Exercițiile fizice moderate susțin sistemul imun al supraviețuitorilor cancerului de sân

©

Autor:

Exercițiile fizice moderate susțin sistemul imun al supraviețuitorilor cancerului de sân
Un nou studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea de Stat din Ohio detaliază cum sistemul imun al supraviețuitorilor cancerului de sân este influențat pozitiv și stimulat de efectuarea exercițiilor moderate ce aduc îmbunătățiri condiției fizice.
Chiar dacă unul dintre efectele chimioterapiei este slăbirea temporară a imunității naturale, fitness-ul poate contracara acest efect, conform studiului publicat în revista Brain Behavior and Immunity.

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ohio au urmărit reacțiile participanților la vaccinul tifoidic, folosit pentru a stimula sistemul imunitar. Zilnic, au fost măsurate proteinele inflamatorii și leucocitele. Participanții cu cele mai slabe răspunsuri la vaccin și inflamație crescută, au fost cei cu un grad de obezitate abdominală crescut, o condiție fizică slabă și cei care au fost expuși la chimioterapie. Ulterior, a fost observat faptul că cei a căror condiție fizică depășea media celorlalți participanți, au prezentat un răspuns imun mai bun.

La studiu au participat 158 de femei aflate în postmenopauză, care au primit anterior chimioterapie. Cercetătorii au urmărit gradul de grăsime abdominală și nivelul de fitness pe baza consumul de oxigen în timp ce acestea utilizau o bicicletă staționară. În urma vaccinării antitifoidice, participantelor le-a fost măsurat răspunsul imun natural, două proteine (IL-6 și IL-1Ra) și numărul de leucocite din sânge.

Rezultatele au evidențiat cum tratamentul cu chimioterapie anterior, obezitatea de la nivelul abdomenului și condiția fizică slabă au asociat un nivel de celule albe (leucocite) din sânge mai scăzut cu 35% decât alte participante.

Cercetătorii încurajează supraviețuitorii de cancer de sân, dar nu numai, să practice exerciții fizice ușoare pentru a întări sistemul imun. Studiul a demonstrat faptul că un nivel de fitness puțin peste medie crește numărul de celule albe din sânge cu cel puțin 33%, acestea fiind linia întâi de apărare a organismului.

Imunitatea înnăscută poate fi scăzută la supraviețuitorii cancerului de sân chiar și după 10 ani de la chimioterapie, iar o plimbare zilnică este un lucru benefic și important, cu rol de susținere a sistemului imun, un fel de antidot pentru reacțiile nedorite post-chimioterapie. Reducerea grăsimii abdominale este o altă recomandare, precum și efectuarea vaccinurilor de rutină, conform recomandărilor primite de medic, pentru a maximiza protecția asigurată de sistemul imun.

sursa: News Medical
foto: OSU.EDU

Data actualizare: 02-05-2022 | creare: 02-05-2022 | Vizite: 177
Bibliografie
Moderate fitness levels produce significantly larger immune response in breast cancer survivors, link: https://www.news-medical.net/news/20220426/Moderate-fitness-levels-produce-significantly-larger-immune-response-in-breast-cancer-survivors.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • S-a descoperit enzima care controlează metastazarea cancerului de sân
  • MIT: Antiperspirantele sunt o cauză a cancerului de sân
  • Obezitatea paternă ar putea crește riscul genetic pentru cancer mamar la urmași
  •