o iau razna
- Probleme cu memoria sau depresie?
- Neuroprotect
- Care e cea mai buna vitamina pentru creier?