Tratarea metastazelor cancerului de sân cu ajutorul ultrasunetelor
Autor: Teodorescu Mihai
Echipe de cercetători de la Universitatea Tohoku din Japonia au descoperit o modalitate inedită prin care ar putea folosi ultrasunetele pentru tratarea metastazelor cancerului de sân.
Tratamentul presupune livrarea în siguranță a medicamentelor către ganglionii limfatici afectați de cancer, prin intermediul sistemului limfatic, iar mai apoi eliberarea acestor medicamente în interiorul nodulilor, folosind unde sonore. Medicamentele sunt introduse în vezicule ce se vor deplasa prin sistemul limfatic, pentru a ajunge la nivelul ganglionilor limfatici din axila afectată de metastazele cancerului de sân. Odată ajunse în ganglionul limfatic axilar, prin aplicarea unor ultrasunete de mare putere, veziculele se rup și medicamentele sunt eliberate.
Tratamentul, testat deja la șoarecii cu cancer de sân, a fost eficient în uciderea țesutului canceros, lucru confirmat prin intermediul unei tehnici de bioluminescență care monitorizează creșterea cancerului, cât și prin studierea ganglionilor excizați la microscop. Premergător injectării veziculelor cu medicamente împotriva cancerului, cercetătorii au urmărit mișcarea acestor vezicule, denumite lipozomi acustici, prin sistemului limfatic al șoarecilor de laborator. Tehnica de imagistică cu ultrasunete a confirmat faptul că lipozomii injectați s-au deplasat și stabilit la nivelul unui ganglion limfatic.
Considerat cel mai frecvent tip de cancer la femei, dar și cancerul cu cea mai mare mortalitate, cancerul de sân poate determina apariția metastazelor, în fazele sale avansate. Odată cu apariția metastazelor, prognosticul bolii devine nefavorabil, deoarece majoritatea tratamentelor existente în prezent sunt fie extrem de invazive, fie sunt urmate de reacții adverse severe. Tehnica prezentată poate determina apariția unui nou tratament pentru ganglionii limfatici afectați de metastazele cancerului de sân. Cercetarea actuală ar putea, de asemenea, să ajute la îmbunătățirea prognosticului bolii, deoarece tratamentul nu ar mai viza în mod direct cancerul de sân, ci metastazele ganglionare. Investigații suplimentare vor fi necesare pentru a determina volumul optim și rata de injecție necesare pentru a preveni complicațiile limfatice.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Celulele hepatice guvernează imunitatea anticancer
- Dieta cu conţinut crescut de fibre ajută pacienţii cu melanom să răspundă mai bine la imunoterapie
- Intervențiile ce combină exercițiile și dieta au potențial de îmbunătățire a vieții pacienților cu cancer ovarian
- Studiu: vaccinările împotriva HPV au contribuit la reducerea cu 88% a leziunilor precanceroase de pe colul uterin
- Neoplasm mamar
- Candidoza bucala
- Cancer la san
- Chist mamar
- Cancer la san?
- Cancer mamar cu receptori hormonali ridicati
- Cancer mamar metastaze osoase
- Cancer la san, va rog un raspuns.