Probiotice cu efect antihipertensiv - noi dovezi științifice

©

Autor:

Probiotice cu efect antihipertensiv - noi dovezi științifice
Aproximativ 40% din populația adultă globală are hipertensiune arterială, o condiție ce crește riscul de boli cardiovasculare și alte afecțiuni periculoase. Un studiu recent, publicat în mSystems, arată că două noi tulpini probiotice, Bifidobacterium lactis și Lactobacillus rhamnosus, au potențialul de a normaliza tensiunea arterială la șoarecii hipertensivi. Echipa de cercetători, condusă de Jun Li, de la City University of Hong Kong, și microbiologul Zhihong Sun, de la Inner Mongolia Agricultural University, a monitorizat și modul în care aceste probiotice au influențat microbiota intestinală a șoarecilor pe o perioadă de 16 săptămâni.
Acești cercetători au testat tulpinile probiotice pe șoareci cărora li s-a dezvoltat hipertensiune arterială după consumul de apă cu fructoză. Tensiunea arterială a fost măsurată la intervale de 4 săptămâni și s-a constatat că șoarecii care au primit probiotice au avut valori ale tensiunii arteriale semnificativ mai mici comparativ cu cei care nu au fost tratați cu probiotice. Mai mult, nu s-a constatat nicio diferență între valorile tensiunii arteriale ale șoarecilor care au primit probiotice și un grup de control care a consumat doar apă, sugerând astfel că intervenția cu probiotice poate menține tensiunea arterială la niveluri normale.

Analiza microbiotei intestinale a fost efectuată prin secvențiere metagenomică shotgun, descoperind că dieta bogată în fructoză a condus la o creștere a bacteriilor din genul Bacteroidetes și o scădere a celor din genul Firmicutes. Tratamentul cu probiotice a readus aceste populații la niveluri similare cu cele ale grupului de control. De asemenea, s-au identificat noi semnături microbiene asociate cu tensiunea arterială, incluzând nivele crescute ale bacteriilor Lawsonia și Pyrolobus, și nivele scăzute ale bacteriilor Alistipes și Alloprevotella.

Cercetătorii plănuiesc acum un studiu clinic pe scară largă pentru a verifica dacă efectele protectoare ale probioticelor se extind și la oamenii cu hipertensiune. Concluzia lor preliminară este că probioticele reprezintă o cale promițătoare în medicina preventivă, având potențialul de a regla hipertensiunea și de a schimba abordarea noastră față de sănătatea cardiovasculară.

sursa: News Medical

Data actualizare: 20-10-2023 | creare: 20-10-2023 | Vizite: 445
Bibliografie
Study adds two new strains to the list of potential antihypertensive probiotics, link: https://www.news-medical.net/news/20231019/Study-adds-two-new-strains-to-the-list-of-potential-antihypertensive-probiotics.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Probioticele, benefice pentru memorie și stres
  • Iaurturile din comerț conțin suficiente „bacterii benefice” pentru a avea efecte asupra sănătății?
  • Probioticele NU cresc imunitatea la sugari și copii mici
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum