Automedicația: da sau ba?

©

Autor:

Automedicația: da sau ba?

Este posibilă vindecarea cu ajutorul automedicației? Ce implică aceasta și cât de sigură este? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările posibile care ar putea apărea atunci când vine vorba de administrarea de medicamente. Automedicația reprezintă utilizarea unor medicamente de către o persoană din proprie inițiativă, pentru a trata diverse simptome simple și deja cunoscute sau pentru a trata boli ușoare, așa cum este o banală răceală sau o migrenă. Aceasta nu este însă lipsită de riscuri, așa că este important să citești cu atenție informațiile din prospect sau să ceri sfatul farmacistului înainte de administrarea oricărui medicament, chiar dacă acesta este eliberat fără prescripție medicală.


Ce este automedicația și ce implică aceasta?

Automedicația implică administrarea unuia sau a mai multor medicamente care sunt luate împreună sau separat de către o persoană din proprie inițiativă. Datorită faptului că automedicația se realizează fără sfatul medicului, o persoană recurge la o astfel de metodă de tratare prin achiziția medicamentelor pe care le consideră necesare dintr-o farmacie, eventual ținând cont de sfatul farmacistului.
Există persoane care obișnuiesc să achiziționeze medicamente fara reteta necesare pentru tratarea unor afecțiuni diverse, pe care le țin apoi în farmacia casei și le administrează în situațiile în care este necesar acest lucru.


Există beneficii ale automedicației?

Deși unii consideră că această metodă este una riscantă pentru tratarea pacienților, există și situații în care automedicația este nu numai sigură, ci și eficientă. Automedicația poate elimina rapid simptomele deja cunoscute în cazul unei boli ușoare, iar acest lucru previne instalarea unui disconfort mai mare sau apariția unor posibile complicații. Cu toate acestea, este bine ca în cazul apariției simptomelor de boală să contactezi medicul de familie sau specialistul pentru a beneficia de cel mai bun tratament, adecvat nevoilor pe care le ai.
De regulă, medicamentele fără prescripție care fac parte din rutina de automedicație la care recurg unele persoane sunt cele pentru tratarea unor simptome sau boli ocazionale, așa cum sunt răcelile comune, durerile de gât sau cele de cap, diareea și vărsăturile, constipația, alergiile sezoniere sau durerile de măsea și altele asemenea. Cu toate acestea, este indicat ca în cazul în care simptomele persistă mai mult de câteva zile, să consulți medicul de familie sau medicul specialist în vederea identificării unei soluții de tratament mai eficiente și a prevenirii unor posibile complicații.


Cum se poate realiza automedicația

Metodele de administrare a medicamentelor pentru automedicație sunt numeroase. Poți achiziționa direct din farmacii medicamentele care sunt disponibile fără prescripție medicală; pentru a fi încadrate în această categorie, este nevoie ca medicamentele să îndeplinească anumite criterii: să aibă capacitatea de a trata o boală obișnuită al cărei diagnostic poate fi pus fără consultarea medicului specialist, să fie însoțite de prospectul corespunzător pentru automedicație, în acesta fiind nevoie să fie precizate doza recomandată pentru fiecare priză și intervalele care trebuie respectate între administrări, precum și durata tratamentului. De asemenea, acestea nu trebuie să fie listate ca medicamente pentru copii și să nu prezinte riscuri semnificative de interacțiuni medicamentoase sau efecte secundare grave.


Există riscuri asociate automedicației?

Administrarea medicamentelor în regim individual, fără sfatul medicului, poate implica și anumite riscuri. Tocmai de aceea, este importantă prudența în administrarea lor. Automedicația poate implica riscuri legate de persoană, de boală sau de simptomele pe care dorești să le tratezi sau chiar riscuri legate de medicamentul în sine. De exemplu, o persoană care prezintă alergii la o substanță dintr-un medicament este de cele mai multe ori alergică la toate medicamentele din aceeași familie. Așadar, luarea unui medicament prin automedicație, fără a cunoaște familia din care face acesta parte, te poate expune la reacții alergice dacă ai deja un fundal atopic.
Însă cu o informare temeinică și cu ținând seama de precauțiile esențiale, automedicația poate fi soluția salvatoare în multe situații.


Data actualizare: 04-05-2022 | creare: 04-05-2022 | Vizite: 405
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: