Ratele de diagnostic ale demenței, într-o creștere semnificativă în ultimele două decenii

©

Autor:

Ratele de diagnostic ale demenței, într-o creștere semnificativă în ultimele două decenii
Aproximativ jumătate dintre persoanele vârstnice au un diagnostic de demență la momentul decesului, numărul persoanelor cu probleme de sănătate mintală fiind în creștere în ultimele două decenii, relevă un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Michigan.
Creșterea bruscă a numărului persoanelor care suferă de demență denotă un grad mai mare de conștientizare a publicului cu privire la afecțiunile de sănătate mintală, dar și o colectare mai bună a datelor de sănătate în fișele medicale ale pacienților.

Studiul, publicat în JAMA Health Forum, utilizează datele provenite de la 3,5 milioane de persoane cu vârsta de peste 67 de ani care au decedat între anii 2004 și 2017. Cercetătorii au utilizat facturile pe care furnizorii de sănătate le-au transmis sistemului tradițional Medicare în ultimii doi ani din viața pacienților. La momentul începerii studiului, mai bine de o treime dintre facturi conțineau cel puțin o mențiune despre demență. Ulterior, la finalul perioadei de 13 ani de studiu, numărul facturilor care conțineau mențiuni cu privire la demență a crescut la 47%.

Cea mai mare creștere a procentului de oameni care mor cu un diagnostic de demență a avut loc în perioada în care sistemul Medicare a permis spitalelor și cabinetelor medicale să enumere mai multe diagnostice în cererile lor de plată. În aceeași perioadă, la nivel național a intrat în vigoare un plan național de abordare a bolii Alzheimer, cu accent pe conștientizarea publicului, calitatea îngrijirii și mai mult sprijin pentru pacienți și îngrijitorii acestora.

Comparativ cu anul 2004, procentul pacienților cu demență care au primit servicii de specialitate într-un sanatoriu în anul 2017 a crescut semnificativ, de la 36% la 63%. Simultan, cercetătorii au observat o scădere a procentului pacienților care au murit într-un pat obișnuit de spital sau într-un pat de terapie intensivă sau care au avut o sondă de alimentare în ultimele șase luni de viață.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 05-04-2022 | creare: 05-04-2022 | Vizite: 290
Bibliografie
Half of older adults now die with a dementia diagnosis, up sharply, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220401122152.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Sedativele uzuale pentru anxietate și insomnie ar putea crește riscul de Alzheimer
  • Edentația parțială la vârstnici: factor predictiv al declinului cognitiv?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum