Senzorul sub formă de tatuaj temporar ce măsoară semnele vitale

©

Autor:

Senzorul sub formă de tatuaj temporar ce măsoară semnele vitale
Cercetătorii din cadrul Universității din Texas au dezvoltat un senzor medical bio-integrat ce poate fi aplicat pe piele ca un tatuaj temporar și măsoară semnele vitale ale organismului.

Senzorul este pe bază de grafen – strat de carbon cu grosime extrem de redusă, are aspectul unui tatuaj temporar, lucru ce îi conferă flexibilitate crescută. Structura atomică îi conferă suficientă flexibilitate pentru a se modifica în funcție de piele în timp ce reziliența mecanică permite rezistență crescută la daune în urma întinderii și compresiei. În plus, conductivitatea îl recomandă ca material perfect pentru sistemele de monitorizare a semnelor vitale.

S-a pornit de la aplicarea unui strat subțire atomic de grafen pe o foiță de cupru. Ulterior, grafenul a fost învelit într-un strat polimeric elastic de bază iar cuprul a fost corodat. După îndepărtarea cuprului, folia de grafen a fost plasată pe o hârtie de tatuaj dizolvabilă temporară pentru a fi apoi aplicată pe piele. Forma și flexibilitatea tatuajului permit mularea pe denivelările de la suprafața pielii pentru un contact maxim cu suprafața senzorului.

Se aplică pe piele hârtia de tatuaj ce conține grafenul și se umezește ușor. Senzorul este reținut pe piele pe baza forțelor electrostatice puternice. Lipsa adezivului, asociată și cu o conectivitate crescută permit măsurători de înaltă calitate.

Grafenul poate măsura semnale electrice de la inimă, musculatură și creier și poate măsura temperatura pielii și nivelul de hidratate. Cercetătorii au folosit tatuajul pentru a efectua măsurători, cum ar fi ECG, EEG, EMG, temperatura cutanată și nivelul de hidratare, calitatea datelor măsurate fiind comparabilă cu a dispozitivelor standard.

Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul IEEE Spectrum.

Sursa: Med Gadget

Data actualizare: 23-01-2017 | creare: 23-01-2017 | Vizite: 1543
Bibliografie
Temporary Graphene Tattoo Measures Vitals, link: https://www.medgadget.com/2017/01/temporary-graphene-tattoo-measures-vitals.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Senzorul cutanat ce poate măsura presiunea sangvină
  • Proteza bionică ce redă complet simțul tactil
  • În viitor, vor putea fi utilizate în medicină componente electronice naturale și dizolvabile
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum