Risc scăzut de răspândire a noului coronavirus prin lacrimi

©

Autor:

Risc scăzut de răspândire a noului coronavirus prin lacrimi
Un studiu publicat recent în jurnalul științific Ophtalmology a concluzionat că noul coronavirus se transmite mai ales prin mucus și prin particule lichide eliminate în timpul tusei sau strănutului și mai puțin prin lacrimi.
Studiul a mai menționat că noul coronavirus se transmite prin lacrimi doar în cazul persoanelor care au conjunctivită acută și atunci doar 1-3% dintre persoane sunt afectate. (1) (2)

Pentru a ajunge la aceste rezultate, cercetătorii de la National University Hospital și de la Centrul Național pentru Boli Infecțioase au luat probe de la 17 pacienți care aveau COVID-19. Probele au mai fost apoi colectate până la dispariția simptomelor infecției la circa 20 zile distanță. Testele realizate nu au arătat prezența virusului în lacrimile colectate.

Pe de altă parte, echipa de cercetători a luat și probe din nasul și gâtul pacienților iar acestea au arătat prezența COVID-19. O anexă adăugată la studiu a menționat totuși existența unui studiu realizat în China în care dintre 30 persoane care aveau conjunctivită și COVID-19, doar lacrimile unui singur voluntar au arătat prezența virusului. (3) (4)

În fine, este bine de știut că o persoană sănătoasă se poate infecta prin atingerea suprafețelor, a particulelor și prin inhalarea lor, însă acestea pot pătrunde în organism și prin ochi.

Sursa: Academia Americană de Oftalmologie

Data actualizare: 01-04-2020 | creare: 01-04-2020 | Vizite: 481
Bibliografie
1. Low Risk of Coronavirus Spreading Through Tears, https://www.aao.org/newsroom/news-releases/detail/low-risk-of-coronavirus-spreading-through-tears
2. Assessing Viral Shedding and Infectivity of Tears in Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) Patients, https://www.aaojournal.org/article/S0161-6420(20)30311-0/fulltext
3. No time for tears, https://www.aaojournal.org/article/S0161-6420(20)30314-6/pdf
4. Evaluation of coronavirus in tears and conjunctival secretions of patients with SARS‐CoV‐2 infection, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/jmv.25725
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum