Reducerea efectelor adverse ale terapiei cu hormoni prin exerciţii fizice
Autor: Irimia Monica Cristiana
Conform unui nou studiu de la University of East Anglia, exerciÅ£iile fizice ar putea reduce efectele secundare ale terapiei cu hormoni la pacienÅ£ii diagnosticaÅ£i cu cancer de prostată în stadiu avansat.
Cercetătorii de la Norfolk and Norwich University Hospital ÅŸi de la universitatea menÅ£ionată anterior au desfăşurat un studiu la care au participat pacienÅ£i care urmau să înceapă terapia prin privare de androgeni (ADT). Cincizeci de pacienÈ›i au luat parte la studiu, jumătate dintre ei participând la două sesiuni de exerciÈ›ii pe săptămână, supravegheate, timp de trei luni. Studiul a avut ca scop reducerea efectelor adverse ale terapiei cu hormoni, cum ar fi creÈ™terea în greutate È™i un risc crescut de apariÅ£ie a problemelor cardiace. S-a evaluat apoi starea de sănătate a participanÈ›ilor, la trei luni după programul de exerciÈ›ii. Descoperirile, care au fost publicate în British Journal of Urology International (BJUI), au arătat că programul de antrenament aerobic È™i de rezistență a redus semnificativ efectele adverse ale terapiei (probleme cardiopulmonare È™i oboseală) la pacienÅ£ii care au participat la studiu.
Prof. John Saxton, de la Norwich Medical School din cadrul Universităţii East Anglia, a declarat că programul de exerciÅ£ii fizice are mult de oferit pacienÅ£ilor care se confruntă cu cele mai comune tipuri de cancer. Terapia cu hormoni utilizată în cancerul de prostată are efecte adverse bine cunoscute, care cresc sensibilitatea la afecÅ£iunile cardiovasculare. John Saxton concluzionează: „Constatările noastre au implicaÅ£ii importante în ceea ce priveÅŸte calitatea vieÅ£ii celor care suferă de cancer de prostată”. De asemenea, această descoperire stă la baza studiilor viitoare cu privire la gestionarea efectelor secundare ale terapiei prin privare de androgeni (ADT).
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni