Pijamalele cu efect de fototerapie pentru combaterea icterului neonatal

©

Autor:

Pijamalele cu efect de fototerapie pentru combaterea icterului neonatal
Nou-născuții sunt predispuși la icter, o problemă cauzată de acumularea de bilirubină în sânge (hiperbilirubinemie), care duce la colorația galbenă a tegumentelor.

Creșterea concentrației de bilirubină serică  duce la colorația tegumentului și de obicei nu are efecte negative, dar dacă bilirubina se acumulează la un anumit nivel și are o concentrație prea mare, apare icterul patologic și poate chiar afecta sistemul nervos sau auzul. Hiperbilirubinemia poate fi evitată prin expunerea tegumentelor la lumină albastră, care transformă bilirubina într-o formă mai solubilă (fotoizomeri) pe care organele subdezvoltate ale bebelușului sunt capabile să le îndepărteze eficient din organism.

Ședințele de fototerapie se desfășoară în interiorul incubatoarelor care dispun de o lampă specifică, sunt neinvazive și eficiente, dar privează copilul de confortul de a sta alături de mamă. De aceea, cercetătorii au dezvoltat sisteme textile care să încorporeze fibre optice.

Un astfel de sistem a fost dezvoltat în cadrul Swiss Federal Labratories for Material Science and Technology (EMPA), sistem care ar putea facilita ședințele de fototerapie, fără ca bebelușul să fie privat de atenția și prezența mamei. Sistemul este sub forma unei pijamale care emite radiații luminoase care permit reglarea nivelului bilirubinei. Fibrele optice au diametrul similar cu al fibrelor normale utilizate în țesătură (satin) și sunt aranjate la unghi potrivit pentru a dirija lumina uniform pe pielea copilului, astfel că nu necesită măști protectoare pentru ochi sau alte zone.

Textilele fotonice se pot spăla normal și sunt bine tolerate de pielea copilului. Satinul este moale și asigură confort copilului.

Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Biomedical Optics Express.

Sursa: New Atlas
Sursa foto: New Atlas

Data actualizare: 20-11-2017 | creare: 20-11-2017 | Vizite: 1306
Bibliografie
(1) Illuminated pajamas combat infant jaundice with light therapy, link: https://newatlas.com/illuminated-pajamas-infant-jaundice/52000/
(2) POF yarn weaves: controlling the light out-cupling of wearable phototherapy devices, link: https://www.osapublishing.org/boe/abstract.cfm?uri=boe-8-10-4316
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • BiliSpec - dispozitivul care facilitează diagnosticarea icterului
  • Investigații paraclinice în bolile hepatice și biliare
  • Bilirubina crescută
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum