Semne de boală la copil

©

Autor:

Semne de boală la copil

Perioada copilăriei este o etapă crucială în dezvoltarea umană, caracterizată de schimbări semnificative în creștere, învățare și dezvoltare socială și emoțională. În timpul primilor ani de viață, din cauza dezvoltării insuficiente a sistemului imunitar, copiii sunt expuși riscului de a dezvolta diverse afecțiuni. Detectarea timpurie a bolilor și răspunsul adecvat al părinților pot face o diferență semnificativă în evoluția stării de sănătate a copilului. (1, 2, 3)

Febra

Febra este o reacție naturală a organismului la infecții și poate indica o varietate de boli, de la răceli la infecții mai severe. Părinții ar trebui să monitorizeze temperatura corpului copilului și să consulte un medic dacă febra persistă sau este însoțită de alte simptome, precum dureri de cap sau vărsături. În cazul copiiilor, febra se definește ca fiind o creștere a temperaturii corporale peste 38°C măsurată axilar sau peste 38,5°C măsurată oral.

Temperatura la care este necesar tratamentul poate varia în funcție de gradul de disconfort al copilului, dar de obicei se consideră că tratamentul este necesar când temperatura depășește 39°C sau când copilul prezintă simptome neplăcute. În cazul sugarilor, este necesar controlul la medic dacă temperatura depășește 38°C măsurată axilar. (1, 4)

Tusea și congestia

Tusea și congestia nazală sunt semne comune de răceală sau gripă la copii. Deși sunt deranjante pentru cei mici, în general tusea și congestia nazală nu sunt grave. Cu toate acestea, prezența simultană a altor simptome, precum febra ridicată, lipsa apetitului, durerea în piept, vărsăturile frecvente sau diareea, poate indica o infecție mai severă, cum ar fi pneumonia. (1, 2, 5)

Dureri de gât

Durerile de gât sunt adesea cauzate de infecții virale sau bacteriene care afectează mucoasa gâtului. În general, infecțiile virale, precum răceala sau gripa, necesită doar tratament simptomatic. Infecțiile streptococice, pe de altă parte, sunt adesea mai severe decât infecțiile virale și pot necesita un tratament specific. În cazul infecțiilor streptococice, tratamentul cu antibiotice poate fi necesar. Antibioticele nu pot fi administrate decât la recomandarea medicului și doar în tratamentul infecțiilor bacteriene. (1, 6, 7)

diaree și vărsături

Diareea și vărsăturile sunt semne comune de infecții digestive, cum ar fi gastroenterita. Ambele simptome pot duce la deshidratare, o problemă potențial gravă în rândul copiiilor mici, care necesită o atenție deosebită. Dacă diareea și vărsăturile persistă sau sunt însoțite de sângerare sau febră înaltă, este întotdeauna necesară consultarea medicului. (2, 6)

Modificări ale comportamentului

Schimbările apetitului alimentar, iritabilitatea, somnul agitat sau retragerea socială (copilul tinde să evite situațiile sociale sau se retrage brusc din activități sociale care înainte îi provocau plăcere) constituie modificări comportamentale care pot fi asociate cu numeroase afecțiuni, atât de natură fizică, cât și psihică. Anxietatea, depresia, tulburările bipolare sau alte tulburări de dispoziție, tulburările alimentare, infecțiile, tulburările gastrointestinale sau alte afecțiuni fizice sunt principalele cauze ale modificărilor de comportament ale copilului. (1, 6)

Erupții cutanate

Erupțiile cutanate reprezintă modificări ale aspectului pielii, cum ar fi pete, umflături, roșeață sau vezicule care pot apărea în diverse forme pe suprafața corpului. Erupțiile cutanate pot fi cauzate de alergii, infecții virale sau bacteriene, sau pot fi semne ale unor afecțiuni mai grave, cum ar fi varicela sau rujeola. În situația în care erupțiile cutanate sunt însoțite și de alte simptome, precum mâncărime severă sau senzația de arsură, se impune controlul la medic. (1, 2)

Modificări de aspect ale urinei sau fecalelor

Culoarea urinei și a materiilor fecale oferă indicii importante cu privire la starea generală de sănătate a copilului. De exemplu, urina închisă la culoare poate semnala o afecțiune hepatică severă, dacă concomitent apare o modificare a aspectului fecalelor (care devin deschise la culoare), îngălbenirea pielii și a albului ochilor (sclera), pierderea poftei de mâncare, oboseală persistentă sau dureri în partea dreaptă a abdomenului, sub coaste. (1)

Când să consultați medicul?

Este crucial să aveți în vedere că, deși semnele descrise pot indica o boală, prezența unuia sau a mai multor simptome nu indică întotdeauna o afecțiune gravă. Cu toate acestea, este întotdeauna mai bine să fiți precauți și să consultați un medic dacă observați oricare dintre semnele și simptomele menționate, dacă sunteți îngrijorați de starea de sănătate a copilului. Un medic poate evalua copilul, poate pune un diagnostic și recomanda tratamentul adecvat, dacă este necesar.

De asemenea, există câteva semne de avertizare care necesită o atenție deosebită și o evaluare medicală de urgență:

  • dificultăți severe de respirație;
  • convulsii;
  • stare de inconștiență;
  • sângerare abundentă;
  • umflarea feței sau a gâtului. (1, 2, 6)


Recomandări

Semnele de boală la copii pot varia de la simptome ușoare la manifestări grave, iar rolul părinților este să fie atenți la toate semnale și să reacționeze într-un mod corespunzător. Monitorizarea stării de sănătate a copilului, consultarea unui medic atunci când este necesar și luarea măsurilor preventive pot contribui la menținerea copilului sănătos. În orice situație, este important ca părintele să fie un sprijin și o sursă de confort pentru copil în momentele de boală, astfel încât copilul să se recupereze mai repede.


Data actualizare: 28-08-2024 | creare: 23-11-2023 | Vizite: 555
Bibliografie
(1) Looking after a sick child, link: https://www.healthdirect.gov.au/looking-after-a-sick-child
(2) Childhood illnesses, link: https://www.nidirect.gov.uk/conditions/childhood-illnesses
(3) How to tell if your child is sick, link: https://www.pregnancybirthbaby.org.au/how-to-tell-if-your-child-is-sick
(4) Fever (High Temperature) In Kids, link: https://kidshealth.org/en/parents/fever.html
(5) Coughing, link: https://kidshealth.org/en/parents/childs-cough.html
(6) How the Common Cold Impacts Kids, link: https://www.greenhillspeds.com/news/flu/how-the-common-cold-impacts-kids
(7) How do you treat neck pain in children? link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322944
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: