Robot care îmbunătățește tehnicile de chirurgie craniană

©

Autor:

Robot care îmbunătățește tehnicile de chirurgie craniană
Hipersensibilitatea structurilor din regiunea craniană face ca intervențiile chirurgicale la acest nivel să fie extrem de riscante și să necesite un maximum de atenție și precizie.

Un nou robot pentru astfel de intervenții, construit în cadrul Universității de Tehnologie din Eindhoven (TU / e) ar putea contribui la facilitarea acestei proceduri, reducând durata intervenției și timpul de recuperare, făcând procesul mai sigur și chiar mai ieftin.

În esență, noul robot funcționează ca o mașină de frezat CNC, este echipat cu un burghiu chirurgical și șapte axe de mișcare, permițându-i să acționeze din diferite unghiuri. Flexibilitatea robotului nu afectează precizia, care se menține la un nivel milimetric datorită rigidității și a greutății reduse.

Numit RoBoSculpt, sistemul este ghidat de un set de instrucțiuni programate de chirurg și pe baza scanărilor CT ale craniului pacientului, care au fost marcate precis înainte de intervenție. Regiunea capului este apoi fixată într-o poziție și robotul va realiza un mic orificiu de forma și dimensiunile dorite de medic.

Dezvoltatorii menționează că dispozitivul este mai rapid și mai precis decât operatorul uman, ceea ce înseamnă un timp mai scurt de recuperare și risc mai redus de complicații.

În decursul acestui an va fi efectuat și primul studiu preclinic, iar cercetătorii speră ca în următorii 5 ani să se definitiveze cercetările și noul sistem să efectueze intervenții neurochirurgicale sigure și eficiente.

Sursa: New Atlas

Data actualizare: 02-05-2018 | creare: 02-05-2018 | Vizite: 772
Bibliografie
Automated skull-drilling robot to make cranial surgery safer, faster and cheaper, link: https://newatlas.com/skull-drilling-robot/54369
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Progres în lumea științifică: un robot neasistat de către o mână umană a reușit o intervenție chirurgicală laparoscopică
  • Un robot controlat prin joystick ajută chirurgii să trateze accidentul vascular cerebral de la distanță
  • Nivelurile de autonomie la roboții chirurgicali autorizați de FDA: o revizuire sistematică
  •