Aplicația pentru smartphone care ar putea reduce anxietatea și depresia

©

Autor:

Aplicația pentru smartphone care ar putea reduce anxietatea și depresia
Cercetătorii din cadrul Institutului de Psihologie, Sănătate și Societate afiliat Universității din Liverpool și Școlii de Științe Psihologice de la Universitatea din Manchester au examinat într-un studiu clinic eficiența unei aplicații pentru smartphone destinată persoanelor care suferă de anxietate sau depresie.

Aplicația se numește Catch It și are la bază principii psihologice destinate restabilirii sănătății mentale și a stării de bine (în special terapia cognitiv-comportamentală), fiind structurată ca un jurnal al trăirilor emoționale.

Terapia cognitiv comportamentală (TCC) poate favoriza rezolvarea problemelor prin schimbarea modului de gândire și de comportament. Este folosită în special pentru tratarea anxietății și depresiei, dar poate fi utilă și pentru alte probleme mentale sau fizice.

Posibilitatea tehnicii de a fi aplicată prin intermediul telefoanelor mobile îi crește accesibilitatea la o scară mai largă de utilizatori. Aplicația cuprinde trei procese și anume: Catch It, Check It, Change It, ajutând utilizatorul să identifice anumite gânduri și stiluri de gândire asociate cu o stare sau o emoție particulară.

În cadrul studiului clinic a fost analizată rata de utilizare a  aplicației, răspunsul utilizatorilor la principiile tehnicii și impactul asupra stării lor generale. S-a observat o reducere semnificativă a stărilor negative și o creștere a stării de bine, în urma analizei rezultatelor.

Studiul a fost publicat în British Journal of Psych Open.

Cercetătorii menționează că astfel de terapii nu înlătură efectiv problemele, ci ajută persoana în cauză să reacționeze la diferite gânduri și acțiuni într-un mod mai pozitiv. Se bazează pe conceptul că propriile gnduri, simțiri, senzații fizice și acțiuni sunt interconenctate, iar gândurile și trăirile negative ne pot atrage într-un cerc vicios.

Aplicațiile pentru smartphone bazate pe principiile terapiei cognitiv-comportamentale pot avea efecte benefice asupra stării mentale, însă sunt necesare studii clinice aprofundate în acest sens.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 17-05-2016 | creare: 17-05-2016 | Vizite: 4903
Bibliografie
Can a smartphone application help treat anxiety and depression, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/05/160513083147.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea și stresul cronic pot crește riscul dezvoltării tulburărilor psihiatrice
  • Conform unui studiu, tulburarea afectivă sezonieră este un mit
  • Dependența față de tehnologiile mobile a fost asociată cu depresia și anxietatea
  •