Ruptura tendonului lui Ahile se vindecă mai rapid în urma iradierii cu plasmă

©

Autor:

Ruptura tendonului lui Ahile se vindecă mai rapid în urma iradierii cu plasmă
Tendonul lui Ahile, fiind cel mai mare și mai rezistent tendon din corpul uman, suferă adesea leziuni care necesită tratament chirurgical, cu rate ale reîntoarcerii la sport de 60%-80% și un timp mediu de recuperare de 7,6 luni. Căutarea terapiilor adjuvante, cum ar fi plasma bogată în trombocite, este în curs de desfășurare, dar eficacitatea acestora rămâne controversată.
În studiul universității din Osaka și publicat în jurnalul PLOS ONE s-a evaluat efectul tratamentului cu jet microplasma de heliu, o formă de plasmă non-termică la presiune atmosferică (NTAPP), asupra reparării tendonului lui Ahile la șobolani. NTAPP a fost aplicat printr-un dispozitiv care generează un jet de heliu, cu tratamente de 3 minute la o distanță fixă de tendonul lezat.

Rezultate

Rezultatele histologice și mecanice au indicat că iradierea cu plasmă non-termică la presiune atmosferică a îmbunătățit capacitatea proliferativă celulară și a promovat repararea precoce a tendonului lui Ahile. Studiul a arătat o aliniere mai bună a celulelor și o maturare accelerată a țesutului tendonului tratat comparativ cu grupul netratat.

Tratamentul cu plasmă non-termică la presiune atmosferică a fost asociat cu o creștere a conținutului de colagen tip I și o scădere a colagenului tip III în primele săptămâni post-tratament, sugerând o maturizare accelerată a țesutului tendonului. De asemenea, tratamentul a îmbunătățit proprietățile biomecanice ale tendonului în stadiile timpurii ale vindecării, ceea ce poate avea implicații semnificative pentru recuperarea funcțională rapidă a pacienților cu leziuni ale tendonului lui Ahile.

Concluzii

Plasma non-termică la presiune atmosferică reprezintă o abordare promițătoare pentru tratamentul leziunilor tendonului lui Ahile, oferind o metodă potențial eficientă și rapidă pentru facilitarea reparării țesuturilor. Aplicațiile clinice ale acestui tratament ar putea reduce durata imobilizării și permite un întoarcere mai rapidă la activitățile sportive. Studii suplimentare sunt necesare pentru a valida aceste constatări și pentru a extinde aplicațiile la alte tipuri de leziuni ale tendonului.

sursa: EurekAlert
foto: Osaka Metropolitan University

Data actualizare: 21-05-2024 | creare: 21-05-2024 | Vizite: 154
Bibliografie
Ruptured Achilles tendon shows faster repair amid plasma irradiation treatment, link: https://www.eurekalert.org/news-releases/1045251
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tendinita ahiliana (leziunea la tendonul lui Ahile) - primul ajutor
  •