Un nou instrument de evaluare a proprietăților de recompensă și de întărire ale alimentelor ultraprocesate

©

Autor:

Un nou instrument de evaluare a proprietăților de recompensă și de întărire ale alimentelor ultraprocesate
Cercetătorii de la Fralin Biomedical Research Institute de la Virginia Tech au dezvoltat un instrument nou pentru evaluarea proprietăților recompensatoare și întăritoare ale alimentelor ultra-procesate, care reprezintă 58% din caloriile consumate în Statele Unite. Aceste alimente au fost asociate cu o gamă largă de efecte negative pentru sănătate. Studiul, publicat în revista Appetite, folosește un set de imagini cu alimente minim procesate și ultra-procesate, controlate pentru a reflecta consistență în caracteristici precum macronutrienți, sodiu, fibre dietetice, calorii, preț și caracteristici vizuale.
Instrumentul se bazează pe sistemul de clasificare NOVA, dezvoltat de cercetătorii în nutriție de la Universitatea din São Paulo, care împarte alimentele în patru categorii, în funcție de gradul de procesare. Acesta include alimente neprocesate sau minim procesate, ingrediente culinare procesate, alimente procesate și alimente ultra-procesate, acestea din urmă fiind realizate prin procese industriale și aditivi.

Pentru a dezvolta setul de imagini, o echipă formată din psihologi, specialiști în neuroștiințe și dieteticieni a selectat alimentele, iar acestea au fost pregătite în laborator și reprezentate printr-o fotografie profesională, cu informații controlate despre preț și valori nutriționale. Participanții la studiu au evaluat imaginile pe baza mai multor calități, rezultând un set final de 28 de imagini, echilibrate după 26 de caracteristici.

Acest set de imagini permite cercetătorilor să izoleze efectele procesării alimentelor de alte variabile, fiind util în studii economice comportamentale și neuroimagistice. Laboratorul DiFeliceantonio utilizează aceste imagini în studii cu IRM funcțional pentru a analiza activitatea cerebrală asociată, accentuând impactul procesării alimentelor asupra sănătății și comportamentului uman. Aceste unelte noi facilitează cercetarea experimentală asupra alimentelor ultra-procesate, contribuind la înțelegerea mai profundă a legăturii lor cu obezitatea, diabetul de tip 2, bolile de inimă și cancerul.

sursa: Science Daily
foto: Imagine de Clayton Metz pentru Virginia Tech

Data actualizare: 01-06-2024 | creare: 01-06-2024 | Vizite: 264
Bibliografie
Scientists develop visual tool to help people group foods based on their levels of processing, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/05/240530182042.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Alimentele ultraprocesate sunt periculoase pentru sănătatea cognitivă, sugerează un studiu
  • Cu cât consumul de alimente ultra-procesate este mai mare, cu atât riscul de cancer este mai mare
  • Impactul consumului de alimente neprocesate, minim procesate și ultra-procesate asupra calității dietei
  •