Simptome diferite în infecţia cu virusul herpetic ar avea legătură cu variaţii în expresia genelor virale

©

Autor:

Simptome diferite în infecţia cu virusul herpetic ar avea legătură cu variaţii în expresia genelor virale

Ne întrebăm de ce la unele persoane virusul herpetic produce leziuni dureroase, iar altele nu au simptome şi totuşi transmit virusul mai departe. Un studiu al Universităţii din Pennsylvania sugerează că aceste discrepanţe apar datorită felului în care anumite tulpini de Herpes simplex (HSV-1) activează expresia genelor în neuroni.
Mai mult de jumătate din populaţia lumii este purtătoare de herpes. Leziunile la nivelul buzelor şi cele genitale sunt comune.

S-a dovedit însă că infecţia cronică cu HSV-1 poate avea rol în apariţia bolilor neurodegenerative la bătrâneţe cum ar fi boala Alzheimer. Virusul se ataşează de mucoasă, intră în celulele cutanate şi de aici în terminaţiile nervoase şi apoi în sistemul nervos unde rămâne dormant, urmând a fi activat de diverşi triggeri. Activările repetate prin răspunsul imun aferent şi distrugerile neuronale duc în timp la degenerare nervoasă.

„Fiecare persoană are câte o variantă uşor diferită a virusului şi aceasta poate explica variaţiile în răspunsul organismului la infecţie”, afirmă Moriah Szpara, asistent universitar.

Pentru a studia cauzele acestor variaţii, echipa de cercetători a infectat celule neuronale umane cu o tulpină virală despre care se ştie că afectează în moduri diferite sistemul nervos. Apoi a identificat transcriptonii - totalitatea ARN-ului mesager produs într-o celulă nervoasă în timpul infecţiei.

Ei au vrut să analizele şi proteinele virale care se sintetizau cu ajutorul informaţiei din ARNm, deoarece acestea şi noii virioni cauzează simptomele. S-au folosit coloraţii imunofluorescente pentru neuroni şi tehnica Western blot pentru identificarea proteinelor virale.

S-a descoperit că ratele în care variantele virale îşi exprimă genele şi cantitatea de material produs sunt diferite şi aceasta ar explica simptomele variate. Spre exemplu, o variantă cauza modificări în genele implicate în adeziunea celulară, influenţând modul de trecere de la o celulă la alta.

Diferenţele în expresia genică depind şi de tipul celulei infectate- neuron sau celulă epitelială.

Dr. Szpara declară: „Împreună, aceste date arată importanţa analizei tulpinii virale şi a factorilor specifici fiecărui tip de celulă infectată, fiindcă toate pot contribui la neurovirulenţa in vivo. Studiul nostru sugerează că diferenţele observate în comportamentul variantelor de HSV-1 în modelele celulare neuronale ne ajută să înţelegem mai bine interacţiunile dintre un virus şi gazda sa.”

sursa: Science Daily


Data actualizare: 31-03-2021 | creare: 31-03-2021 | Vizite: 1132
Bibliografie
Differences in herpes virus symptoms may relate to variations in strain gene expression, Science Daily, link:https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210329122806.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum se reactivează virusul herpetic în condiții de stres
  • Ar putea exista o legătură între constipație și infecțiile herpetice?
  • 10 informații importante despre herpes
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum