Riscul de cancer
Autor: Teodorescu Mihai
Cancerul este o afecÈ›iune complexă care poate să apară în aproape orice parte a organismului, caracterizată prin dezvoltarea È™i multiplicarea necontrolată a celulelor anormale sau canceroase, care au suferit modificări genetice sau epigenetice. Cu toate că unele tipuri de cancer pot fi ereditare, majoritatea cazurilor sunt cauzate de factori de risc comportamentali, precum stilul de viață sau expunerea la substanÈ›e nocive, care pot fi evitaÈ›i. De asemenea, anumiÈ›i factori, denumiÈ›i factori de protecÈ›ie, pot reduce riscul unei persoane de a dezvolta cancer. ConÈ™tientizarea riscului de cancer este crucială pentru prevenirea È™i detectarea precoce a bolii, oferind oportunitatea de a lua măsuri pentru menÈ›inerea unei vieÈ›i sănătoase. (1, 2, 5, 14)
Ce sunt factorii de risc?
Factorii de risc sunt acele elemente, condiÈ›ii sau comportamente care pot creÈ™te probabilitatea de a dezvolta o anumită boală sau afecÈ›iune. În cazul cancerului, factorii de risc pot influenÈ›a apariÈ›ia È™i dezvoltarea celulelor anormale în organism. Factorii de risc pot fi împărÈ›iÈ›i în două categorii principale:
- factori de risc independenÈ›i de stilul de viață (determinaÈ›i în principal de predispoziÈ›ia genetică, nu pot fi influenÈ›aÈ›i în mod direct de comportamentul personal);
- factori de risc dependenți de stilul de viață (influențați de comportamentul și alegerile personale, pot fi modificați prin adoptarea unui stil de viață sănătos). (1, 2)
Factorii de risc dependenți de stilul de viață
Majoritatea cancerelor (aproximativ 9 din 10) sunt cauzate de factorii de risc dependenți de stilul de viață, precum fumatul, consumul excesiv de alcool, alimentația nesănătoasă, lipsa activității fizice, expunerea la substanțe chimice și toxice, precum și expunerea la radiații. De asemenea, obezitatea, infecțiile virale, precum și expunerea excesivă la soare fără protecție solară pot crește riscul de cancer.
Fumatul și utilizarea produselor din tutun
Fumatul constituie un factor major de risc pentru mai multe tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de plămâni, trahee, esofag, laringe, stomac, vezica urinară, rinichi, ficat, pancreas, col uterin, colon È™i rect, printre altele. Potrivit statisticilor, aproximativ 33% dintre decesele atribuite cancerului înregistrate anual în SUA sunt legate de fumat. Tutunul conÈ›ine peste 7.000 de substanÈ›e chimice, dintre care cel puÈ›in 69 sunt cunoscute ca fiind cancerigene. Printre acestea se numără nicotina, gudronul, benzenul È™i formaldehida, substanÈ›e chimice care pot provoca mutaÈ›ii în ADN-ul celular È™i care pot perturba mecanismele de reglare a creÈ™terii È™i diviziunii celulare. (4, 6, 7, 8)
Tutunul produce, de asemenea, importante daune suplimentare la nivelul È›esutului pulmonar. Fumatul provoacă inflamaÈ›ii cronice care slăbesc sistemul de apărare natural al plămânilor È™i favorizează acumularea È™i reproducerea celulelor anormale. Un studiu de cohortă publicat în British Journal of Cancer arată că fumatul constituie un factor de risc mai mare decât ereditatea pentru cancerul pulmonar, aproape 76% dintre cazurile noi de cancer pulmonar fiind atribuite fumatului. (5)
Consumul excesiv de alcool
Alcoolul conÈ›ine substanÈ›e chimice nocive, cum ar fi etanolul, care pot provoca daune celulare È™i pot contribui la dezvoltarea cancerului. Există multiple mecanisme prin care alcoolul sporeÈ™te riscul de cancer, iar cantitatea de alcool consumată constituie un important factor determinant în ceea ce priveÈ™te riscul de apariÈ›ie a cancerului. Potrivit studiilor, consumul excesiv de alcool creÈ™te riscul de apariÈ›ie a cancerului bucal, de sân, intestin, esofag, laringe, faringe È™i ficat. În prezent, peste 3% dintre decesele atribuite acestor forme de cancere sunt legate de consumul cronic de alcool. (9, 10, 11)
Riscul de cancer și alimentația nesănătoasă
AlimentaÈ›ia nesănătoasă poate juca un rol semnificativ în creÈ™terea riscului de apariÈ›ie a cancerului. O dietă bogată în alimente procesate, cu conÈ›inut ridicat de grăsimi saturate, zaharuri È™i calorii È™i săracă în nutrienÈ›i esenÈ›iali, cum ar fi vitaminele, mineralele È™i fibrele, poate contribui la dezvoltarea cancerului. Cauzele principale ale asocierii sunt reprezentate de creÈ™terea inflamaÈ›iei cronice È™i deficienÈ›a de nutrienÈ›i, ambele favorizate de consumul frecvent de alimente nesănătoase. (3, 12)
Un studiu efectuat de o echipă internaÈ›ională de cercetători, care a utilizat un model de evaluare a riscurilor comparative folosind date reprezentative la nivel naÈ›ional, a sugerat că peste 5% (echivalentul a peste 80.000 de noi cazuri) dintre cazurile noi de cancer înregistrate în anul 2015 în SUA au fost atribuite în mod direct dietei. Potrivit studiului, consumul scăzut de cereale integrale (27.763 cazuri, 1,8%) È™i produse lactate (17.692 cazuri, 1,2%), precum È™i consumul ridicat de carne procesată (14.524 cazuri, 1,0%) contribuie cel mai mult la apariÈ›ia cancerului. (13)
Factorii de risc independenți de stilul de viață
Factorii de risc independenÈ›i de stilul de viață sunt acei factori care nu pot fi modificaÈ›i prin schimbarea obiceiurilor sau comportamentelor individuale, care pot influenÈ›a riscul dezvoltării cancerului. Factorii de risc independenÈ›i de stilul de viață sunt în mare parte determinaÈ›i de factori genetici, moÈ™tenirea familială sau de alte condiÈ›ii specifice ale individului.
Antecedentele familiale de cancer și predispoziția genetică
Există anumite tipuri de cancer care pot fi moÈ™tenite în familie, cum ar fi cancerul de sân, cancerul pulmonar sau cancerul colorectal. PrezenÈ›a unor membri ai familiei cu aceste afecÈ›iuni poate creÈ™te riscul unei persoane de a dezvolta, la rândul său, aceste tipuri de cancer. Modificările genetice specifice, transmise pe cale genetică de la unul dintre membri familiei, pot creÈ™te probabilitatea de a dezvolta o anumită formă de cancer.
Pentru cancerul de sân, de exemplu, există gene specifice, cum ar fi BRCA1 È™i BRCA2, care sunt asociate cu un risc crescut de dezvoltare a afecÈ›iunii. Persoanele care au mutaÈ›ii în genele BRCA1 È™i BRCA2 prezintă un risc semnificativ mai mare de a dezvolta cancer mamar în comparaÈ›ie cu populaÈ›ia generală. Cancerul pulmonar È™i cancerul colorectal pot, de asemenea, avea o componentă ereditară, deÈ™i implicarea genelor variază în funcÈ›ie de caz. Cu toate acestea, moÈ™tenirea genetică a unei predispoziÈ›ii către cancer nu înseamnă că o persoană va dezvolta cu siguranță boala, ci doar faptul că riscul său este mai crescut, în comparaÈ›ie cu cel al populaÈ›iei generale. (2, 14, 15)
Importanța diagnosticului precoce al cancerului
Detectarea precoce a cancerului joacă un rol crucial în supravieÈ›uirea pacienÈ›ilor. Screening-ul regulat pentru anumite tipuri de cancer, precum cancerul de sân, cancerul de col uterin È™i cancerul colorectal, poate ajuta la identificarea precoce a anomaliilor È™i la iniÈ›ierea tratamentului într-un stadiu incipient. Autoexaminarea periodică È™i vizitele regulate la medic sunt esenÈ›iale pentru identificarea semnelor È™i simptomelor precoce ale cancerului, precum modificări ale pielii, umflături inexplicabile, sângerări anormale sau pierdere în greutate neintenÈ›ionată. Orice suspiciune de cancer ar trebui să fie evaluată imediat de către un specialist. (1, 2, 14, 16)
Evaluarea eficacității intervențiilor menite să reducă povara cancerului
Evaluarea factorilor de risc È™i a măsurilor preventive asociate cancerului, cum ar fi renunÈ›area la fumat, adoptarea unui stil de viață sănătos È™i vaccinarea împotriva unor tipuri de cancer asociate cu infecÈ›ii virale, se bazează pe evaluarea riscului absolut È™i relativ. Riscul absolut È™i riscul relativ sunt două concepte utilizate în interpretarea datelor È™i rezultatelor studiilor epidemiologice È™i de cercetare în domeniul sănătății. Ambele concepte oferă perspective diferite asupra asocierii dintre un factor de risc È™i o boală sau eveniment.
Riscul absolut se referă la probabilitatea unui eveniment să se întâmple într-un grup sau o populaÈ›ie specifică într-un anumit interval de timp. De exemplu, riscul absolut al unui individ de a dezvolta cancer colorectal pe parcursul vieÈ›ii este în prezent de 4,1%, ceea ce înseamnă că aproximativ 1 din 24 de persoane va dezvolta cancer colorectal pe parcursul vieÈ›ii. (1, 2, 16)
Pe de altă parte, riscul relativ compară riscul între două grupuri sau categorii diferite. Exprimat sub forma unui raport, riscul relativ indică de câte ori este mai mare sau mai mic riscul unui grup, comparativ cu un grup de referință, de a dezvolta o anumită boală. De exemplu, studiile arată că fumatul creÈ™te riscul relativ de a dezvolta cancer pulmonar de 15 până la 30 de ori, ceea ce înseamnă că fumătorii au un risc de 15 până la 30 de ori mai mare de a dezvolta cancer pulmonar, în comparaÈ›ie cu nefumătorii. (1, 7, 16)
(2) Cancer is a Preventable Disease that Requires Major Lifestyle Changes, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2515569
(3) Cancer and food, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/cancer-and-food
(4) How does smoking cause cancer? link: https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/causes-of-cancer/smoking-and-cancer/how-does-smoking-cause-cancer
(5) Association of smoking and polygenic risk with the incidence of lung cancer: a prospective cohort study, link: https://www.nature.com/articles/s41416-022-01736-3
(6) Smoking and Cancer, link: https://www.cdc.gov/tobacco/campaign/tips/diseases/cancer.html
(7) What Are the Risk Factors for Lung Cancer? link: https://www.cdc.gov/cancer/lung/basic_info/risk_factors.htm
(8) Smoking and Cancer, link: https://www.cdc.gov/tobacco/sgr/50th-anniversary/pdfs/wynk-cancer.pdf
(9) Alcohol and Cancer Risk, link: https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/alcohol/alcohol-fact-sheet
(10) Does alcohol cause cancer? link: https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/causes-of-cancer/alcohol-and-cancer/does-alcohol-cause-cancer
(11) Alcohol and Cancer, link: https://www.cdc.gov/cancer/alcohol/index.htm
(12) Poor Diet and Cancer Risk, link: https://www.wcrf-uk.org/preventing-cancer/what-can-increase-your-risk-of-cancer/poor-diet-and-cancer-risk
(13) Preventable Cancer Burden Associated With Poor Diet in the United States, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6649723
(14) Family Health History and Cancer, link: https://www.cdc.gov/cancer/family-health-history/index.htm
(15) Family history and cancer, link: https://www.cancer.org.au/cancer-information/causes-and-prevention/family-history-and-cancer
(16) Calculating absolute risk and relative risk, link: https://patient.info/news-and-features/calculating-absolute-risk-and-relative-risk
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum