Proteza bionică ce redă complet simțul tactil

©

Autor:

Proteza bionică ce redă complet simțul tactil
În cadrul Școlii Politehnice Federale din Lausanne (Elveția) a fost dezvoltată proteza bionică atașată la un membru amputat, ce permite simțul tactil complet în timp real, fiind conectată la nervii membrului superior.

Primul beneficiar al acestei tehnologii este un danez ce și-a pierdut brațul în urma unui incendiu în urmă cu 10 ani, care susține că senzațiile ce pot fi percepute cu ajutorul noii proteze sunt similare celor simțite cu mâna sănătoasă.

În anul 2014, același grup de cercetători a creat mâna bionică cu sensori, cu ajutorul căreia pot fi simțite și distinse obiectele, poate fi detectată forma, lungimea, însă nu permitea diferențierea texturilor.

Amprenta digitală pentru proteza bionică este realizată dintr-un aranjament de senzori conectați la o serie de electrozi implantați  în conexiunile nervoase ale brațului superior. Pentru a detecta și diferenția texturile, amprenta a fost expusă la o varietate de materiale plastice cu diverse texturi, de la moi la rugoase. Senzorul a generat semnale electrice pentru fiecare modificare iar acestea au fost convertite în impulsuri electrice ce mimau semnalele sistemului nervos, simulând simțul tactil.

Într-un studiu anterior publicat în jurnalul eLife, echipa de cercetători a testat eficiența amprentei bionice pentru identificarea texturilor utilizând patru persoane cu membre sănătoase. Au utilizat ace de microstimulare pentru atașarea temporară a amprentei la degetele participanților și conectarea la un electrod implantat în nervul median al brațului superior.

Participanții au fost solicitați să atingă și să distingă diferite texturi, prezentând o acuratețe de 77%. Pentru a determina dacă senzațiile produse de amprentă au fost similare cu cele produse de un deget real, cercetătorii au comparat undele cerebrale ale participanților în timpul experimentului. Regiunile cerebrale activate de cele două tipuri de senzații au fost asemănătoare la fiecare participant, indicând faptul că senzațiile resimțite cu ajutorul amprentei s-au simțit natural.

Dezvoltatorii amprentei pentru brațul bionic spun că această tehnologie ne aduce mai aproape de generația restaurărilor senzoriale ale neuroprotezelor pentru braț, cu ajutorul cărora posesorul poate distinge texturile.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 04-01-2019 | creare: 10-03-2016 | Vizite: 1903
Bibliografie
World first: bionic fingertip enables amputee to feel texture, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/307574.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • A fost creat un plasture cutanat pentru monitorizarea alcoolemiei
  • Senzorul implantabil de dimensiuni milimetrice care poate monitoriza sănătatea organismului în timp real
  • FDA a aprobat primul „pancreas artificial” din lume
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum