Sănătatea cardiovasculară, un predictor al îmbătrânirii premature a creierului

©

Autor:

Sănătatea cardiovasculară, un predictor al îmbătrânirii premature a creierului
Un studiu condus de cercetătorii britanici arată că sănătatea cardiovasculară proastă la vârste tinere constituie un important factor de risc pentru îmbătrânirea prematură a creierului. Studiul, publicat în jurnalul The Lancet, sugerează, de asemenea, că barbații prezintă o vârstă cerebrală mai mare, comparativ cu femeile de aceeași vârstă. Estimarea vârstei creierului a fost realizată folosind scanări RMN, în combinație cu învățarea automată.
Pentru studiu, cercetătorii au utilizat un model de învățare automată bazat pe RMN pentru estimarea vârstei creierului, pe care l-au aplicat asupra participanților la un studiu de cercetare anterior. Persoanele incluse în studiu, cu vârsta cuprinsă între 69 și 72 de ani, au fost urmărite pentru toată viața. Vârstele estimate ale creierului participanților au variat între 46 și 93 de ani, la momentul primei estimări. Revizuirea unor factori de risc apăruți pe parcursul vieții le-a permis cercetătorilor să explice aproape o treime din variabilitatea vârstei creierului.

Rezultatele analizelor au arătat că o proastă sănătate la vârstele de 36 sau 69 de ani este asociată cu o sănătate cerebrală proastă și o vârstă a creierului peste cea a individului. Studiul actual vine în completarea unui studiu anterior, care a demonstrat faptul că persoanele cu hipertensiune arterială la vârsta de 36 de ani vor avea o mai proastă sănătate cerebrală de-a lungul vieții. Studiul nu a găsit asocieri între funcția cognitivă în copilărie, nivelul de educație sau statutul socioeconomic și un creier îmbătrânit prematur.

Studiul arată, de asemenea, că barbații tind să se confrunte mai frecvent cu îmbătrânirea prematură a creierului și că vârsta mai înaintată a creierului decât vârsta reală a unui individ este asociată cu o concentrație mai mare de proteină ușoară de neurofilament (NFL) în sânge. În prezent, valorule NFL sunt tot mai frecvent considerate un marker al degenerării neurologice.

sursa: Science Daily
foto: UCL News

Data actualizare: 26-08-2022 | creare: 26-08-2022 | Vizite: 326
Bibliografie
Poor heart health predicts premature brain aging, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220822184219.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dansul poate inversa semnele de îmbătrânire din creier
  • Au fost identificate genele asociate deteriorării creierului odată cu vârsta
  • Microbii pot inversa îmbătrânirea creierului
  •