Retrospectiva evenimentelor interne 22-26 ianuarie 2024

Data publicării: 26-01-2024

Retrospectiva evenimentelor interne 22-26 ianuarie 2024 Manifestările legate de Ziua Unirii Principatelor Române, vizita prim-ministrului Republicii Socialiste Vietnam în ţara noastră, întâlnirea anuală a preşedintelui ţării cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România, continuarea şi în 2024 a Programului "Noua Casă", pensionarea judecătorului Cristi Danileţ, precum şi intensificarea acţiunilor sindicatelor din sănătate reprezintă o parte dintre evenimentele interne din perioada 22-26 ianuarie 2024.

INTERNE

  • 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române a fost sărbătorită în mai multe oraşe din ţară, printre care Iaşi, Focşani, Alba Iulia, Oradea, Tulcea, Bucureşti etc. Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, au participat la ceremonia organizată la Monumentul "Mormântul Ostaşului Necunoscut" din Parcul Carol I din Capitală, în timp ce preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, liderul PNL, a participat la evenimentele prilejuite de împlinirea a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române la Iaşi şi Focşani. Liderii USR - Cătălin Drulă, PMP - Eugen Tomac şi Forţa Dreptei - Ludovic Orban au fost prezenţi la manifestările de la Iaşi. Şi liderul AUR, George Simion, s-a aflat la Iaşi, unde a organizat un marş. Ministerul Apărării Naţionale, împreună cu autorităţile centrale şi locale, au organizat în garnizoanele în care există monumente dedicate Unirii Principatelor, ceremonii militare şi religioase cu ocazia sărbătoririi a 165 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române.
  • 25 ianuarie - Guvernul a aprobat, în şedinţă, o ordonanţă care reglementează utilizarea aplicaţiei informatice care permite efectuarea de programări în vederea depunerii documentelor necesare la structurile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrări. Este vorba despre aplicaţia portaligi.mai.gov.ro, dezvoltată de Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI).

AFACERI EXTERNE

  • 22 ianuarie - Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, la Palatul Cotroceni, pe prim-ministrul Republicii Socialiste Vietnam, Pham Minh Chinh, aflat în vizită oficială, prilej cu care a subliniat că România susţine extinderea şi diversificarea agendei relaţiei UE-Vietnam, respectiv UE-ASEAN, în vederea consolidării cooperării politice pe teme de interes global. Premierul Marcel Ciolacu a avut, la Palatul Victoria, o întrevedere cu omologul său vietnamez, urmată de o întâlnire, în plen, a celor două delegaţii oficiale; a participat, totodată, la Forumul Economic România-Vietnam, organizat la Camera de Comerţ şi Industrie a României. O serie de documente bilaterale în domenii de interes comun - afaceri şi economie, cultură, muncă şi securitate socială - au fost semnate, la Palatul Victoria, de oficialii de resort din România şi Vietnam, în prezenţa premierilor celor două state.
  • 22 ianuarie - Preşedintele Klaus Iohannis i-a primit, la Palatul Cotroceni, pentru prezentarea scrisorilor de acreditare, pe ambasadorii Braziliei - Ricardo Guerra Araujo, Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord - Giles Portman, Albaniei, Enkeleda Merkuri - Greciei, Evangelia Grammatika, Armeniei - Tigran Galstyan, Azerbaidjanului - Gudsi Dursun oglu Osmanov, Tunisiei - Sami Nagga şi Japoniei - Takashi Katae.
  • 23 ianuarie - Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la Palatul Cotroceni, la întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în ţara noastră, că România a fost şi va rămâne alături de Ucraina. Şi-a exprimat susţinerea pentru soluţia celor două state, astfel încât să fie respectate aspiraţiile legitime ale poporului palestinian, precum şi dreptul la securitate al Statului Israel. Preşedintele a mai declarat, printre altele, că România vizează, în acest an, intensificarea colaborării cu ţări din Africa şi continuarea programelor destinate partenerilor de pe acest continent, cu accent pe educaţie şi transferul de expertiză.
  • 25 ianuarie - Europarlamentarul Victor Negrescu a fost desemnat negociatorul-şef al bugetului Uniunii Europene pentru anul 2025.
  • 26 ianuarie - Franţa susţine aderarea completă a României la spaţiul Schengen, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, ambasadorul acestei ţări la Bucureşti, Nicolas Warnery.

APĂRARE

  • 23 ianuarie - Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a participat la reuniunea Grupului de contact pentru Ucraina, desfăşurată în format videoconferinţă şi condusă de secretarul american al apărării, Lloyd J. Austin III.
  • 24 ianuarie - Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit, la sediul MApN, cu premierul Marcel Ciolacu, discuţiile vizând situaţia de securitate de la graniţă, condiţiile de muncă ale militarilor şi nevoile de înzestrare cu tehnică militară modernă.
  • 24 ianuarie - Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Iulian Fota, aflat în vizită la Londra, în perioada 21-24 ianuarie, a discutat cu comandantul adjunct al Comandamentului Maritim al NATO de la Northwood (MARCOM), vice-amiralul Didier Maleterre, despre situaţia de securitate de la Marea Neagră şi implementarea deciziilor aliate privind consolidarea posturii NATO în domeniul maritim.

