Simptome diferite în infecţia cu virusul herpetic ar avea legătură cu variaţii în expresia genelor virale
Ne întrebăm de ce la unele persoane virusul herpetic produce leziuni dureroase, iar altele nu au simptome ÅŸi totuÅŸi transmit virusul mai departe. Un studiu al Universităţii din Pennsylvania sugerează că aceste discrepanÅ£e apar datorită felului în care anumite tulpini de Herpes simplex (HSV-1) activează expresia genelor în neuroni.
Mai mult de jumătate din populaţia lumii este purtătoare de herpes. Leziunile la nivelul buzelor şi cele genitale sunt comune.
S-a dovedit însă că infecÅ£ia cronică cu HSV-1 poate avea rol în apariÅ£ia bolilor neurodegenerative la bătrâneÅ£e cum ar fi boala Alzheimer. Virusul se ataÅŸează de mucoasă, intră în celulele cutanate ÅŸi de aici în terminaÅ£iile nervoase ÅŸi apoi în sistemul nervos unde rămâne dormant, urmând a fi activat de diverÅŸi triggeri. Activările repetate prin răspunsul imun aferent ÅŸi distrugerile neuronale duc în timp la degenerare nervoasă.
„Fiecare persoană are câte o variantă uÅŸor diferită a virusului ÅŸi aceasta poate explica variaÅ£iile în răspunsul organismului la infecÅ£ie”, afirmă Moriah Szpara, asistent universitar.
Pentru a studia cauzele acestor variaÅ£ii, echipa de cercetători a infectat celule neuronale umane cu o tulpină virală despre care se ÅŸtie că afectează în moduri diferite sistemul nervos. Apoi a identificat transcriptonii - totalitatea ARN-ului mesager produs într-o celulă nervoasă în timpul infecÅ£iei.
Ei au vrut să analizele şi proteinele virale care se sintetizau cu ajutorul informaţiei din ARNm, deoarece acestea şi noii virioni cauzează simptomele. S-au folosit coloraţii imunofluorescente pentru neuroni şi tehnica Western blot pentru identificarea proteinelor virale.
S-a descoperit că ratele în care variantele virale îÅŸi exprimă genele ÅŸi cantitatea de material produs sunt diferite ÅŸi aceasta ar explica simptomele variate. Spre exemplu, o variantă cauza modificări în genele implicate în adeziunea celulară, influenÅ£ând modul de trecere de la o celulă la alta.
DiferenÅ£ele în expresia genică depind ÅŸi de tipul celulei infectate- neuron sau celulă epitelială.
Dr. Szpara declară: „Împreună, aceste date arată importanÅ£a analizei tulpinii virale ÅŸi a factorilor specifici fiecărui tip de celulă infectată, fiindcă toate pot contribui la neurovirulenÅ£a in vivo. Studiul nostru sugerează că diferenÅ£ele observate în comportamentul variantelor de HSV-1 în modelele celulare neuronale ne ajută să înÅ£elegem mai bine interacÅ£iunile dintre un virus ÅŸi gazda sa.”
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Un cercetător român oferă o potențială explicație pentru riscul ridicat de mortalitate al pacienților vindecați de tuberculoză
- Originile ciumei au fost identificate
- Catechina din ceaiul verde poate fi un inhibitor al atașării coronavirusurilor
- Poate vitamina C reduce severitatea simptomelor răcelii? (studiu)
- M-am trezit din senin cu o durere intensa in spatele ochiului stang
- Nev pigmentar gigant pilos
- Herpesul se poate vindeca complet, de tot? sa nu mai apara nicidodata?
- Herpes Genital
- Herpes?
- Herpes Simplex
- Urma Herpes
- Nelamurire rezultate analize HSV1+2
- HSV