Progres în lumea științifică: un robot neasistat de către o mână umană a reușit o intervenție chirurgicală laparoscopică

©

Autor:

Progres în lumea științifică: un robot neasistat de către o mână umană a reușit o intervenție chirurgicală laparoscopică
Un robot dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, denumit STAR, a efectuat o intervenție chirurgicală laparoscopică pe țesutul moale al unui porc, fără a fi necesară intervenția unui om, în cadrul unui experiment de laborator.
Cercetarea actuală este un pas semnificativ în robotică către o intervenție chirurgicală complet automatizată asupra oamenilor. STAR a efectuat procedura la patru animale și a produs rezultate semnificativ mai bune decât oamenii care efectuează aceeași procedură.

Robotul a excelat la anastomoza intestinală, o procedură care necesită un nivel ridicat de mișcare repetitivă și precizie. Conectarea a două capete ale unui intestin este, fără îndoială, cel mai dificil pas în chirurgia gastrointestinală, necesitând unui chirurg să realizeze suturi cu precizie și consistență ridicate. Chiar și cel mai mic tremur al mâinii sau o cusătură greșită poate duce la o scurgere care ar putea duce la complicații severe pentru pacient.

Echipa de cercetători a echipat STAR cu noi caracteristici pentru o autonomie sporită și o precizie chirurgicală îmbunătățită, inclusiv instrumente specializate de sutură și sisteme de imagistică de ultimă generație care oferă vizualizări mai precise ale câmpului chirurgical. „Chirurgia țesuturilor moi este deosebit de dificilă pentru roboți din cauza impredictibilității sale, forțându-i să se adapteze rapid pentru a face față obstacolelor neașteptate. STAR are un sistem de control nou care poate ajusta planul chirurgical în timp real, așa cum ar face un chirurg uman”, a spus autorul studiului, Axel Krieger, profesor asistent de inginerie mecanică la Universitatea Johns Hopkins.

Un endoscop tridimensional care folosește lumină structurală și un algoritm de urmărire bazat pe învățarea automată dezvoltat de Kang și studenții săi ghidează STAR. „Credem că un sistem avansat de viziune artificială tridimensională este esențial pentru a face roboții chirurgicali inteligenți mai performanți și mai siguri”, a spus Kang.

sursa: Science Daily
foto: Courtesy of Axel Krieger and Jin Kang

Data actualizare: 28-01-2022 | creare: 28-01-2022 | Vizite: 374
Bibliografie
Robot performs first laparoscopic surgery without human help, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/01/220126143954.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: