Pacienții COVID pozitivi au un risc crescut de boli neurodegenerative

©

Autor:

Pacienții COVID pozitivi au un risc crescut de boli neurodegenerative

Potrivit unui nou studiu, pacienții COVID pozitivi au un risc crescut de boli neurodegenerative (boală Alzheimer, boală Parkinson și accident vascular cerebral ischemic), în comparație cu persoanele cu test negativ. Rezultatele au fost prezentate la congresul Academiei Europene de Neurologie.


Studiul a inclus 919.731 participanți din Danemarca testați pozitiv pentru SARS-CoV-2 între februarie 2020 și noiembrie 2021. Dintre aceștia, 43.375 de persoane raportau un risc de 3,5 ori mai crescut de boală Alzheimer, de 2,6 ori mai mare de boală Parkinson, de 2,7 ori de accident vascular cerebral ischemic și de 4,8 ori de hemoragie intracerebrală. La dezvoltarea bolilor neurodegenerative ar putea constribui inflamația de la nivel cerebral dar și modificările pe termen lung determinate de infecția cu SARS-CoV-2.


Cercetarea a inclus și pacienți cu gripă din perioada de dinaintea pandemiei. S-a observat că riscul de a dezvolta majoritatea bolilor neurologice la pacienții cu COVID-19 a fost asemănător cu cel al pacienților cu gripă sau alte boli respiratorii. Totuși, în comparație cu persoanele în vârstă peste 80 de ani, spitalizate pentru gripă și pneumonie bacteriană, cele cu infecție SARS-CoV-2 aveau o predispoziție de 1, 7 ori mare mare de accident vascular cerebral ischemic.


În ceea ce privește alte boli neurodegenerative precum scleroza multiplă, narcolepsia, miastenia gravis sau sindromul Guillain-Barre, nu s-a observat o creștere a riscului determinat de COVID-19, gripă sau pneumonie.

sursa: News Medical


Data actualizare: 28-06-2022 | creare: 28-06-2022 | Vizite: 275
Bibliografie
Study finds increased risk of neurodegenerative disorders among COVID-19 positive patients: https://www.news-medical.net/news/20220625/Study-finds-increased-risk-of-neurodegenerative-disorders-among-COVID-19-positive-patients.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sursa cea mai probabilă de infecție cu Coronavirus din China este șarpele
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum