Poate utilizarea smartphone-ului să producă sindromul de tunel carpian?

©

Autor:

Poate utilizarea smartphone-ului să producă sindromul de tunel carpian?
Potrivit unui studiu publicat în jurnalul științific Muscle and Nerve, persoanele care utilizează timp îndelungat smartphone-ul realizând mișcări de derulare, glisare și tastare sunt predispuși la apariția sindromului de tunel carpian, o afecțiune dureroasă localizată la nivelul încheieturii mâinii.

Citiți mai multe despre sindromul de tunel carpian în articol.

Studiul s-a realizat pe un număr restrâns de persoane și nu a identificat o relație de cauzalitate, însă nu trebuie neglijată asocierea dintre folosirea excesivă a smartphone-urilor și a altor dispozitive electronice care solicită utilizarea mâinii, și probabilitatea de a experimenta simptomatologia specifică sindromului de tunel carpian.

Mai mult decât atât, foarte puține persoane în lumea reală utilizează intensiv smartphone-ul peste 5 ore zilnic, intervalul de timp asociat cu simptomele sindromului de tunel carpian.

Nu trebuie ignorat faptul că excesul în folosirea smartphone-ului poate avea alte efecte negative asupra vieții sociale sau profesionale de exemplu, și nu doar asupra încheieturii. Despre dependența de smartphone citiți pe larg aici și aici

Studiul a monitorizat 48 de studenți, dintre care jumătate utilizau în medie peste 9 ore în fiecare zi smartphone-ul și alte dispozitive electronice, în timp ce al doilea grup petrecea sub 3 ore zilnic.

Participanții au răspuns întrebărilor cu privire la comportamentul de utilizare al dispozitivelor electronice, respectiv durerea sau disconfortul de la nivelul gâtului, umerilor, spatelui, coatelor și încheieturilor mâinilor dacă au fost resimțite.

De asemenea, au fost realizate examene fizice și ecografii la nivelul regiunii încheieturii, iar durerea musculară a fost simptomul dominant în rândul utilizatorilor intensivi ai dispozitivelor electronice, progresând în intensitate și durată odată cu creșterea intervalului de timp în care acestea au fost folosite.

O posibilă explicație a durerilor este reprezentată de design-ul smartphone-urilor care necesită mișcarea repetitivă a degetelor pentru a glisa, a derula, a atinge și a tasta, ce ar putea duce la lărgirea și aplatizarea nervului median, respectiv inflamarea ligamentului carpian transvers.

Indicat ar fi să se reducă la minimum timpul petrecut folosind smartphone-ul și mișcările repetitive ale unui singur deget sau a policelui cât sunt utilizate aceste dispozitive electronice, în special dacă sunt susținute și manevrate doar cu o singură mână. De asemenea, repausul regulat după folosirea acestora în detrimentul utilizării continue, intensive, ar putea facilita recuperarea și astfel, poate preveni stresul prelungit la care sunt supuse încheieturile mâinilor,” conchide Dori Cage, chirurg și reprezentant al American Academy of Orthopaedic Surgeons.

Sursa: HealthDay

Data actualizare: 27-06-2017 | creare: 27-06-2017 | Vizite: 1167
Bibliografie
Can Smartphone Use Bring on Carpal Tunnel Syndrome?, link: https://medlineplus.gov/news/fullstory_166847.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Alertele „fantomă” ale telefonului și dependența de smartphone
  • Fizioterapia este la fel de eficientă ca intervenția chirurgicală pentru sindromul de tunel carpian
  • Nanorețeaua cu eliberare de vitamine pentru regenerarea nervilor periferici
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum