Riscul de neuropatie optică ischemică anterioară la persoanele care iau semaglutidă

©

Autor:

Riscul de neuropatie optică ischemică anterioară la persoanele care iau semaglutidă
Un studiu recent publicat în JAMA Ophthalmology a evaluat asociațiile dintre utilizarea semaglutidei și riscul de neuropatie optică ischemică anterioară (NOIA) non-arteritică. Semaglutida este un agonist al receptorului pentru peptida asemănătoare glucagonului (GLP-1), aprobat de FDA pentru tratamentul obezității și diabetului de tip 2. Creșterea popularității acestor medicamente a fost semnificativă, înregistrând o majorare de 60% în SUA între 2021 și 2023, dar există rapoarte care sugerează o posibilă asociere între semaglutidă și NOIA non-arteritică.
Cercetătorii au analizat riscul de NOIA non-arteritică în rândul utilizatorilor de semaglutidă folosind date din registrul centralizat al datelor Massachusetts General Brigham. Au fost revizuite manual dosarele pentru a confirma diagnosticul de NOIA non-arteritică. Studiul a inclus pacienți cu supraponderali/obezi sau cu diabet de tip 2, comparând utilizatorii de semaglutidă cu cei care nu foloseau acest medicament. De asemenea, au fost evaluate și medicamentele anti-diabetice non-GLP-1 RA și medicamentele pentru pierderea în greutate non-GLP-1 RA.

Rezultatele studiului au arătat că utilizatorii de semaglutidă aveau un risc mai mare de NOIA comparativ cu non-utilizatorii, cu un raport de risc de 4,28 în grupul cu diabet tip 2 și de 7,64 în grupul de supraponderali/obezi. Incidența cumulativă a NOIA la 36 de luni a fost de 8,9% pentru cohorta de semaglutidă și de 1,8% pentru cea non-semaglutidă în cazul pacienților cu diabet tip 2, și de 6,7% față de 0,8% în cazul grupului de supraponderali/obezi.

Concluziile indică o asociere între utilizarea semaglutidei și un risc crescut de NOIA non-arteritică. Aceste descoperiri subliniază necesitatea unor studii suplimentare, la scară largă, multicentrice și bazate pe populație, pentru a corobora aceste rezultate. Limitările includ generalizabilitatea limitată în alte medii și grupuri etnice/rasiale și neevaluarea aderenței la medicamentul prescris.

sursa: News Medical

Data actualizare: 09-07-2024 | creare: 09-07-2024 | Vizite: 125
Bibliografie
Semaglutide linked to increased risk of severe eye condition NAION in new study, link: https://www.news-medical.net/news/20240708/Semaglutide-linked-to-increased-risk-of-severe-eye-condition-NAION-in-new-study.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un medicament de slăbire aprobat pentru utilizare în SUA și Anglia poate reduce riscul de diabet de tip 2
  • Un studiu clinic de faza a III-a evidențiază efectele pozitive ale semaglutidei în tratamentul obezității la adolescenți
  • Un antidiabetic a redus consumul de alcool la șobolani
  •