Laptele crud versus laptele pasteurizat: un risc de 840 de ori mai mare de îmbolnăvire

Produsele lactate nepasteurizate cauzează de 840 de ori mai multe toxiinfecții alimentare care se soldează cu spitalizarea într-o proporție mai mare cu 45% comparativ cu îmbolnăvirile asociate consumului de produse pasteurizate.
„Popularizarea și cererea tot mai mare pentru produsele organice și alimente naturale atrag după sine consecințe negative asupra stării de sănătate a consumatorilor. Contrar opiniilor despre astfel de produse naturale, acestea nu sunt în mod obligatoriu sigure în comparație cu cele convenționale, drept dovadă sunt bolile transmise prin intermediul alimentelor contaminate, asociate consumului de lapte și produse derivate nepasteurizate.”
Anual sunt înregistrate 760 de cazuri de boli cu transmitere prin alimente cauzate de aportul de lapte nepasteurizat sau brânzeturi obținute din lapte crud și în medie 22 dintre aceste persoane necesită spitalizare.
Dublarea cifrei de consum al produselor din lapte nepasteurizat ar putea crește cu 96% numărul de boli care au drept origine alimente nepasteurizate din grupa lactatelor.
Laptele nepasteurizat sau laptele crud consumat de 3,2% din populație și brânza obținută din laptele crud (1,6% din populație) pot fi contaminate cu bacterii (Escherichia coli, Salmonella, Listeria monocytogenes și Campylobacter) sau/și toxine bacteriene (toxina Shiga produsă de Escherichia coli și Listeria monocytogenes) și reprezintă cauza a 96% dintre îmbolnăvirile asociate consumului de produse lactate.
Pasteurizarea este un proces de conservare a alimentelor prin îndepărtarea microorganismelor, proces descoperit de savantul francez Louis Pasteur începând cu 1864. „Cred că oamenii au uitat pur și simplu care era situația înainte de adoptarea acestui procedeu, când boli perfect prevenibile făceau parte din rutina cotidiană,” afirmă Kirk Smith din cadrul Departamentului de Sănătate Publică Minnesota.
Sursa: STAT
Data actualizare: 27-09-2019 | creare: 10-05-2017 | Vizite: 5365
Bibliografie
(1) Raw milk and cheese cause 840 times more illnesses than pasteurized products, link: https://www.statnews.com/2017/05/09/raw-milk-cheese-illness/ (2) Outbreak-Related Disease Burden Associated with Consumption of Unpasteurized Cow’s Milk and Cheese, United States, 2009–2014, link: https://wwwnc.cdc.gov/eid/article/23/6/15-1603_article
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Suplimentele de fier ar putea preveni pierderea musculară întâlnită la pacienții cu cancer, insuficiență cardiacă sau BPOC
- Un nou instrument de evaluare a proprietăților de recompensă și de întărire ale alimentelor ultraprocesate
- Excesul de sucuri îndulcite crește riscul de steato-hepatită la copii
- O dietă echilibrată cu o cantitate moderată de proteine din diferite surse reduc riscul de hipertensiune arterială
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Durere de burta dupa ce bea lapte
- Beau exagerat de mult.lapte
- Fetita de 13 luni, de mai bine de 2 saptamani nu maninca decit lapte (si acela noaptea)
- Bebele meu nu vrea laptele praf
- Lactatele sunt bune?
- E adevărat că lactoferina din lapte și lactate face aproape minuni la sănătate?
- Lapte de vaca la bebe 8 lunite