Dispozitivul electric pentru îmbunătățirea funcției cardiace
Autor: Grama Cătălina Ioana
O echipă de cercetători de la Centrul Medical Beth Israel Deaconess și Universitatea Națională Seoul a realizat un dispozitiv electric care, pus în jurul cordului, descarcă impulsuri electrice, reușind să îmbunătățească funcția inimii pe modelele experimentale de insuficiență cardică.
Insuficiența cardiacă este o afecțiune care poate conduce spre dizabilitate și chiar deces, iar găsirea unei soluții în acest caz a fost scopul cercetărilor efectuate.
Studiul publicat în iunie 2016 în publicația Science Translational Medicine descrie prototipul unei noi metode de a îmbunătăți funcția cardiacă și de a trata aritmii periculoase prin asigurarea funcționalității țesutului cardiac rămas viabil. În condiții normale, inima pompează sângele în organism prin intermediul contracțiilor controlate de un sistem electric bine sincronizat. Odată ce se instalează insuficiența cardiacă, situație în care mușchiul cardiac se slăbește și afectează funcția de pompă a inimii, sistemul electric poate suferi și el modificări.
„Unii pacienți cu insuficiență cardiacă sunt tratați cu ajutorul unei terapii de resincronizare, care implică folosirea a trei electrozi mici dintr-un pacemaker pentru a asigura coordonarea contracțiilor cardiace”, afirmă Hye Jin Hwang, doctor, cercetător în cadrul BIDMC's CardioVascular Institute. De asemenea, el este de părere că pacemakerele sunt capabile să stimuleze doar anumite zone ale inimii și nu pot asigura o întreagă acoperire a organului vital, așa cum o face sistemul electric nativ al inimii. Un alt cercetător, Mark E. Josephson, doctor, conducătorul emeritus al BIDMC's CardioVascular Institute și o figură recunoscută internațional pentru cercetările făcute în domeniul fiziologiei electrice, este de părere că o abordare care să asigure supresia directă a unei tahiaritmii pe lângă îmbunătățirea funcției cardiace, reprezintă o strategie promițătoare în tratamentul insuficienței cardiace, a aritmiei ventriculare și a morții subite.
Dispozitivul creat din fire făcute la scară nanometrică puse pe un suport de cauciuc poate răspunde necesităților inimii bolnave, procesul prin care acționează fiind unul care mimează sistemul electric natural al cordului, înconjoară întregul organ și descarcă impulsuri la nivelul miocardului ventricular. Echipa multidisciplinară alcătuită din cercetători din șapte institute din Statele Unite, China și Republica Korea a pus bazele dezvoltării unui nou nanomaterial, a creat un dispozitiv electric elastic, iar cu ajutorul printing-ului 3D și a simulatoarelor computerizate l-au utilizat pe un model in vivo de cord cu insuficiență.
În studiile făcute pe șobolani, dispozitivul s-a integrat structural și electric potrivit, iar în timpul infarctului cardiac a îmbunătățit funcția cardiacă, fără să perturbe procesul de relaxare. Peter J. Zimetbaum, doctor, profesor în cadrul Universității Harvard, director al BIDMC's CardioVascular Institute, spune că adevăratul progres făcut de cercetători a fost acela de a dezvolta un dispozitiv capabil să mimeze cu acuratețe fiziologia cardiacă. Conceptul de a înveli inima și a o stimula în acest fel nu este nou, însă abordarea minuțioasă și apropiată de structura nativă fac din acest dispozitiv o adevărată inovație.
Sursa: Medical Xpress
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Pui și porci modificați genetic contribuie la o mai bună înțelegere a bolilor umane
- Stimulatorul lingual care ajută persoanele cu apnee nocturnă să respire normal
- Un ceas creat pentru a prezice sănătatea sistemului imun și bolile cronice asociate îmbătrânirii
- Smartphone-ul transformat în dispozitiv medical pentru localizarea venelor
- Accident ischemic tranzitor
- Reumatismul articular acut - RAA
- Angina pectorala stabila
- Infarctul miocardic
- Insuficiența cardiacă
- Atrezia tricuspidiană
- Extrasistolele ventriculare
- Tahicardia ventriculara
- Fibrilatia ventriculara
- Aritmia
- Factori de risc în bolile cardiovasculare
- Transplantul cardiac
- Sfaturi pentru sănătatea inimii
- Inima (cordul)
- Aritmii
- Boala de inima?
- Junghiuri in zona inimii
- Lipsa unei batai de inima.Ajutor! E groaznic...
- Va rog sa ma ajutati, junghi in spate cu dureri de inima
- Inima marita, copil 6 ani
- Cum reactioneaza inima mea la stres!
- Bataile inimii copil 2ani
- Batai puternice ale inimi