Senzația de stomac plin

©

Autor:

Senzația de stomac plin, adesea însoțită de balonare, disconfort și uneori durere, se caracterizează prin apariția unui sentiment de umflare a abdomenului sau de presiune în regiunea abdominală. Senzația de stomac plin nu este întotdeauna legată de cantitatea de alimente consumate, iar uneori este rezultatul mai multor factori, inclusiv al obiceiurilor alimentare nesănătoase, consumului anumitor alimente sau băuturi și al unor probleme de sănătate. (1, 2)

Ce determină senzația de stomac plin?

Una dintre cele mai comune cauze ale senzației de stomac plin este consumul excesiv de alimente, care ajung să exercite o presiune suplimentară asupra stomacului, forțat să digere o cantitate mai mare de alimente decât în mod normal. Obiceiurile alimentare nesănătoase, cum ar fi consumul de alimente bogate în grăsimi, alimente prăjite, alimente procesate și alimente bogate în zaharuri, pot duce, de asemenea, la senzația de stomac plin.

Alte cauze comune pentru senzația de stomac plin includ:

  • consumul de alimente și băuturi care generează cantități mari de gaze intestinale, precum varza, conopida, fasolea;
  • stresul și anxietatea (în timpul episoadelor de stres, corpul eliberează hormoni care pot încetini digestia);
  • consumul de alcool (poate irita mucoasa stomacului și poate duce la senzația de stomac plin);
  • intoleranțe alimentare (unele persoane pot dezvolta intoleranțe la anumite alimente, cum ar fi lactoza sau glutenul, iar consumul unor astfel de alimente le poate cauza simptome digestive, inclusiv senzația de stomac plin);
  • constipația (acumularea în exces de materii fecale în intestin determină creșterea presiunii asupra stomacului și implicit apariția senzației de stomac plin);
  • refluxul gastroesofagian.


În unele cazuri, senzația de stomac plin poate să apară în cadrul unor afecțiuni gastrointestinale, precum refluxul gastric, sindromul de colon iritabil, boala Crohn sau colita ulcerativă. De asemenea, în cazuri rare, senzația de stomac plin persistentă poate fi un simptom al cancerului gastric. (1, 2, 5)

Diagnostic

Persistența oricăror simptome care implică regiunea stomacului, inclusiv a senzației de stomac plin, necesită o evaluare medicală de specialitate, pentru obținerea unui diagnostic precis al cauzei acestor simptome. Pentru a putea stabili un diagnostic, în prima etapă, după discuția propriu-zisă cu pacientul, medicul va efectua o evaluare fizică, pentru a verifica abdomenul și a identifica semnele fizice care ar putea sugera o afecțiune a tractului gastrointestinal. Ulterior, în funcție de ce sugerează evaluarea clinică, pot fi necesare mai multe evaluări.

Pentru excluderea altor condiții și pentru stabilirea diagnosticului cu exactitate, în general sunt necesare:

  • analize sanguine (pot oferi informații utile pentru a exclude sau a confirma anumite afecțiuni, cum ar fi intoleranțele alimentare sau infecțiile);
  • examene de imagistică (pot identifica boli inflamatorii intestinale sau chiar semne ale cancerului gastric);
  • teste ale funcției digestive (pentru a evalua modul în care funcționează stomacul și intestinul);
  • biopsia (poate ajuta la identificarea prezenței sau absenței celulelor canceroase);
  • colonoscopia (poate fi utilizată pentru a examina colonul și intestinul gros). (2, 3)


Tratament

Tratamentul pentru senzația de stomac plin este stabilit în funcție de diagnostic, în majoritatea cazurilor nefiind necesare terapii sau tratamente complexe. Pentru mulți oameni, modificarea obiceiurilor alimentare, ce presupune reducerea consumului de alimente bogate în grăsimi, zaharuri și sare, reducerea porțiilor consumate și mestecarea alimentelor corespunzător, poate ajuta la reducerea senzației de stomac plin. Un specialist în nutriție poate ajuta la dezvoltarea unui plan alimentar adaptat nevoilor individuale, inclusiv evitarea alimentelor la care pacientul prezintă o sensibilitate sau intoleranță. (1, 4, 5)

În unele cazuri, medicul poate prescrie medicamente pentru a trata afecțiunile digestive care au determinat apariția senzației de stomac plin, cum ar fi refluxul gastroesofagian, constipația sau sindromul de colon iritabil. Dacă stresul sau anxietatea sunt factori care contribuie la senzația de stomac plin, terapia pentru gestionarea stresului, precum meditația sau terapia cognitiv-comportamentală, poate fi utilă. În cazuri rare, când afecțiunile digestive, cum ar fi gastroepareză sau obstrucția intestinală, nu pot fi gestionate prin alte metode, pot fi necesare intervenții chirurgicale. (1, 2)

Prevenție

Pe lângă tratamentul medical, există câteva strategii care pot fi folosite pentru a gestiona sau pentru a preveni senzația de stomac plin. Printre altele, specialiștii recomandă:

  • evitarea alimentelor și băuturilor care pot provoca disconfort abdominal;
  • creșterea aportului de alimente sănătoase;
  • evitarea alimentelor și a băuturilor care pot cauza gaze intestinale în exces;
  • consumul meselor în porții mai mici;
  • consumul unei cantități suficiente de lichide;
  • stabilirea unui program regulat al meselor;
  • evitarea alcoolului și a tutunului;
  • respectarea recomandărilor medicului. (1, 3, 6)
Caută un semn/simptom de boală:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum