Prelungirea prospețimii laptelui cu o nouă tehnică de pasteurizare
Cercetătorii din Indiana È™i Tennessee au descoperit o nouă tehnică care poate menÈ›ine laptele proaspăt până la 9 săptămâni. Pe lângă procesul normal de pasteurizare, tehnica presupune creÈ™terea temperaturii laptelui pentru o secundă, care păstrează laptele proaspăt cu 7 săptămâni mai mult decât laptele pasteurizat refrigerat. Tehnica elimină peste 99% dintre bacteriile rămase după pasteurizare. Bacteriile rămase în procent de 1% vor avea nevoie de mult mai mult timp de multiplicare pentru a ajunge la un nivel care să afecteze calitatea laptelui.
Pasteurizarea a fost descoperită de către chimistul francez Louis Pasteur È™i constă în încălzirea laptelui până la un punct la care bacteriile patogene sunt distruse. Păstrarea laptelui la frigider opreÈ™te temporar dezvoltarea bacteriilor nedistruse în urma pasteurizării, dar la un moment dat laptele se strică. TotuÈ™i, datorită noii tehnici care creÈ™te temperatura peste cea de pasteurizare, laptele se va menÈ›ine proaspăt mai mult timp.
Tehnica constă în punerea câtorva picături de lapte pasteurizat într-o cameră presurizată È™i încălzită pentru a creÈ™te foarte repede temperatura lichidului cu 10 grade Celsius urmată de scăderea acesteia. Metoda se numeÈ™te pasteurizare LTSA (temperatură scăzută pentru un timp scurt) È™i necesită acelaÈ™i nivel de căldură ca È™i procedeul standard de pasteurizare, prin urmare nu are un consum energetic adiÈ›ional. Laptele rezultat îÈ™i menÈ›ine prospeÈ›imea pentru mai mult timp, fiind aproape lipsit de bacterii. Culoarea, aroma È™i gustul sunt aceleaÈ™i cu ale laptelui pasteurizat, iar consumatorii nici nu sesizează diferenÈ›a. De asemenea, el ar putea fi transportat pe distanÈ›e mai lungi fără să se strice È™i ar reduce din cheltuielile inutile cauzate de risipă.
Tehnica trebuie perfecționată și nu se cunoaște deocamdată momentul lansării pe piață. Cercetătorii doresc să aplice tehnica și pe laptele nepasteurizat, crud.
Descoperirea a fost publicată în SpringerPlus.
Sursa: Science Alert
Pasteurizarea a fost descoperită de către chimistul francez Louis Pasteur È™i constă în încălzirea laptelui până la un punct la care bacteriile patogene sunt distruse. Păstrarea laptelui la frigider opreÈ™te temporar dezvoltarea bacteriilor nedistruse în urma pasteurizării, dar la un moment dat laptele se strică. TotuÈ™i, datorită noii tehnici care creÈ™te temperatura peste cea de pasteurizare, laptele se va menÈ›ine proaspăt mai mult timp.
Tehnica constă în punerea câtorva picături de lapte pasteurizat într-o cameră presurizată È™i încălzită pentru a creÈ™te foarte repede temperatura lichidului cu 10 grade Celsius urmată de scăderea acesteia. Metoda se numeÈ™te pasteurizare LTSA (temperatură scăzută pentru un timp scurt) È™i necesită acelaÈ™i nivel de căldură ca È™i procedeul standard de pasteurizare, prin urmare nu are un consum energetic adiÈ›ional. Laptele rezultat îÈ™i menÈ›ine prospeÈ›imea pentru mai mult timp, fiind aproape lipsit de bacterii. Culoarea, aroma È™i gustul sunt aceleaÈ™i cu ale laptelui pasteurizat, iar consumatorii nici nu sesizează diferenÈ›a. De asemenea, el ar putea fi transportat pe distanÈ›e mai lungi fără să se strice È™i ar reduce din cheltuielile inutile cauzate de risipă.
Tehnica trebuie perfecționată și nu se cunoaște deocamdată momentul lansării pe piață. Cercetătorii doresc să aplice tehnica și pe laptele nepasteurizat, crud.
Descoperirea a fost publicată în SpringerPlus.
Sursa: Science Alert
Data actualizare: 03-08-2016 | creare: 03-08-2016 | Vizite: 1313
Bibliografie
Scientists have created milk that lasts for 9 weeks without going off , link: https://www.sciencealert.com/scientists-have-developed-long-lasting-milk-that-lasts-for-9-weeks-without-going-off ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum