Ratele cancerului pancreatic, în creștere rapidă: datele unui nou studiu provoacă îngrijorare în rândul cercetătorilor

©

Autor:

Ratele cancerului pancreatic, în creștere rapidă: datele unui nou studiu provoacă îngrijorare în rândul cercetătorilor
Un studiu realizat de cercetătorii de la Institutul de Cancer Cedars-Sinai, publicat recent în revista Cancer, indică faptul că ratele cancerului pancreatic sunt în creștere în ultimii ani, în special în rândul femeilor tinere și a celor de culoare. Rezultatele sunt unele îngrijorătoare, atrag atenția autorii, deoarece cancerul pancreatic este una dintre cele mai letale forme de cancer, fiind adesea diagnosticat în stadii avansate.
Pentru studiu, cercetătorii au analizat datele din registrele naționale de cancer din SUA, care includ peste 64% din populația din SUA, pentru a identifica pacienții diagnosticați cu cancer pancreatic între anii 2001 și 2018. O analiză comparativă a datelor a indicat faptul că ratele cancerului pancreatic au crescut atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților. Cu toate acestea, femeile cu vârsta de sub 55 de ani au avut rate cu 2,4% mai mare de diagnostic, comparabile cu cele ale persoanelor de culoare.

Potrivit autorilor, studiul actual este primul care a identificat o creștere semnificativă a cancerului pancreatic la femeile tinere, fără ca această creștere să fie explicată prin schimbări în rata fumatului sau a obezității, importanți factori de risc pentru cancerul pancreatic.

Creșterea ratelor de diagnostic a cancerului pancreatic la femeile tinere este alarmantă, deoarece femeile cu vârsta de sub 50 de ani sunt mai susceptibile să prezinte forme mai agresive ale bolii. De asemenea, cancerul pancreatic este adesea diagnosticat într-un stadiu avansat, ceea ce face ca tratamentul să fie mai dificil și mai puțin eficient.

sursa: News Medical

Data actualizare: 16-02-2023 | creare: 16-02-2023 | Vizite: 261
Bibliografie
Pancreatic cancer rates are rising rapidly among younger women, study confirms, link: https://www.news-medical.net/news/20230210/Pancreatic-cancer-rates-are-rising-rapidly-among-younger-women-study-confirms.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea paternă ar putea crește riscul genetic pentru cancer mamar la urmași
  • Meta-analiză: creșterea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • Cancerul pancreatic va fi al treilea cel mai mortal tip de cancer în anul 2017 în Uniunea Europeana
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum