Apendicita acută necomplicată: tratamentul cu antibiotice, mai puțin eficient decât chirurgia

©

Autor:

Apendicita acută necomplicată: tratamentul cu antibiotice, mai puțin eficient decât chirurgia
Un nou studiu a constatat că intervenția chirurgicală, mai degrabă decât antibioticele, ar trebui să rămână pilonul principal al tratamentului pentru apendicita acută necomplicată.
Publicat în jurnalul medical Annals of Surgery și condus de cercetători de la Colegiului Regal de Chirurgie din Irlanda, studiul, intitulat COMMA, a examinat eficacitatea și calitatea vieții asociate cu tratamentul numai cu antibiotice sau prin intervenție chirurgicală al apendicitei acute necomplicate. Rezultatele au arătat că tratamentul numai cu antibiotice a dus la rate de recurență ridicate și la o calitate a vieții inferioară pentru pacienți.

Apendicita acută necomplicată este o afecțiune chirurgicală acută frecvent întâlnită. Managementul tradițional al afecțiunii a implicat o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea apendicelui (apendicectomie). Tratamentul numai cu antibiotice a apărut ca o opțiune alternativă potențială care ar putea oferi beneficii pacienților și spitalelor, cum ar fi o recuperare mai rapidă, temeri mai puține, mai puțină durere, o calitate mai bună a vieții pentru pacienți și o cerere redusă în sălile de operație. A existat o reticență în a adopta tratament numai cu antibiotice datorită cercetărilor anterioare care au arătat o variabilitate largă a ratelor de eșec și o lipsă de dovezi cu privire la impactul asupra calității vieții pentru pacienți.

În această cercetare, 186 de pacienți cu dovezi radiologice de apendicită acută, necomplicată, au fost randomizați în două grupuri. Un grup a primit tratament numai cu antibiotice, iar pacienții din celălalt grup au fost tratați chirurgical, prin apendicectomie laparoscopică. La cei tratați numai cu antibiotice, s-au administrat antibiotice intravenoase (IV) până când a apărut o îmbunătățire a semnelor și simptomelor pacientului și a fost urmată de cinci zile de antibiotice orale. În săptămânile și lunile următoare tratamentului, pacienții au fost urmăriți cu chestionare, inclusiv un chestionar privind calitatea vieții la 1 săptămână, 1 lună, 3 luni și 12 luni. În aceste puncte, s-a înregistrat scorul de durere al pacientului, necesitatea unui concediu medical suplimentar, infecții la nivelul locului chirurgical și dezvoltarea apendicitei recurente.

Rezultatele din grupul pacienților tratați numai cu antibiotice au demonstrat că 23 de pacienți (25%) au prezentat o recurență a apendicitei acute în decurs de un an. În chestionarele privind calitatea vieții, s-a constatat că pacienții tratați chirurgical au prezentat un scor semnificativ mai bun al calității vieții în comparație cu grupul tratat cu antibiotice.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 18-03-2021 | creare: 18-03-2021 | Vizite: 1111
Bibliografie
Surgery should remain as mainstay of treatment for acute uncomplicated appendicitis: Study, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210315110254.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Administrarea antibioticelor în ambulatoriu la pacienții cu apendicită este sigură și reduce necesitatea intervenției chirurgicale
  •