Reducerea utilizării rețelelor sociale îmbunătățește imaginea de sine la adolescenți

Reducerea utilizării rețelelor sociale îmbunătățește imaginea de sine la adolescenți

©

Autor:

Reducerea utilizării rețelelor sociale îmbunătățește imaginea de sine la adolescenți

Potrivit unui nou studiu, adolescenÈ›ii È™i adulÈ›ii tineri care au redus cu 50% timpul de utilizare a reÈ›elelor de socializare pe o perioadă de doar câteva săptămâni au observat o îmbunătățire a imaginii de sine, atât din punct de vedere al greutății corporale, cât È™i al aspectului general. Rezultatele au fost publicate de către American Psychological Association în revista Phychology of Popular Media.
În adolescență, tinerii au un risc mai crescut de dezvoltare a unor boli mentale, tulburări alimentare sau ale imaginii de sine. În medie, ei petrec între 6 È™i 8 ore pe zi în faÈ›a calculatorului, cel mai mult pe reÈ›elele de socializare. Prin utilizarea reÈ›elelor sociale, tinerii se expun zilnic la sute, chiar mii de fotografii, inclusiv ale celebrităților È™i ale modelelor de fitness, care promovează niÈ™te standarde nesănătoase.

Pentru a înÈ›elege mai bine efectele reducerii timpului de socializare, cercetătorii au dezvoltat anterior un studiu pilot cu 38 de studenÈ›i cu nivele crescute de anxietate È™i depresie. În timp ce unii participanÈ›i au trebuit să limiteze timpul la 60 de minute pe zi, alÈ›ii nu aveau restricÈ›ii. Potrivit rezultatelor, studenÈ›ii cărora li s-a restricÈ›ionat timpul au afirmat o îmbunătățire a imaginii de sine din perspectiva aspectului general după 3 săptămâni. Studiul respectiv nu a analizat o eventuală îmbunătățire a imaginii de sine în ceea ce priveÈ™te greutatea corporală.

Studiul actual a inclus 220 de studenÈ›i cu vârste cuprinse între 17 È™i 25 de ani, dintre care 76% erau femei, 23% bărbaÈ›i, iar 1%, alte variante. ParticipanÈ›ii aleÈ™i utilizau reÈ›elele sociale cel puÈ›in 2 ore pe zi, manifestând simptome depresive sau de anxietate.

Atât la începutul cât È™i la sfârÈ™itul experimentului, studenÈ›ii au fost solicitaÈ›i să dea note de la 1 la 5 unei serii de afirmaÈ›ii, în funcÈ›ie de cum rezonează cu ele: „Sunt destul de mulÈ›umit de felul în care arăt” sau „Sunt mulÈ›umit de greutatea mea”.

În prima săptămână a studiului, toÈ›i studenÈ›ii au trebuit să folosească reÈ›elele sociale cum o făceau È™i până atunci. Timpul de utilizare a reÈ›elelor a fost măsurat cu ajutorul unui program de urmărire a ecranului, la care participanÈ›ii făceau zilnic o poză. După prima săptămână, 50% dintre studenÈ›i au trebuit să reducă timpul de socializare în online la 60 de minute pe zi. Apoi, în următoarele 3 săptămâni, aceÈ™tia au redus perioada cu aproximativ 50%, până la o medie de 78 de minute pe zi. În medie, grupul control utiliza reÈ›elele sociale timp de 188 minute.

Potrivit rezultatelor, după cele 3 săptămâni, la studenÈ›ii care au redus utilizarea reÈ›elelor sociale s-a observat o îmbunătățire semnificativă a imaginii de sine, atât din perspectiva aspectului general cât a greutății corporale. Grupul control nu a raportat nicio schimbare. De asemenea, efectele nu au fost influenÈ›ate de sexul participanÈ›ilor.

În continuare, cercetătorii vor să înceapă un studiu mai mare care să evalueze dacă utilizarea reÈ›elelor de socializare poate fi redusă pentru un timp mai îndelungat, având beneficii chiar mai mari decât cele observate în studiul actual.

sursa: News Medical


Data actualizare: 03-03-2023 | creare: 03-03-2023 | Vizite: 226
Bibliografie
Reducing social media use improves appearance and weight esteem in distressed teens: https://www.news-medical.net/news/20230223/Reducing-social-media-use-improves-appearance-and-weight-esteem-in-distressed-teens.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Verificarea compulsivă a reÅ£elelor de socializare poate fi asociată cu lipsa somnului
  • PrezenÈ›a online a copiilor - potenÈ›iale riscuri nebănuite de către părinÈ›i
  • 1 din 5 adolescenÈ›i prezintă un somn deficitar din cauza reÈ›elelor de socializare
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum