Ritualul de înfrumusetare - principii, greșeli frecvente și sfaturi utile

©

Autor:

Ritualul de înfrumusetare - principii, greșeli frecvente și sfaturi utile

Ritualul de înfrumusețare te ajută să fii mai bine văzut de cei din jur și poate crește stima de sine. O femeie care se percepe ca fiind frumoasă este mai încrezătoare în propriile forțe. Există inclusiv studii care afirmă că machiajul te ajută să evoluezi profesional. În continuare poți citi mai multe despre principiile de bază ale ritualului de înfrumusețare, etapele ritualului de înfrumusețare precum și câteva greșeli care pot apărea. (1, 2, 3, 4, 5)

Principii ale ritualului de frumusețe

Ritualul de înfrumusețare constă în două etape. În prima etapă pregătești tenul pentru aplicarea machiajului iar în a doua etapă aplici machiajul dorit. Mai jos sunt principiile de bază ale ritualului de înfrumusețare:

 • Curăță tenul cu grijă – înainte de a te gândi ce fond de ten ți se potrivește sau care ruj îți complimentează culoarea ochilor, trebuie să cureți tenul. Indiferent de tipul de ten sau de vârstă, curățarea tenului este un principiu de bază. Evită să folosești apă fierbinte și optează pentru apă călduță și săpun sau o soluție specială pentru curățarea tenului. Masează ușor pielea feței și evită să aplici presiune. Dacă ai tenul gras evită să folosești o soluție agresivă deoarece acest lucru va acționa asupra uleiului produs în mod natural de celulele pielii (6)
 • Aplică tratamente adaptate nevoilor tale – de exemplu, dacă ai pielea normală sau uscată este indicată o cremă hidratantă. Pentru tenul acneic o loțiune pentru acnee și tot așa. Dacă ai tenul gras poate fi nevoie de o cremă pentru controlul excesului de sebum (7)
 • Aplică o cremă cu factor de protecție UV – o astfel de soluție îți protejează tenul de efectele negative ale radiațiilor ultraviolete. Prin aplicarea regulă se reduce riscul de linii fine, riduri și cancer de piele. Dacă ai pielea sensibilă este necesar să aplici o cremă hidratantă îmbogățită cu factor de protecție solară (8, 9)
 • Exfoliază pielea periodic – acest principiu nu trebuie să aibă loc zilnic deoarece poate afecta sănătatea pielii. Pentru un ten normal, mixt sau gras exfolierea este indicată de 1-2 ori pe săptămână. În cazul tenului uscat și a celui sensibil o dată pe săptămână (10).


Etapele ritualului de frumusețe

Indiferent de câte produse de frumusețe folosești foarte importantă este ordinea de aplicare. Fie că ai pielea sensibilă sau mixtă va trebui să o cureți înainte de a aplica orice tip de produs cosmetic. Mai jos sunt pașii ritualului de frumusețe:

 • Hidratarea – folosește o cremă hidratantă de calitate adaptată tenului. Ai la dispoziție mai multe tipuri de produse. De exemplu, spray-ul hidratant oferă prospețime tenului și conține vitamine, fiind indicat mai ales pentru persoanele cu tenul mixt. Serul este un alt tip de produs pentru hidratare ușor absorbit de piele. În funcție de nevoi, există seruri hidratante care ameliorează ridurile și seruri hidratante iluminatoare. Loțiunile sunt cele mai comune tipuri de produse de hidratare. Sunt potrivite pentru majoritatea tipurilor de ten; este indicat să alegi loțiuni non-comedogenice – acestea sunt special proiectate pentru a nu înfunda porii. Cremele hidratante sunt potrivite mai ales pentru piele uscată, fiind indicate atât înainte de aplicare machiajului cât și seara înainte de culcare. (7, 11, 12, 13)
 • Baza de machiaj (primer) – folosirea bazei de machiaj ajută la menținerea machiajului pentru mai mult timp și să arate mai bine. Aceasta se aplică sub fondul de ten. În general vine sub formă de geluri fine sau creme. Acestea umplu liniile fine și netezește zonele neuniforme. Pentru zona ochilor este nevoie de un primer special care să nu irite zona (14)
 • Fondul de ten – cel mai important lucru în alegerea fondului de ten este identificarea unei nuanțe cât mai apropiate cu nuanța tenului. Pentru a identifica fondul de ten potrivit este indicat să aplici puțin produs pe bărbie. Dacă fondul de ten aplicat se integrează perfect și nu mai este vizibil după câteva secunde ai făcut alegerea potrivită. După alegerea fondului de ten următorul pas constă în alegerea modului de aplicare. Poți aplica folosind degetele, o pensulă cosmetică sau un burete special. Începe să aplici din zona centrală a feței spre margini, pentru o aplicarea uniformă (1516)
 • Corectorul – acesta poate fi sub formă de lichid sau stick. Corectorul de tip stick este mai ales cel de tip anticearcăn în timp ce corectorul lichid poate retușa zone întinse ale tenului. Poate fi folosit pentru a masca ridurile, pielea cu probleme din jurul ochilor și a gurii. Culoarea corectorului ar trebui să fie cât mai apropiată cu aceea a tenului. (17)
 • Pudra bronzantă – aceasta oferă un aspect cald, ușor brun tuturor tipurilor de ten. Pentru aplicarea sa ai nevoie de o pensulă specială. Dacă nu ai mai folosit pudră bronzantă alege o nuanță cu 1-2 tonuri mai închisă decât pielea. Aplică pe frunte apoi pe obraji și pe bărbie. Încheie aplicând pe gât (18, 19)
 • Fardul de obraz (blush) – obrajii cu nuanțe discrete de roșu/roz reprezintă o atracție de cel puțin câteva secole. Dacă îți dorești să aduci puțină culoare în obraji cea mai bună soluție este blush-ul. Dacă ai tenul deschis la culoare poți opta pentru un fard de obraz în nuanțe de roz. Pentru tenul mediu spre închis la culoare se potrivește blush-ul în nuanțe de prună (20)
 • Iluminatorul – acest produs de machiaj oferă strălucire. Acesta poate fi sub formă de lichid, pudră sau cremă. Aplică pe nas apoi pe obraji, în colțul interior al ochilor, deasupra sprâncenelor, în zona de deasupra buzei superioare și pe bărbie (21)
 • Fardul de pleoape – îți pune ochii în evidență indiferent dacă alegi nuanțe neutre sau culori puternice. Optează pentru două nuanțe complementare, una deschisă și una închisă. Aplică nuanța deschisă pe întreaga pleoapă începând din zona genelor în sus. Următorul pas este să aplici nuanța închisă (22)
 • Tușul pentru ochi – vine, de cele mai multe ori, sub formă lichidă. Începe de la colțul interior al ochiului și aplică până la încheierea genelor. Orice eroare poate fi ștearsă cu ajutorul unui băț de urechi curat (23)
 • Rimelul (mascara) – acesta accentuează genele și face ochii să pară mai luminoși în doar câteva secunde. Cele mai populare sunt nuanțele de rimel negru și maro. Aplică pensula ondulatoare la baza genelor superioare și cu grijă aplică pe gene până în zona pleoapei (24)
 • Rujul – acesta pune în evidență buzele. Dacă ai buzele uscate sau crăpate folosește un scrub ușor pentru îndepărtarea celulelor moarte. Apoi aplică un balsam de buze hrănitor. După penetrarea pielii buzelor poți aplica și rujul. Aplică de la mijlocul buzei spre margini. (25, 26)


Sfaturi utile

Pe lângă ordinea produselor cosmetice este important și să ții cont de câteva sfaturi:

 • Alege un produs de curățare adaptat tenului și nevoilor tale – existe produse diferite, adaptate pentru tenul normal, uscat, gras sau mixt. Alege-l pe cel potrivit tenului tău. Evită să folosești săpunul pe care îl folosești de regulă pentru crop deoarece acesta usucă pielea feței. Dacă ai ten acneic poți alege o loțiune de curățare pe bază de acid salicilic. Evită să cumperi soluții de curățare cu vitamine sau antioxidanți. Un produs de curățare stă prea puțin pe față pentru ca eventualele vitamine să penetreze pielea (27, 28, 29)
 • Protejează pielea de efectele razelor UV – expunerea la soare crește riscul de îmbătrânire prematură a tenului precum și riscul de cancer de piele. Este indicat să alegi o cremă de protecție solară cu minimum SPF 30 (30)
 • Acordă atenție exfolierii – prin exfoliere se elimină celulele moarte iar pielea va fi mai fină și mai strălucitoare, pe termen scurt. Pe termen lung, crește penetrabilitatea produselor cosmetice (31, 32)


Greșeli frecvente

Ai ales produsele adaptate tenului tău, ai urmat pașii și totuși machiajul nu ți-a ieșit perfect. Mai jos sunt câteva posibile greșeli și cum le poți repara: (33, 34, 35)

 • Ai pus prea mult fard de obraz, prea jos – în general, se recomandă să aplici fardul pe zona centrală a obrajilor. Dacă pui fard în partea inferioară a obrazului machiajul poate părea forțat. Poți folosi o pensulă de contur pentru a aplica fardul doar pe centrul obrajilor. Astfel, chipul va avea un aspect natural
 • Aplici ruj direct pe buze – pentru un efect de durată este indicat să aplici un balsam hrănitor înainte de ruj. Astfel, machiajul buzelor va dura mai mult
 • Aplici fondul de ten cu degetele sau cu un burete – o strategie de acest fel crește riscul ca fondul de ten să se distribuie neuniform. În plus, buretele absoarbe o cantitate mare de produs, deci îl vei irosi pe burete în loc să îl folosești. Cea mai bună soluție este să investești într-o pensulă specială pentru aplicarea fondului de ten
 • Testezi fondul de ten pe zonele nepotrivite – experții spun că fondul de ten trebuie testat pe gât, pe obraji și eventual pe piept. Multă lume testează fondul de ten pe mână. De multe ori, însă, acest obicei te face să alegi un fond de ten mai închis decât tenul sau într-o nuanță diferită. Este indicat să încerci fondul de ten pe obraz sau pe gât. Dacă te iei după nuanța gâtului și alegi un fond de ten deschis la culoare, poți corect ușor folosind puțină pudră bronzantă. Acest lucru este mai ușor de realizat decât să deschizi la culoare un fond de ten închis la culoare
 • Arunci rimelul prea repede – multe rimeluri se usucă și întăresc după câteva săptămâni. Dacă observi că rimelul este prea tare pentru gustul său poți pune în tub câteva picături de soluție salină și să agiți ușor.


Menținerea unui ritual de înfrumusețare îți poate aduce aprecierea celor din jur. Însă este important să nu uiți că atitudinea ta face mai mult decât machiajul pe care îl porți. (36, 37, 38)


Data actualizare: 23-02-2022 | creare: 23-02-2022 | Vizite: 519
Bibliografie
1. Men like women to wear less makeup? No, they don't, link: https://www.theguardian.com/science/brain-flapping/2016/mar/23/men-women-less-makeup-bad-research
2. Up the Career Ladder, Lipstick In Hand, link: https://www.nytimes.com/2011/10/13/fashion/makeup-makes-women-appear-more-competent-study.html
3. Cosmetics as a Feature of the Extended Human Phenotype: Modulation of the Perception of Biologically Important Facial Signals, link: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0025656
4. Makeup's Effects on Self-Perception, link: https://digitalcommons.odu.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1048&context=ots_masters_projects
5. Paint a Better Mood? Effects of Makeup Use on YouTube Beauty Influencers’ Self-Esteem, link: https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/2158244020933591
6. A single-blinded, randomized, controlled clinical trial evaluating the effect of face washing on acne vulgaris, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17014635/
7. Skin hydration is significantly increased by a cream formulated to mimic the skin's own natural moisturizing systems, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30410378/
8. Development and stability studies of sunscreen cream formulations containing three photo-protective filters, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S187853521300066X
9. Preparation, Characterization and Evaluation of Sun Protective and Moisturizing Effects of Nanoliposomes Containing Safranal, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3586861/
10. An Evaluation of Efficacy and Tolerability of Novel Enzyme Exfoliation Versus Glycolic Acid in Photodamage Treatment, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26580881/
11. Hydration effects of moisturizing gel on normal skin: A pilot study, link: https://www.researchgate.net/publication/335285760_Hydration_effects_of_moisturizing_gel_on_normal_skin_A_pilot_study
12. Enhanced Efficacy of a Facial Hydrating Serum in Subjects with Normal or Self-Perceived Dry Skin, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3050617/
13. Effect of a new moisturizing lotion on immediate and cumulative skin hydration: Two randomized, intra-individual, vehicle- and comparator-controlled studies, link: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/09546631003762647
14. Facial primer provides immediate and long-term improvements in mild-to-moderate facial hyperpigmentation and fine lines associated with photoaging, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4562739/
15. Basic Research on How to Apply Foundation Makeup Evenly on Your Own Face, link: https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-030-89394-1_32
16. Spectral Estimation of Skin Color with Foundation Makeup, link: https://www.researchgate.net/publication/220809441_Spectral_Estimation_of_Skin_Color_with_Foundation_Makeup
17. How to Properly Apply Concealer, link: https://www.byrdie.com/how-to-properly-apply-concealer-345940
18. Examining the ‘cosmetics placebo effect’, link: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0210238
19. The No-Fail Guide to Applying Bronzer, link: https://www.byrdie.com/how-to-apply-bronzer-p2-346848
20. Embrace the Blush, link: https://www.nytimes.com/2021/02/10/style/skin-care-makeup-embrace-the-blush.html
21. Here’s why highlighters and illuminators should be your go-to winter beauty products, link: https://fashionmagazine.com/beauty-grooming/highlighter-illuminator/
22. The Complete Guide to Applying Eye Makeup, link: https://www.goodhousekeeping.com/beauty/makeup/a35631/how-to-apply-eye-makeup-guide/
23. How To Apply Eyeliner Perfectly, link: https://www.stylecraze.com/articles/how-to-apply-eyeliner-perfectly/
24. How to Apply Mascara Without Making the Most Common Mistakes, link: https://www.self.com/story/how-to-apply-mascara
25. Study of lip hydration with application of photoprotective lipstick: Influence of skin phototype, size of lips, age, sex and smoking habits, link: https://www.researchgate.net/publication/40805840_Study_of_lip_hydration_with_application_of_photoprotective_lipstick_Influence_of_skin_phototype_size_of_lips_age_sex_and_smoking_habits
26. How to Apply Lipstick Flawlessly Every Single Time, link: https://www.goodhousekeeping.com/beauty/makeup/a33808743/how-to-apply-lipstick/
27. The science behind skin care: Cleansers, link: https://www.researchgate.net/publication/321759500_The_science_behind_skin_care_Cleansers
28. The impact of skin care products on skin chemistry and microbiome dynamics, link: https://bmcbiol.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12915-019-0660-6
29. Effect of a botanical cleansing lotion on skin sebum and erythema of the face: A randomized controlled blinded half-side comparison, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30022595/
30. Layering sunscreen with facial makeup enhances its sun protection factor under real-use conditions, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33660348/
31. How to safely exfoliate at home, link: https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-secrets/routine/safely-exfoliate-at-home
32. Influence of exfoliating facial cleanser on the bio-tribological properties of human skin, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0043164812004164
33. 8 Makeup Mistakes We All Make—and How to Fix Them, According to Makeup Artists, link: https://www.realsimple.com/beauty-fashion/makeup/common-makeup-mistakes
34. 29 Makeup Mistakes You Didn’t Know You Were Making, link: https://www.stylecraze.com/articles/most-common-makeup-mistakes-you-usually-commit/
35. 10 Makeup Mistakes Pros Wish You’d Stop Making, link: https://www.rd.com/list/makeup-mistakes/
36. The study of the relationship among make-up attitude, body-related value, and clothing behavior, link: https://www.researchgate.net/publication/263628060_The_study_of_the_relationship_among_make-up_attitude_body-related_value_and_clothing_behavior
37. Super Champions, Champions, and Almosts: Important Differences and Commonalities on the Rocky Road, link: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2015.02009/full
38. The Long-Term Benefits of Positive Self-Presentation via Profile Pictures, Number of Friends and the Initiation of Relationships on Facebook for Adolescents’ Self-Esteem and the Initiation of Offline Relationships, link: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2017.01981/full
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Topul celor mai utilizate tehnici de întinerire și înfrumusețare
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum
   
   
   
  Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
  Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.