Progrese recente în managementul rozaceei cu ajutorul compușilor naturali

©

Autor:

Progrese recente în managementul rozaceei cu ajutorul compușilor naturali
Un studiu recent publicat în revista Pharmaceuticals a explorat utilizarea compușilor botanici în managementul rozaceei, o afecțiune dermatologică cronică ce afectează în principal convexitățile faciale și este asociată cu simptome precum înroșirea, papulele, pustulele și telangiectaziile. Impactul rozaceei asupra calității vieții poate duce la scăderea aderenței la tratament și dezvoltarea depresiei la o treime dintre pacienți. Cauzele rozaceei sunt multiple și includ alterarea răspunsului imun, factori genetici, stresul oxidativ, disfuncții vasculare și infecții cu Helicobacter pylori și Demodex.
Produsele dermatologice naturale câștigă popularitate datorită beneficiilor lor variate și efectelor secundare reduse, iar integrarea tratamentelor medicamentoase cu produse naturale este recomandată. Extractele botanice oferă o alternativă pentru pacienții care experimentează efecte secundare la medicamentele standard.

În cadrul acestei revizuiri, cercetătorii au analizat potențialul fitochimicalelor în atenuarea simptomatologiei rozaceei, folosind date din baze de date precum PubMed, MDPI, Google Scholar și Springer, colectate între februarie și septembrie 2023. Compușii activi din plante, precum alovera, pelinul, mușețelul, ceaiul verde, ovăzul coloidal și alții, au proprietăți antimicrobiene, antiangiogenice, de protecție împotriva daunelor UV, anti-eritematoase și antioxidante, care adresează diferiți factori declanșatori ai rozaceei.

Studiile anterioare pe compuși naturali, precum extractul de lemn dulce și licochalcone A din Glycyrrhiza inflata L., au arătat proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, reducând expresia iNOS și COX2 și îmbunătățind scorurile de eritem și calitatea vieții. Lotiunile pe bază de ovăz coloidal au demonstrat proprietăți antiinflamatorii și antipruritice, iar extractele de Quassia amara (lemn amar) au îmbunătățit telangiectaziile. Spilcuța, prin inhibarea 5-lipoxygenazei și ciclooxigenazei, și artemisinina (extract de pelin dulce) au efecte antiangiogenice și antiinflamatorii utile în tratamentul rozaceei.

Concluzia revizuirii evidențiază potențialul preparatelor cosmetice pe bază de plante în managementul rozaceei, în special pentru reducerea eritemului și papulelor, deși mecanismul antiangiogenic este mai puțin raportat. Rezultatele subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare privind utilizarea compușilor botanici în tratamentul rozaceei, pentru dezvoltarea de farmaceutice care să minimizeze efectele nedorite și să îmbunătățească eficacitatea tratamentului și aderența pacientului.

sursa: News Medical
foto: Julia Shauerman/Shutterstock.com

Data actualizare: 09-02-2024 | creare: 09-02-2024 | Vizite: 448
Bibliografie
What natural compounds can help you manage your rosacea?, link: https://www.news-medical.net/news/20240207/What-natural-compounds-can-help-you-manage-your-rosacea.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum