Apendicita acută necomplicată: tratamentul cu antibiotice, mai puțin eficient decât chirurgia
Autor: Teodorescu Mihai

Publicat în jurnalul medical Annals of Surgery și condus de cercetători de la Colegiului Regal de Chirurgie din Irlanda, studiul, intitulat COMMA, a examinat eficacitatea și calitatea vieții asociate cu tratamentul numai cu antibiotice sau prin intervenție chirurgicală al apendicitei acute necomplicate. Rezultatele au arătat că tratamentul numai cu antibiotice a dus la rate de recurență ridicate și la o calitate a vieții inferioară pentru pacienți.
Apendicita acută necomplicată este o afecțiune chirurgicală acută frecvent întâlnită. Managementul tradițional al afecțiunii a implicat o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea apendicelui (apendicectomie). Tratamentul numai cu antibiotice a apărut ca o opțiune alternativă potențială care ar putea oferi beneficii pacienților și spitalelor, cum ar fi o recuperare mai rapidă, temeri mai puține, mai puțină durere, o calitate mai bună a vieții pentru pacienți și o cerere redusă în sălile de operație. A existat o reticență în a adopta tratament numai cu antibiotice datorită cercetărilor anterioare care au arătat o variabilitate largă a ratelor de eșec și o lipsă de dovezi cu privire la impactul asupra calității vieții pentru pacienți.
În această cercetare, 186 de pacienți cu dovezi radiologice de apendicită acută, necomplicată, au fost randomizați în două grupuri. Un grup a primit tratament numai cu antibiotice, iar pacienții din celălalt grup au fost tratați chirurgical, prin apendicectomie laparoscopică. La cei tratați numai cu antibiotice, s-au administrat antibiotice intravenoase (IV) până când a apărut o îmbunătățire a semnelor și simptomelor pacientului și a fost urmată de cinci zile de antibiotice orale. În săptămânile și lunile următoare tratamentului, pacienții au fost urmăriți cu chestionare, inclusiv un chestionar privind calitatea vieții la 1 săptămână, 1 lună, 3 luni și 12 luni. În aceste puncte, s-a înregistrat scorul de durere al pacientului, necesitatea unui concediu medical suplimentar, infecții la nivelul locului chirurgical și dezvoltarea apendicitei recurente.
Rezultatele din grupul pacienților tratați numai cu antibiotice au demonstrat că 23 de pacienți (25%) au prezentat o recurență a apendicitei acute în decurs de un an. În chestionarele privind calitatea vieții, s-a constatat că pacienții tratați chirurgical au prezentat un scor semnificativ mai bun al calității vieții în comparație cu grupul tratat cu antibiotice.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Ibuprofenul administrat pe termen lung poate dăuna persoanelor cu osteoartrită
- Repararea leziunilor măduvei spinării devine posibilă cu ajutorul unei terapii cu molecule dinamice
- Potențialul secvențierii ARN din celulele lichidului amniotic în diagnosticul bolilor rare
- Noi materiale biologice pot fi ajustate și incluse în tehnicile chirurgicale din viitor
- Dureri puternice in dreapta buricului
- Apendicita ori nu ? Va rog un raspus, ce parere aveti?
- Analize, ecografii, specialisti si durerea e tot acolo...
- Recuperare dupa nerv mort
- Operatie de apendicita si din greseala mi-a fost inlaturat ovarul drept
- Ma suspectez de apendicita, cateva intrebari despre operatie
- Apendicita ori nu ? va rog un rasp ce parere aveti?
- Regim alimentar dupa operatia de apendicita
- Operatie rosie si dureroasa
- Logest si operatia de apendicita