Consumul de băuturi îndulcite în rândul copiilor începe mult prea devreme

©

Autor:

Consumul de băuturi îndulcite în rândul copiilor începe mult prea devreme
În ciuda mesajelor publice de limitare a consumului de băuturi îndulcite, foarte mulți copii consumă aceste băuturi, unii chiar în exces.

Consumul băuturilor cu adaos de zahăr își are în medie start-ul începând cu vârsta de 2 ani. Aproape două treimi dintre băieții și fetele de 2-19 ani consumă cel puțin o băutură îndulcită pe zi, conform Centrului de Prevenire și Control al Bolilor (CDC).

În cazul copiilor, studiile arată că un consum de băuturi îndulcite este asociat cu creșterea în greutate, creșterea riscului de diabet tip 2 și dislipidemie, efecte grave ce aduc consecințe negative asupra sănătății. Consumul de băuturi îndulcite, inclusiv băuturi carbogazoase, sportive, sucuri sau cafea îndulcită este asociat și cu bolile cardiovasculare și cariile dentare. În categoria băuturilor îndulcite intră și sucurile din fructe, apa îndulcită cu arome, nectarul cu adaos de zahăr, ceaiul îndulcit etc.

Datele preluate din studiul National Health and Nutrition Examination din 2011-2014 arată că:
 • băieții au tendința de a consuma mai multe astfel de băuturi decât fetele – 65% versus 61%;
 • în medie, băieții consumă 164 kcal pe zi din băuturi cu adaos de zahăr, comparativ cu 121 kcal în cazul fetelor;
 • în rândul preșcolarilor, băuturile îndulcite reprezintă 4% din totalul caloriilor zilnice, iar în cazul adolescenților și școlarilor, 10% din aportul caloric zilnic total.

Ghidurile actuale de nutriție recomandă limitarea aportului de zahăr adăugat din orice fel de surse la mai puțin de 10% din totalul zilnic de calorii, sau evitarea băuturilor îndulcite sau a altor surse de zahăr adăugat.

Zahărul adăugat reprezintă o sursă de calorii goale care nu aduc beneficii nutritive în alimentație, iar copiii care consumă băuturi cu zahăr au tendința de a le consuma în schimbul băuturilor cu valoare nutritivă ridicată, cum ar fi laptele. 

În schimbul băuturilor cu adaos de zahăr se recomadă consumul de apă, eventul apă cu fructe naturale pentru aromă, lapte cu un conținut scăzut de grăsimi (fără arome, zahăr sau coloranți) sau sucuri din legume și verdețuri.

Rezultatele raportului au fost publicate în US National Center for Health Statistics Data Brief.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 03-01-2020 | creare: 30-01-2017 | Vizite: 2154
Bibliografie
Kids' sugary drink habits start early, link: https://medicalxpress.com/news/2017-01-kids-sugary-habits-early.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • MIT: Zahărul îi face pe copii hiperactivi
 • Băuturile îndulcite, asociate cu un risc mai mare de boli de inimă
 • Băuturile răcoritoare, asociate cu eroziunea dentară
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum