Pierderi de memorie la tineri - ce e normal și ce nu

©

Autor:

Pierderi de memorie la tineri - ce e normal și ce nu

Este normal, chiar și pentru tineri să uite unele lucruri, cum ar fi unde și-au lăsat cheile sau numele unei persoane pe care tocmai au cunoscut-o.
Dacă ai până în 30 de ani și experimentezi astfel de episoade de pierdere de memorie, șansele sunt scăzute ca problemele tale să fie cauzate de debutul precoce al unei probleme neurologice precum demența sau Alzheimer.

În schimb, cel mai probabil, pierderile de memorie pot fi explicate printr-o lipsă de atenție. Începând cu starea de anxietate și până la o calitate scăzută a somnului, acestea sunt lucruri care influențează capacitatea noastră de concentrare.

Cu toate acestea, vârsta nu exclude posibilitatea unor probleme mai grave. Câteva semnale de alarmă apar atunci când uiți numele apropiaților, repeți aceeași întrebare de mai multe ori, deși ai primit deja un răspuns sau dacă ți se întâmplă să găsești obiecte personale în locuri în care nu-ți amintești să le fi lăsat.

Câteva motive ale pierderilor de memorie

Stresul

Deși stresul este cunoscut ca principala cauză a pierderilor de memorie, adevărul este că acesta are un efect indirect asupra apariției acestora. Mai exact, stresul afectează, în primul rând atenția, ceea ce reduce capacitatea noastră de a ne reaminti informații noi. Atunci când ești stresat, poți fi distras cu ușurință de alte gânduri pe care le ai și riști să nu acorzi atenție informațiilor pe care le primești.

Abilități multitasking

Potrivit unui articol recent publicat în Time, doar 2,5% dintre persoane se descurcă la rezolvarea mai multor sarcini în același timp. Pentru restul dintre noi, atunci când încerci să faci mai multe lucruri concomitent riști să nu acorzi atenție și să finalizezi sarcinile într-un mod ineficient. (1)

Epuizarea ca urmare a încercării de a face cât mai multe lucruri într-un timp cât mai scurt poate provoca stres, o problemă pe care am discutat-o deja. Atunci când ești stresat riscul este mult mai mare să fii distrat și să nu stochezi informațiile într-un mod corespunzător.

Lipsa somnului

Așa cum deja știi, mulți specialiști insistă să ai cel puțin 7-8 ore de somn, astfel încât organismul tău să se odihnească în mod corespunzător. Lipsa de somn este un factor de risc pentru diverse probleme de sănătate, așa cum este și o cauză a pierderilor de memorie. Dacă nu te odihnești suficient, acest lucru poate duce la apariția unei stări de anxietate și de epuizare, care încurajează uitarea zilelor de naștere sau a unei programări.

Depresie

De fapt, depresia este doar una din problemele creierului care cauzează pierderi de memorie. Orice problemă de sănătate care are un impact asupra creierului este un factor de risc pentru uitare, inclusiv traumele, apnee de somn, anumite medicamente, boli tiroidiene, deficiențe nutritive, boli de rinichi, boli de ficat, diabet, tulburări ale lipidelor, etc. De fapt, uitarea este, uneori, considerată un simptom al depresiei.

Explicația este pe cât se poate de simplă: persoanele depresive au o probabilitate mai mare de a întâmpina probleme în a se concentra, iar creierul nu poate forma amintiri noi.

Cu toate acestea, depresie poate fi tratată, iar probleme de memorie legate de depresie pot fi inversate. Specialiștii au observat că amintirile noastre tind să se întoarcă la normal atunci când ne ocupăm de depresie.

Medicamente

Dacă urmezi un tratament pentru anxietate sau Parkinson există șansa ca medicamentele să afecteze negativ abilitățile de memorie.

Problema poate fi rezolvată prin alegerea altor medicamente care să nu aibă impact negativ asupra memoriei.

Probleme cu glanda tiroidă

Pe lângă faptul că încetinește metabolismul, problemele cu glanda tiroidă pot produce, de asemenea, probleme de memorie și incapacitatea de concentrare. Din fericire, această afecțiune poate fi poate fi tratată cu medicamente. (2)

Când trebuie să te îngrijorezi?

Uitarea anormală nu apare doar atunci când nu-ți amintești, ci este un fenomen mai complex. Ar trebui să te îngrijorezi atunci când observi un model de deteriorare a funcționării, nu doar incidente corectabile de uitare. (3)

Înțelegerea a ceea ce este normal atunci când vorbim de pierderi de memorie ne poate ajuta să prevenim episoadele de uitate de viitor. Oboseala și stresul sunt principalii factori care cauzează pierderi de memorie, iar o administrare corectă a acestora poate îmbunătăți calitatea memoriei.


Data actualizare: 08-10-2019 | creare: 08-10-2019 | Vizite: 7006
Bibliografie
1. Why Multitasking Is Bad for You. Url: https://time.com/4737286/multitasking-mental-health-stress-texting-depression/
2. Forgetfulness — 7 types of normal memory problems. Url: https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/forgetfulness-7-types-of-normal-memory-problems
3. Forgetfulness: Knowing when to ask for help. National Institute on Aging. https://www.nia.nih.gov/health/publication/forgetfulness. Accessed March 28, 2017.
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Suplimentele pentru îmbunătățirea memoriei chiar funcționează?
  • Retinopatia ar putea indica viitoare probleme de memorie
  • Efectele negative asupra memoriei ale anesteziei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum