Efectele dietei asupra afecțiunilor dermatologice rozaceea și acneea vulgară

©

Autor:

Efectele dietei asupra afecțiunilor dermatologice rozaceea și acneea vulgară
Într-un studiu recent, cercetătorii au investigat legăturile dintre dietele alimentare și afecțiunile dermatologice ale feței, în special rozaceea și acnee vulgară. Această cercetare vine în contextul unei complicități a evaluării impactului dietei asupra acestor afecțiuni, dată fiind lipsa unor protocoale alimentare specifice bolii și limitările informațiilor subiective auto-raportate.

Despre studiu

Studiul a fost de tip transversal și controlat, realizat între septembrie 2020 și iunie 2021, și a inclus patru grupuri de participanți: un grup de pacienți cu rozacee (RG), un grup de pacienți cu acnee (AG) și grupurile lor de control corespunzătoare (RCG, ACG). Toți participanții aveau vârsta de peste 12 ani și au fost incluși indiferent de severitatea bolii sau tratamentul urmat. Evaluarea dietelor a fost efectuată prin chestionare de frecvență alimentară și auto-documentare a alimentelor care declanșează sau ameliorează simptomele. A fost creat și un sistem de scorare pentru rozacee (RNS) și acnee (ANS), care a fost ulterior evaluat pentru acuratețea predictivă.

Rezultate

Un număr de 296 de indivizi au fost incluși în studiu, cu un impact semnificativ al dietei asupra severității ambelor afecțiuni. În cazul acneei, alimentele declanșatoare au inclus alimentele prăjite, ciocolata, laptele, zahărul rafinat, produsele lactate și alcoolul. Pentru rozacee, alcoolul, în special vinul, a fost identificat ca declanșator principal. Alimente percepute ca benefice pentru ambii tipuri de pacienți au inclus nuci, legume, pește, ceai și cereale integrale. Pacienții cu acnee au consumat semnificativ mai puține legume, fructe și alte alimente sănătoase comparativ cu grupul de control. La fel, pacienții cu rozacee au consumat mai multe alimente nesănătoase și au avut nivele diferite ale unor parametri serici, comparativ cu grupul lor de control.

Indicatori serici și calitatea vieții

Alți indicatori relevanți incluși în studiu au fost nivelele serice de IGF-1, HbA1c, CRP, zinc și trigliceride. S-a observat că pacienții cu acnee au avut niveluri semnificativ mai ridicate de IGF-1 și un impact mai mare asupra calității vieții, comparativ cu pacienții cu rozacee.

Concluzii

Studiul subliniază importanța reglementării dietei în managementul rozaceei și acneei. O dietă echilibrată, care include legume, nuci, ulei de măsline și pește gras, și care limitează consumul de brânzeturi, alcool și carne, ar putea beneficia pacienții cu aceste afecțiuni dermatologice. Rezultatele ar putea contribui la dezvoltarea unor intervenții personalizate și la stratificarea riscului pacienților în funcție de obiceiurile lor alimentare.

sursa: News Medical
foto: Boyloso/Shutterstock.com

Data actualizare: 21-10-2023 | creare: 21-10-2023 | Vizite: 367
Bibliografie
How does diet impact rosacea and acne?, link: https://www.news-medical.net/news/20231019/How-does-diet-impact-rosacea-and-acne.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum