Strategii alimentare pentru gestionarea bufeurilor în menopauză
©
Autor: Airinei Camelia

Studiul arată că alimentaÈ›ia furnizează compuÈ™i bioactivi È™i nutrienÈ›i care, prin diverse căi biologice enzimatice, pot stimula căile de semnalizare moleculară, influenÈ›ând astfel proteinele efectoare ce controlează bufeurile experimentate de femeile aflate la menopauză.
Bufeurile sunt simptome comune ale tranziÈ›iei menopauzale È™i pot varia ca frecvență È™i intensitate, având un impact semnificativ asupra calității vieÈ›ii, productivității, stării de spirit, odihnei È™i performanÈ›ei memoriei. DeÈ™i terapiile hormonale sunt eficiente în tratamentul bufeurilor, acestea nu sunt întotdeauna fezabile, subliniind necesitatea unor terapii È›intite bazate pe alimentaÈ›ie È™i modificări ale stilului de viață.
Cercetarea identifică compuÈ™i nutriÈ›ionali È™i căi biochimice implicate în manifestarea bufeurilor, evidenÈ›iind rolul proceselor termoregulatorii È™i al sistemelor nervoase simpatic È™i parasimpatic. CompuÈ™ii nutriÈ›ionali precum genisteina, acidul docosahexaenoic (DHA), acizii graÈ™i polinesaturaÈ›i (PUFA), β-carotenul, curcumina È™i vitamina E au fost asociaÈ›i cu modularea bufeurilor, fie prin stimularea producÈ›iei de hormoni GnRH, activarea receptorilor kisspeptin, reglarea funcÈ›iei hipotalamice sau prin influenÈ›area stresului oxidativ È™i a inflamaÈ›iei.
Studiul subliniază, de asemenea, relaÈ›ia dintre bufeuri È™i rezistenÈ›a la insulină în rândul femeilor postmenopauzale, precum È™i legătura dintre aceste simptome È™i nivelurile hormonilor derivaÈ›i din adipocite, calea kisspeptin-GnRH, semnalizarea receptorilor aril hidrocarbon (AHR), disponibilitatea glucozei È™i stresul inflamator-oxidativ.
Concluzia revizuirii sugerează că o abordare multidimensională, care include modificări dietetice È™i înÈ›elegerea profundă a mecanismelor moleculare implicate, ar putea oferi noi strategii pentru ameliorarea bufeurilor asociate menopauzei. Această perspectivă oferă speranță pentru milioane de femei care caută soluÈ›ii non-hormonale pentru gestionarea simptomelor menopauzei.
sursa: News Medical
Data actualizare: 04-03-2024 | creare: 04-03-2024 | Vizite: 485
Bibliografie
How can food influence the severity of menopausal hot flashes?, link: https://www.news-medical.net/news/20240228/How-can-food-influence-the-severity-of-menopausal-hot-flashes.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Microbiomul intestinal, dieta și depresia maternă: o legătură importantă în prevenția depresiei la mame sănătoase
- Când apare menopauza?
- Menopauza timpurie a fost legată de riscul de dizabilitate și de șomaj
- Rezultate clinice noi: masturbarea, asociată cu ameliorarea simptomelor menopauzei
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- BUFEURILE Dupa operatie histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Chimioterapie cancer mamar... chimio poate opri menstruatia?
- Bufeuri
- De citeva luni am niste bufeuri puternice insotite de o transpiratie abundenta, e menopauza?
- Menopauza: bufeuri din 15 in 15 min. + transpiratie
- Am probleme hormonale
- Premenopauza nu, tiroida nu, am bufeuri si amenoree. Carui tip de medic sa ma adresez?
- Cardiologie: e posibil ca din cauza unei boli de inima sa am bufeuri(aprox de 2luni)?
- Sarcina sau menopauza?