Pot genele să determine ce mâncăm?

©

Autor:

Pot genele să determine ce mâncăm?
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Tufts arată că genele pot juca un rol important în alegerile alimentare ale oamenilor și, astfel, să influențeze marcat sănătatea aparatului cardiovascular și metabolismul.
Conform oamenilor de știință, gusturile personale sunt unele dintre cei mai importanți factori de care depinde alimentația noastră, aspect relevant pentru imposibilitatea unor persoane de a urma o anumită dietă sau pentru motivul pentru care unii oameni consumă alimente nesănătoase, cu toate că știu că efectele acestora asupra organismului sunt negative.

Julie E. Gervis, doctorand la Laboratorul de Nutriție Cardiovasculară de la Centrul de Cercetare pentru Nutriția Umană, afirmă că înțelegerea gustului oamenilor ar putea ajuta anumite persoane să învețe cum să compenseze anumiți factori asupra cărora nu au control și care influențează marcat alegerile alimentare. Spre exemplu, autoarea sugerează persoanelor care percep cu o acuratețe superioară gustul amar, ceea ce le determină să consume o cantitate mai mică de legume, să asezoneze aceste alimente cu diverse condimente care să mascheze aromele pe care nu le agreează, întrucât unele dintre aceste alegeri personale pe care oamenii le au în raport cu alimentația pot determina consecințe grave asupra metabolismului.

În vederea determinării influențelor factorilor genetici asupra gusturilor personale ale oamenilor, oamenii de știință au analizat date provenite din studii anterioare, astfel dezvoltând un nou instrument de măsurare numit „scor de gust poligenic”, prin intermediul căruia se poate oferi o estimare a efectului cumulativ al unor variante generice asupra percepției unui anumit gust. De asemenea, în cadrul studiului cercetătorii au luat în calcul toate cele cinci gusturi pe care oamenii le pot distinge, fără să se rezume doar la unul dintre ele, aspect ce oferă lucrării caracterul amplu.

Analiza scorurilor de gust poligenice a fost comparată ulterior cu aspecte precum calitatea dietelor persoanelor pe care le-au analizat și factorii de risc pentru afecțiuni cardiovasculare sau metabolice pe care acestea le prezentau, în total specialiștii evaluând un total de 6.230 de adulți. Astfel, s-a evidențiat faptul că gusturile umami și amar influențează marcat alegerea dietelor, în timp ce percepția altor senzații gustative precum dulcele nu au avut un rol la fel de important în acest sens. Cu toate acestea, cercetătorii subliniază faptul că descoperirile nu au caracter general, variații individuale putând să existe și să influențeze gusturile oamenilor.

sursa: Science Daily
foto: nutrition.org

Data actualizare: 24-12-2023 | creare: 17-06-2022 | Vizite: 585
Bibliografie
Do our genes determine what we eat?, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/06/220614122628.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Care sunt obiceiurile alimentare asociate cu obezitatea la copii?
  • Cum să mănânci sănătos de sărbători
  • Genele ne dictează preferințele alimentare?
  •