Dureri la tendonul lui Achile - afecțiuni posibile și tratament

©

Autor:

Dureri la tendonul lui Achile - afecțiuni posibile și tratament

Tendonul lui Achile este o structură anatomică ce realizează conexiunea între călcâi şi musculatura gambei şi asigură mobilizarea degetelor în timpul alergatului şi a mersului. Conform datelor din literatura de specialitate, tendonul lui Achile este cel mai mare tendon din corpul uman, prezentând o rezistență crescută la traumatisme. [1], [2]

Cauze şi factori de risc pentru apariția durerii la tendonul lui Achile

Afectiunile care pot determina apariția unor dureri la nivelul tendonului lui Achil sunt reprezentate de:

 • Tendinita achileană (inflamația tendonului lui Achile)
 • Tendinoza (apariția unor fisuri de dimensiuni redusela nivelul tendonului lui Achile)
 • Ruptura tendonului achilan, secundară unor traumatisme locale puternice
 • Bursita retrocalcaneană (inflamația zonei plină cu lichid aflată între călcâiul posterior şi tendonul achilan)
 • Paratenozitele (inflamarea tecii tendonului lui Achile)
 • Tendinopatia inserțională (deteriorarea zonei de inserție a tendonului achilean la călcâi).


Totodată, mai pot fi descrise şi anumite condiții patologice responsabile de apariția unor dureri la nivelul tendonului luiAchile:

 • Suprasolicitarea tendonului, întinderea acestuia sau efectuarea unor mişcări bruşte şi repetate in timpul muncii sau în timpul unor activități fiziceintense
 • Administrarea unor injecții cu corticosteroizi (aceste medicamente slăbesc tendonul şi în timp pot favoriza ruperea acestuia)
 • Purtarea de încălțăminte cu zona de călcâi rigidă sau bolta arcuită.


Factorii de risc care pot favoriza apariția unor dureri la nivelul tendonului lui Achile sunt reprezentate de următoarele aspecte patologice:

 • Sportul şi munca fizică excesivă
 • Vârsta înaintată
 • Erorile de program sportiv
 • Supraponderabilitatea sau obezitatea
 • Genul (bărbatii sunt mult mai expuşi riscului de a dezvolta diferite leziuni la nivelul tendonului lui Achile)
 • Antecedente personale de leziuni sau rupturi la nivelul tendonului achilan
 • Bolnavi diagnosticați în antecedente cu gută, osteoartrită sau artrită reumatoidă
 • Administrarea intravenoasă sau intramusculară timp îndelungat a unor medicamente precum fluorochinolonele (Ofloxacin, Ciprofloxacin, etc.) sau corticosteroizi
 • Bolnavii aflați sub hemodializă, care urmează să fie supuşi unui transplant renal. [1], [2], [3], [4]


Semne şi simptome clinice

Bolnavii care prezintă diferite afecțiuni ale tendonului lui Achile pot prezenta durere la nivelul gambei, cu punct de plecare de la nivelul tendonului achilan, mai frecvent înregistrate dimineața la trezire, de intensitate moderată sau severă, însoțită de sensibilitate externă la palparea tendonului lui Achile, edem local, rigiditatea gambei şi a tendonului lui Achile, scăderea forței şi a mobilității la nivelul membrului afectat.

În continuare, vom prezenta afecțiunile şi condițiile patologice care duc la apariția durerii la nivelul tendonului lui Achile:

Ruptura de tendon

Bolnavii cu ruptură a tendonului achilan, secundară unor traumatisme locale puternice, pot acuza durere intensă, ascuțită, instalată brusc la nivelul tendonului achilan, apărută imediat după producerea traumatismului, însoțită de echimoză şi edem local, incapacitatea de a pune piciorul în pământ, imosibilitatea de a sta în ortostatism sau de a merge, impotență funcțională a membrului afectat, dureri severe percepute la nivelul călcâiului. În majoritatea cazurilor, în momentul rupturii tendonului achilan, se poate auzi o pocnitură generată de traumatism.

Paratenozitele achiliene

Paratenozitele achiliene sau „peritendinitele achiliene” sunt afecțiuni inflamatorii localizate la nivelul tecii tendonului achilan. Boala se caracterizează, din punct de vedere clinic, prin durere localizată în regiunea tendonului achilan, edem local şi laxitate, care se accentuează în timpul efortului fizic.

Tendinopatia inserțională

Tendinopatia inserțională este o afecțiune caracterizată prin deteriorarea zonei de inserție a tendonului lui Achile la nivelul călcâiului. Boala se caracterizează din punct de vedere clinic prin durere în zona respectivă, care se accentuează după efort fizic, laxitatea regunii posterioare a călcâiului şi reducerea flexiei membrului inferior afectat. De cele mai multe ori, tendinopatia inserțională apare în asocierea bursitei retrocalcaneene.

Tendinita

Tendinită achileană reprezintă inflamația tendonului lui Achile. În funcție de localizarea predilectă a inflamației, pot fi descrise două forme de tendinită achileană:

 • tendinita achileană inserțională, localizată la nivelul segmentului inferior a tendonului şi
 • tendinita achileană noninserțională, localizată în zona de mijloc a tendonului lui Achile.

Boala se caracterizează din punct de vedere clinic prin apariția unei dureri moderate în regiunea posterioară a gambei şi a gleznei, accentuată în timpul şi după realizarea efortului fizic, însoțită de rigiditate matinală intensă şi edem local.