POLITIC

  • 22 ianuarie - Primarul general al Bucureştiului, Nicuşor Dan, consideră că el ar putea fi candidatul dreptei la Primăria Capitalei şi a menţionat că poartă discuţii în acest sens cu USR, PNL, PMP, Forţa Dreptei şi REPER. El a afirmat că nu este o idee bună comasarea alegerilor locale cu primul tur al celor prezidenţiale, pentru că mesajele sunt diferite.
  • 23 ianuarie - Deputatul USR, Iulian Bulai, a fost reales preşedinte al grupului ALDE din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.
  • 23 ianuarie - Preşedintele PNL, senatorul Nicolae Ciucă, secretarul general PNL, deputatul Lucian Bode, eurodeputatul Rareş Bogdan, şi mai mulţi miniştri ai actualei guvernări au efectuat o vizită la Iaşi, la cel de-al patrulea terminal al Aeroportului Internaţional, care a fost finalizat la sfârşitul lunii decembrie 2023.

ECONOMIC

  • 24 ianuarie - Curtea de Conturi a României a aniversat 160 de ani de la înfiinţare, perioadă în care şi-a îndeplinit cu sârguinţă misiunea, construindu-şi, în timp, o reputaţie solidă de organism independent, integru şi profesionist, potrivit preşedintelui instituţiei, Mihai Busuioc.
  • 25 ianuarie - Programul "Noua Casă" va continua în anul 2024 iar plafonul de garanţii este de un miliard de lei, a anunţat Ministerul Finanţelor (MF). Potrivit MF, programul a contribuit nemijlocit la stabilizarea şi la maturizarea pieţei imobiliare, precum şi a pieţei creditelor ipotecare.
  • 25 ianuarie - Valoarea amenzilor aplicate în decursul anului 2023 de către comisarii de mediu a depăşit 133 milioane de lei, iar 90% din acest total a fost încasat, conform comisarului general al GNM, Andrei Rudolf Corlan.
  • 25 ianuarie - Confederaţia Patronală Concordia, reprezentanta mediului de business din România, a fost aleasă membru în cadrul Consiliului consultativ pentru societatea civilă al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

JUSTIŢIE

  • 22 ianuarie - Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care Cristi Danileţ a fost eliberat din funcţia de judecător la Tribunalul Cluj, pe motiv de pensionare.
  • 23 ianuarie - Curtea de Apel Bucureşti a închis definitiv un dosar în care foşti şefi ai Loteriei Române au fost acuzaţi că au primit mită de la un dealer auto constând în bani, trei maşini de lux (Cadillac, Hummer, BMW) şi 182 de autovehicule second hand, în schimbul atribuirii unui contract de reînnoire a parcului auto al companiei. Judecătorii au dispus încetarea procesului penal ca urmare a punerii în aplicare a unor decizii ale Curţii Constituţionale şi Instanţei supreme privind prescrierea faptelor, în condiţiile în care infracţiunile au fost comise în anul 2010.
  • 23 ianuarie - Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituţională a României prevederi din Legea 198/2023 a învăţământului preuniversitar referitoare la acordarea de burse de merit pentru minim 30% dintre elevii din fiecare clasă. În opinia Avocatului Poporului, acordarea bursei de merit trebuie să fie condiţionată de rezultatele evaluării performanţelor şcolare, notarea fiind expresia obiectivă a performanţei şcolare şi care constituie fundamentul sistemului de învăţământ gimnazial şi liceal.

SĂNĂTATE

  • 25 ianuarie - Federaţia "Solidaritatea Sanitară" se alătură Sanitas şi anunţă declanşarea acţiunilor de protest, primul demers fiind pichetarea Ministerului Sănătăţii în data de 1 februarie. Principala revendicare se referă la creşterea salariilor de bază pentru toate categoriile de angajaţi din Sănătate "cu cel puţin 25%" pentru anul 2024, consecutivă acordării integrale a drepturilor salariale prevăzute de Legea nr. 153/2017. Peste jumătate dintre membrii sindicatelor Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" au semnat deja pentru declanşarea conflictului colectiv de muncă şi a grevei generale, aproape 60% dintre ei asumându-şi totodată public intenţia de a participa la grevă. La 25 ianuarie, sindicalişti Federaţiei Sanitas au protestat în faţa sediului Ministerului Muncii, cerând majorarea salariilor cu cel puţin 20%.
  • 25 ianuarie - Premierul Marcel Ciolacu a avut o rundă de consultări cu reprezentanţi ai Federaţiei Sanitas, în urma cărora a fost convenită ajustarea, în urma unei evaluări, a schemelor de personal şi deblocarea de posturi, cu prioritate în spitalele universitare şi judeţene cele mai aglomerate, precum şi creşterea, în prima jumătate a anului, cu 15% a fondului de salarii pentru sectorul sanitar.

CULTURĂ - MEDIA

  • 25 ianuarie - Consiliul de Administraţie a decis, în şedinţă, ca TVR să nu participe la ediţia din acest an a Eurovision Song Contest (ESC). Hotărârea a fost luată cu 5 voturi "pentru", 4 "abţineri" şi 4 "împotrivă".
Sursa: Agerpres, 26-01-2024, Vizualizari 76
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.