Rezistența antimicrobiană, una dintre principalele cauze de deces la nivel global

©

Autor:

Rezistența antimicrobiană, una dintre principalele cauze de deces la nivel global
Infecțiile bacteriene rezistente la antibiotice au reprezentat una dintre principalele cauze de deces la nivel global în anul 2019, conform celei mai recente și cuprinzătoare analize a impactului global al rezistenței antimicrobiene realizată până în prezent.
Analiza, publicată recent în revista Lancet, arată că infecțiile bacteriene rezistente la antibiotice au făcut peste 1,2 milioane de victime într-un singur an.

Rezistența antimicrobiană reprezintă una dintre cele mai severe probleme de sănătate publică din prezent, amenințând tratamentul și prevenirea eficientă a unei game tot mai mari de boli determinate de agenți infecțioși care nu mai sunt sensibili la medicamentele utilizate în mod tradițional. Problema s-a accentuat în ultimele decenii, în special în ceea ce privește bacteriile.

Agenții patogeni bacterieni care cauzează infecții comune și severe au dezvoltat rezistență la fiecare nou antibiotic lansat pe piață. Tocmai din acest motiv, nevoia de acțiuni pentru a opri o criză globală în curs de dezvoltare în domeniul asistenței medicale a devenit foarte evidentă. Cu toate acestea, pentru orice intervenție politică, este nevoie de estimări stabile, pentru a stabili amploarea unei amenințări. Estimările globale ale rezistenței antimicrobiene și, în special, modul în care acestea se leagă de rezultatele pacientului, au fost până în prezent destul de limitate în ceea ce privește generalizarea.

În studiul actual, oamenii de știință și-au propus să adapteze și să perfecționeze metodologiile stabilite în studiul în curs de desfășurare al Institutului de Metrică și Evaluare a Sănătății din Washington, pentru a construi o bază de dovezi privind rezistența bacteriilor antimicrobiene pe tot globul. Noul raport estimează numărul deceselor cauzate de 23 de agenți patogeni și 88 de combinații de agenți patogeni-medicament în 204 țări și teritorii în 2019.

Analiza a arătat faptul că rezistența antimicrobiană a fost direct responsabilă pentru aproximativ 1,27 milioane de decese la nivel global în 2019, dar a fost asociată și cu aproximativ 4,95 milioane de decese în același an. În scopuri de comparație, estimările globale sugerează că HIV/SIDA și malaria au cauzat 860.000 și, respectiv, 640.000 de decese în 2019. În plus, deși rezistența la antimicrobiene este o amenințare substanțială pentru indivizii de toate vârstele, copiii mici au fost recunoscuți ca un grup cu risc deosebit de ridicat, cu aproximativ unul din cinci decese atribuite agenților patogeni rezistenți care apar la copiii mai mici de cinci ani.

sursa: News Medical
foto: TheBlueHydrangea / Shutterstock

Data actualizare: 25-01-2022 | creare: 25-01-2022 | Vizite: 251
Bibliografie
A comprehensive analysis places antimicrobial resistance among leading causes of death globally, link: https://www.news-medical.net/news/20220119/A-comprehensive-analysis-places-antimicrobial-resistance-among-leading-causes-of-death-globally.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Potrivit cercetătorilor, lupta împotriva supermicrobilor nu poate fi câștigată
  • Riscul de rezistență antimicrobiană variază în funcție de sex și vârstă
  • O dezvoltare inversă a vaccinurilor ar putea fi o bună strategie împotriva patogenilor rezistenți la antimicrobiene
  •