Tendinoza achileană

Tendinoza achileană sau „tendinopatia degenerativă” este o afecțiune a tendonului lui Achile caracterizată prin degenerarea continuă a țesuturilor la acest nivel, cu apariția unor fisuri de dimensiuni reduse la nivelul tendonului achilan şi reducerea mobilității acestuia din urmă. Boala apare, în majoritatea cazurilor, în rândul persoanelor tinere (35-45 de ani) şi se caracterizează din punct de vedere clinic prin durere la nivelul tendonului lui Achile, a cărei intensitate creşte progresiv în timp şi devine severă, insuportabilă, eritem şi edem local, creşterea temperaturii locale, apariția unor crepitații la mobilizarea tendonului achilan, decelarea unor noduli la palparea tendonului, spasme musculare, adoptarea unei poziții forțate a coapsei (aceasta este întoarsă, îndoită şi retrasă), durere la palparea tendonului, pierderea elasticității muşchilor din această regiune. Toate aceste manifestări clinice pot persista pentru mai multe luni.

Bursita retrocalcaneană

Bursita retrocalcaneană este o afecțiune caracterizată prin inflamarea zonei cu aspect de sac, aflată între tendonul lui Achile şi regiunea posterioară a călcâiului, la nivelul căreia se află, în mod normal, lichid. Boala se caracterizează din punct de vedere clinic prin durere în regiunea posterioară a piciorului, edem local, laxitate şi redoare matinală. [1], [2], [3], [4]

Diagnostic. Investigații paraclinice utile

Pentru identificarea diferitelor afecțiuni care pot determina apariția unor dureri la nivelul tendonului lui Achile, este necesară, realizarea unei anamneze complete şi a unui examen clinic amănunțit, completate cu datele obținute în urma efectuării anumitor investigații paraclinice, precum examen radiologic al membrului afectat, ecografie, rezonanță magnetică nucleară, etc.

Anamneza trebuie să cuprindă manifestările clinice acuzate de către bolnav, momentul în care acestea au debutat, antecedentele patologice personale şi familiale ale bolnavului, condiții de viață şi muncă ale bolnavului, comportamente-dacă fumează, dacă consumă alcool sau cafea, medicamente administrate, etc.).

În timpul examenului clinic trebuie localizată cu exactitate zona dureroasă şi trebuie identificate toate semnele clinice care ar putea orienta diagnosticul spre o anumită afectiune (edem local, echimoză locală, rigiditate, impotență funcțională, deformare locală, etc.). [1], [2], [3], [4]

Tratamentul durerii la tendonul lui Achile

Tratamentul administrat în cazul bolnavilor cu tendinită achileană presupune repaus la pat, izolarea şi comprimarea zonei inflamate cu ajutorul unei faşe elastice, menținerea piciorului într-o poziție elevată, administrarea de antiinflamatoare nonsteroidiene (precum Movalis, Arcoxia sau Voltaren), realizarea infiltrațiilor locale cu Kenalog, fizioterapie.

Tratamentul recomandat bolnavilor cu tendinoză achileană presupune repaus la pat, aplicarea locală a compreselor reci, cu gheață, administrarea medicamentelor antiinflamatoare nonsteroidiene (Voltaren, Arcoxia, Movalis), programe de fiziokinetoterapie şi recuperare medicală (care să cuprindă exerciții de întindere a tendonului lui Achile, deoarece acestea grăbesc vindecarea tendonului). Imobilizarea în orteze a membrului afectat şi purtarea de încălțăminte specială, pot fi, de asemenea, eficiente.

Tratamentul administrat în cazul rupturii tendonului lui Achile constă în realizarea unei intervenții chirurgicale de refacere a tendonului secționat şi montarea de atele, cizme gipsate sau alte dispozitive prin intermediul cărora poate fi imobilizată articulația afectată.

Tratamentul bursitei retrocalcaneene constă în repaus la pat, aplicarea locală de gheață sau comprese reci, administrarea de antiinflamatoare nonsteroidiene (precum Acetaminofen, Ibuprofen, Aspirină, Naproxen) şi fiziokinetoterapie (exerciții de elongație a zonei afectate). În formele severe de bursită se poate interveni prin aspirația lichidului aflat în exces la nivelul bursei, cu ajutorul unui ac şi a unei seringi. De asemenea, în formele severe de boală, fără răspuns la metodele de tratament prezentate anterior, se apelează la tratamentul medicamentos cu antibiotice sau corticosteroizi. Formele de bursită retrocalcaneană care nu răspund nici la tratamentul medicamentos necesită intervenție chirurgicală de îndepărtare a bursei. [1], [2], [3], [4]


Data actualizare: 24-05-2019 | creare: 24-05-2019 | Vizite: 13522
Bibliografie
1. Fauci, Braunwald, Isselbacher, Wilson, Martin, Kasper, Hauser, Longo, HARRISON Principiile Medicinei Interne vol.I și II, Editura Teora, București, 2003
2. Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2019
3. Causes of Achilles Tendon Pain and Treatment Options, link: https://www.verywellhealth.com/achilles-tendonitis-causes-and-treatment-3119332
4. What causes Achilles tendon pain?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/324800.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Caută un semn/simptom de boală:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum