Răsplătirea copiilor cu mâncare poate duce la un comportament alimentar pe fond emoțional
©
Autor: Mancaș Mălina

Rata obezității la copii și riscurile asociate sunt în continuă creștere, lucru care atrage atenția asupra tipurilor de alimente consumate de către aceștia și necesitatea aplicării practicilor alimentare sănătoase.
Studiul s-a axat pe observarea modului în care părinții foloseau mâncarea pentru a le arăta copiilor afecțiune și pentru a-i răsplăti la vârsta de 3-5 ani. Ulterior, cercetătorii au monitorizat copiii până la vârsta de 5-7 ani pentru a analiza dacă practicile alimentare anterioare au influențat într-un anumit fel alimentația ulterioară a copilului.
Au analizat dacă cei mici aveau tendința de a consuma diverse gustări sau de a se juca atunci când erau stresați. Rezultatele au indicat că acei copii ai căror părinți apelau în trecut la recompense alimentare au dezvoltat în majoritatea cazurilor un comportament alimentar pe fond nervos, apelând la refugiul în alimente ca rezolvare pentru diferite situații stresante.
Copiii învățați să folosească alimente pentru a-și controla sau regla emoțiile au tendința de a continua acest comportament și în viața adultă, asociind mâncarea cu sentimentul de reducere a stresului și însușindu-și acel comportament alimentar din copilărie. În plus, când o persoană se confruntă cu situații stresante are tendința de a mânca în special alimente cu un aport caloric ridicat, alimente bogate în grăsimi, zahăr sau sare.
„Trebuie să evităm să utilizăm alimente (în special cele bogate în grăsimi, zahăr sau sare) ca metodă de încurajare, recompensare sau ca modalitate de a calma un copil când este supărat. Rezultatele studiilor inițiale au arătat că aceste practici duc la deprinderea unui comportament alimentar emoțional de către copil, care atrage după sine numeroase probleme de sănătate”, menținează coordonatoarea studiului, Dr. Claire Farrow, lector senior în psihologie la Universitatea Aston (Marea Britanie).
Sunt necesare studii suplimentare pentru a identifica importanța acestor descoperiri asupra comportamentului alimentar pe termen lung, însă până acum studiile sugerează că preferințele alimentare ale copilului și comportamentul alimentar se formează din primii ani de viață, în special din modul în are aceștia sunt hrăniți și învățați să folosească mâncarea.
Sursa: Science Daily
Data actualizare: 14-04-2016 | creare: 14-04-2016 | Vizite: 1913
Bibliografie
Rewarding children with food could lead to emotional eating, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/04/160412090707.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Un geamăn digital al microbiomului sugarului pentru a prezice deficitele de neurodezvoltare
- Voluntariatul sprijină sănătatea fizică și psihică a tinerilor
- Miturile practicate de bunici, un pericol pentru sănătatea nepoților?
- Copiii care sar peste micul dejun și nu dorm suficient sunt în pericol de a deveni obezi
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Simt o strangere la inima din cauza stresului
- Tahicardie. am palpitatii la inima de 6 ani
- De 2 saptamani am niste stari ce nu le pot controla, ma simt stresata
- Pt stres... ce mendicamente exista?
- Stres si panica
- Intepaturi la inima cand sunt stresat, enervat, suparat, e grav?
- Tahicardie pe fond de stres si oboseala cronica
- Nu pot sa imi lasa unghiile sa creasca...ce fac?
- Stres post-traumatic sau e grav?