Retinopatia ar putea indica viitoare probleme de memorie

©

Autor:

Retinopatia ar putea indica viitoare probleme de memorie
Potrivit unui nou studiu, posibilitatea apariției tulburărilor cognitive la bătrânețe ar putea fi evidentă în vasele de sânge oculare. În speță, persoanele cu retinopatie moderată până la severă ar fi mai predispuse la probleme cognitive decât cele cu ochii sănătoși. Rezultatele studiului au fost publicate în ediția online a jurnalului Neurology.

Schimbări mici în vasele de sânge observate la vârsta de 60 de ani ar putea anunța dificultăți cognitive și de memorie la 80 de ani. „Problemele survenite în vasele de sânge mici din creier reprezintă un factor în declinul cognitiv, la fel ca problemele din vasele mari. Doar că aceste vase mici nu pot fi detectate. Datorită similitudinii anatomice între vasele mici din creier și cele din ochi, suspectăm că analiza vaselor oculare poate releva situația vaselor din creier”, a declarat Jennifer A. Deal de la Johns Hopkins University din Baltimore.

La studiu au participat 11.692 de persoane fără semne de retinopatie sau leziuni ale vaselor de sânge de pe retină, 365 de persoane cu retinopatie ușoară și 256 cu retinopatie moderată până la severă. Toate persoanele au luat parte la o serie de evaluări privind memoria și gândirea, pe parcursul a 20 de ani.

La persoanele cu retinopatie moderată până la severă s-a observat un declin al rezultatelor la teste, de-a lungul intervalului de 20 de ani, cu 1,22 de unități standard, față de 0,91 de unități standard, la persoanele sănătoase.

Potrivit autorilor, una dintre limitările studiului este faptul că a fost analizat doar un singur ochi pentru fiecare participant.

Sursa: Neuroscience News

Data actualizare: 23-05-2021 | creare: 05-03-2018 | Vizite: 826
Bibliografie
Can Our Eyes Help Predict Who Will Develop Memory Loss?, https://neurosciencenews.com/eyes-memory-loss-8583/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Suplimentele pentru îmbunătățirea memoriei chiar funcționează?
  • Efectele negative asupra memoriei ale anesteziei
  • Cum afectează sedentarismul memoria?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum